Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Πλαίσιο τηλεοπτικών εμφανίσεων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλαίσιο τηλεοπτικών εμφανίσεων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Να σχεδιάσουν την κάλυψη των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών επιχειρούν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, με τρόπο ώστε να μην αποδιοργανώσουν το «φιλέτο» της prime time ζώνης τους (ώρα 8 μ.μ. - 12 μ.) και να συνεχίσουν να απορροφούν απρόσκοπτα τα διαφημιστικά πακέτα που έχουν προγραμματιστεί ήδη από την αρχή του έτους. Ένα λεπτομερές πλέγμα ρυθμίσεων ορίζει τον τρόπο προβολής των συνδυασμών και των υποψηφίων και τις υποχρεώσεις σε απευθείας μεταδόσεις, στρογγυλά τραπέζια και συνεντεύξεις από τους ιδιωτικούς σταθμούς και την ΕΡΤ.

Και εάν για τις ευρωεκλογές o προγραμματισμός φαίνεται απλούστερος και συμβατικός, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο τηλεοπτικός σχεδιασμός κάλυψης της προεκλογικής εκστρατείας δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων γίνεται σπαζοκεφαλιά. Για τον σκοπό αυτό, η εγκύκλιος αρ. 11 που εξέδωσε το υπ. Εσωτερικών, σε εφαρμογή της ρύθμισης του 2010 (Ν. 3870) για τις εκλογικές δαπάνες και την προβολή των υποψηφίων, δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για την «Προβολή και τις εμφανίσεις υποψηφίων στα ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο».

Ήδη, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οργανώνεται για τον έλεγχο των προεκλογικών ρυθμίσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζει σχέδιο υποδείξεων, ένα είδος "πυξίδας" για τα κανάλια, προκειμένου να απλοποιήσει τις ρυθμίσεις που προβλέπονται από τον νόμο. Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι σήμερα δεδομένα προβλέπονται τα εξής:

* Για τις εμφανίσεις των υποψηφίων, απαγορεύεται η καταβολή εκλογικής δαπάνης ανεξαρτήτως ποσού προς τα ΜΜΕ και τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου, καθώς και οποιοδήποτε άλλο οικονομικό αντάλλαγμα. Τυχόν αποδεδειγμένη καταβολή αποτελεί ποινικό αδίκημα για τον υποψήφιο και το μέσο.

* Η προεκλογική περίοδος για την προβολή και τις εμφανίσεις των επικεφαλής των συνδυασμών και των υποψήφιων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων στα ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο προσδιορίζεται στις τριάντα (30) ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών (Ν. 4249/2004). Δεδομένου ότι ο πρώτος γύρος διεξάγεται στις 26 Μαΐου, η ισχύς των όποιων περιορισμών ξεκινάει την Πέμπτη 25 Απριλίου.

* Δημόσια πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται καθημερινά στα ΜΜΕ αυτή την περίοδο (π.χ. δημοσιογράφοι, παρουσιαστές, ηθοποιοί ή άλλες διασημότητες) θα κριθούν από την Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων.

* Με τον όρο «εμφανίσεις» νοούνται συγκεκριμένα: οι συνεντεύξεις, η συμμετοχή σε κάθε είδους εκπομπές, όπως π.χ. πάνελ διαλόγου, δελτία ειδήσεων, ψυχαγωγικά προγράμματα, η κάλυψη της προεκλογικής δραστηριότητας σε περίπτωση υποβολής σχετικού αιτήματος υποψηφίων κ.λπ. Δεν θεωρείται εμφάνιση η κάλυψη της προεκλογικής δραστηριότητας εφόσον γίνεται στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής ανάδειξης του γεγονότος και δεν προβάλλεται απόσπασμα της ομιλίας. Αντίθετα, προσμετράται ως εμφάνιση η δήλωση σε ένα κανάλι η οποία προβάλλεται π.χ. στο δελτίο ειδήσεων επί 20 δευτερόλεπτα.

* Κατά τη διάρκεια των τριάντα ημερών της προεκλογικής περιόδου, οι υποψήφιοι οφείλουν να υπακούουν στους εξής περιορισμούς:

1. Απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση παρουσίαση εκπομπών που μεταδίδονται από δημόσιους και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης και από το Διαδίκτυο.

2. Οι εμφανίσεις των υποψηφίων σε κάθε είδους εκπομπές των δημόσιων και ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών ελεύθερης λήψης ή συνδρομητικών καθώς και στο Διαδίκτυο καθορίζονται ως εξής:

- Δύο φορές σε κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας.

- Μία φορά σε κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας.

- Μία φορά σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες.

- Σε περίπτωση τυχόν έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων, δεν λογίζονται ως εμφανίσεις οι σχετικές δηλώσεις και η ενημέρωση που παρέχεται από δημάρχους ή περιφερειάρχες στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους.

- Ειδικά οι επικεφαλής των συνδυασμών δήμων και περιφερειών μπορούν να συμμετέχουν χωρίς περιορισμό σε εκπομπές και πάνελ τηλεοπτικών σταθμών, υπό την προϋπόθεση να συμμετέχουν ακόμη τρεις συνυποψήφιοί τους ή τα 2/3 των ανακηρυχθέντων υποψηφίων.

- Σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής, σε εκπομπές και πάνελ μετέχουν υποχρεωτικά οι επικεφαλής και των δύο συνδυασμών.

* Για την προβολή των υποψηφίων στις εφημερίδες δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL