Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ιστορική σειρά εποχής για τη γενοκτονία των Ποντίων στο Open

Την ερχόμενη σεζόν, σε σκηνοθεσία Μ. Μανουσάκη

Μια νέα σειρά εποχής, κινηματογραφικών προδιαγραφών, ετοιμάζει να εντάξει στο πρόγραμμα του το Open από την ερχόμενη τηλεοπτική σεζόν. Πρόκειται για τη δραματική ιστορική σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι», που βασίζεται στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη και ξετυλίγει το χρονικό της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Nεότουρκους την περίοδο 1014-1923, μέσα από μια συγκλονιστική ερωτική ιστορία.

Τα γυρίσματα της σειράς ξεκίνησαν σε μια συμβολική περίοδο, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και λίγες μέρες πριν στις 19 Μαΐου, μέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο.

Η σειρά, που υπογράφει ο Μανούσος Μανουσάκης, περιλαμβάνει γυρίσματα σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, στη Γαλλία, τη Ρωσία και την Τουρκία. Ο ίδιος ο Μανουσάκης λέει για τη σειρά: ««Λαός που δεν γνωρίζει την Ιστορία του δεν έχει μέλλον. Κι εμείς δεν γνωρίζουμε αυτό το μεγάλο κεφάλαιο που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και του ελληνισμού. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε τα δεινά που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός. Ξεκινώντας μια έρευνα γι' αυτή την ιστορική περίοδο, βρέθηκε στα χέρια μου το βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη, γνωριστήκαμε και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του».

Η ιστορία ξεκινά στην κωμόπολη Ακ Νταγ Ματέν του νομού Αγκύρας τον Μάιο του 1895, όταν η οικογένεια του Γεωργίου Παυλίδη αρραβωνιάζει το εξάχρονο αγοράκι της, τον Μίλτο, µε την τετράχρονη Ιφιγένεια, κόρη του Μιχάλη Νικολαΐδη. Ένας αρραβώνας σκοπιμότητας, καθώς, σύμφωνα µε τον μουσουλμανικό νόμο, αν ένα κορίτσι αρραβωνιαζόταν, εθεωρείτο πλέον ατιμασμένο και δεν επιτρεπόταν να γίνει γυναίκα μουσουλμάνου.

Οι δύο νέοι θα συναντηθούν ξανά χρόνια μετά, ενήλικοι, και οι ζωές τους θα δεθούν για πάντα, μέσα από αναπάντεχα σκληρές στιγμές. Κοσμοϊστορικά γεγονότα, που ξεπερνούν τα ανθρώπινα μεγέθη, έρχονται αντιμέτωπα με ζωές φαινομενικά ασήμαντες στη σκιά της ιστορικής συγκυρίας, που ωστόσο έχουν τη θεμελιώδη δύναμη να δώσουν υπόσταση στα μεγάλα και σημαντικά. Θα καταφέρει ο έρωτας να κερδίσει;

Όλη αυτή η ιστορική συντέλεια μεταφέρεται με ορμή στο πεδίο της ανθρώπινης εσωτερικότητας μέσα από έναν σφοδρό έρωτα, γίνεται ζωή, καθημερινότητα, όνειρο, ελπίδα - ένας νέος κόσμος που θα γεννηθεί με επώδυνο τρόπο.

Το σενάριο υπογράφουν οι Δώρα Μασκλαβάνου, Νίκος Απειρανθίτης και Μανούσος Μανουσάκης. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Ιωάννης Παπαζήσης, Αναστασία Παντούση, Τάκης Βαμβακίδης, Τατιάνα Παπαμόσχου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Τάνια Τρύπη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Σωτήρης Χατζάκης, Χαρά-Μάτια Γιαννάτου κ.ά.

Δείτε όλα τα σχόλια