Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Έφυγε ο Βασίλης Λυριτζής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφυγε ο Βασίλης Λυριτζής

Έχοντας κερδίσει την εκτίμηση όσων τον γνώρισαν, ο Βασίλης Λυριζτής έφυγε γρήγορα από κοντά μας, σε ηλικία μόλις 62 χρόνων, αφού διένυσε μια σπουδαία δημοσιογραφική διαδρομή. Οι συνάδελφοί του αλλά και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος με θλίψη πληροφορήθηκαν τον θάνατό του και εξέφρασαν τον σεβασμό τους για τον Βασίλη, ο οποίος ξεχώρισε για το ήθος, την ακεραιότητα και τη συνέπειά του.

Την είδηση του θανάτου του, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο, μετέδωσε η ΕΣΗΕΑ χθες το πρωί. Ο Βασίλης Λυριτζής γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1957, όμως, μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, στο Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας.

Ήταν δραστήριο μέλος του Ρήγα Φεραίου και μαχητικός συνδικαλιστής στη διάρκεια της φοιτητικής του ζωής. Πολύ αγαπητός σε συντρόφους του και μη, αμετανόητος "γαύρος", εξωστρεφής και με ξεχωριστό χιούμορ.

Τη δημοσιογραφία ξεκίνησε στην εφημερίδα «Αυγή» και λίγο αργότερα, το 1990, στον νεοσύστατο τότε Flash 96,1. Συντάκτης αρχικά, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής αργότερα του βραδινού δελτίου, ενώ στη συνέχεια μαζί με τον Δημήτρη Οικονόμου αναλαμβάνει το πρωινό μαγκαζίνο του σταθμού. Στον Flash ήταν εκείνος που σχεδίασε και δημιούργησε μία από τις πρώτες ενημερωτικές ιστοσελίδες στην Ελλάδα, το www.flash.gr.

Το 2002, το δίδυμο Λυριτζή - Οικονόμου μεταφέρεται από το ραδιόφωνο στην τηλεόραση. Βγαίνει κάθε απόγευμα στον τηλεοπτικό αέρα «Εκτός γραμμής» από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης. Λίγους μήνες μετά, κατεβαίνουν νωρίτερα, στην πρωινή ενημέρωση της ΕΡΤ, με την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή». Το 2010 η εκπομπή μετακομίζει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μέχρι το καλοκαίρι του 2017. Ο Βασίλης Λυριτζής συνέχισε την πρωινή ενημέρωση από το ραδιόφωνο του Real FM, ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Έθνος».

Με τη σύζυγό του Ελένη Αντωνιάδη απέκτησαν δύο παιδιά, τη Μαριλένα και τον Δημήτρη.

Ο Βασίλης Λυριτζής διέγραψε μια αξιοσημείωτη πορεία στην ελληνική δημοσιογραφία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, «υπήρξε από τους πιο αναγνωρισμένους δημοσιογράφους της γενιάς του, ενώ επίσης διακρίθηκε για την ευαισθησία του, την ευσυνειδησία του και την ευγένειά του».

Τον αποχαιρέτισαν όλοι

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσε και όλος ο πολιτικός κόσμος.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Ο Βασίλης Λυριτζής υπηρέτησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα με αρχές και ευσυνειδησία. Για πολλά χρόνια η φωνή του ήταν η πρωινή μας συντροφιά. Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν ξεχώρισαν το ήθος και την ανιδιοτέλεια που τον διέκριναν».

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπογράμμισε ότι «υπηρέτησε σε όλα του τα βήματα το δημοσιογραφικό λειτούργημα με συνέπεια, ήθος, εντιμότητα, πίστη στις ιδέες και στα ιδανικά του και με έντονο αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία. Η ευθύτητα, η αυθεντικότητα και το ιδιαίτερο χιούμορ που πάντα τον χαρακτήριζαν μένουν χαραγμένα στη μνήμη όσων τον γνώρισαν από κοντά και συνεργάστηκαν μαζί του».

«Ήταν ένας πολύ αξιοπρεπής και ποιοτικός δημοσιογράφος με τον οποίο έχω κάνει πολλές ουσιαστικές συζητήσεις. Λυπήθηκα πολύ για τον πρόωρο θάνατό του» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Νίκος Παππάς: «Ο Βασίλης Λυριτζής δημοσιογραφούσε με ήθος, συζητούσε με ήθος, διαφωνούσε με ήθος. Ήταν ένας άνθρωπος σπάνιας ποιότητας, τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά».

«Πορεύτηκε στον χώρο της ενημέρωσης με αξίες και αρχές που σήμερα σπανίζουν. Αντικειμενικός, ευφυής και πάντα αξιοπρεπής και μετριοπαθής. Η απώλειά του είναι μεγάλη» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η απώλεια του Βασίλη Λυριτζή προκαλεί θλίψη και αφήνει κενό στη δημοσιογραφία. Υπήρξε υπόδειγμα ήθους στην άσκηση του λειτουργήματός του. Ήταν ένας αξιοπρεπής, μάχιμος και προοδευτικός πολίτης σε όλη του τη ζωή» σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Ένα από τα καλύτερα παιδιά πέθανε το ξημέρωμα. Η δημοσιογραφία έγινε πιο φτωχή και η πρωινή ενημέρωση πιο βαρετή. Γιατί στον Βασίλη Λυριτζή άρεσαν πραγματικά ο διάλογος, η διαφωνία, η γνώση, η έκπληξη. Φίλε, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ».

Η Ράνια Σβίγκου χαρακτήρισε τον θάνατό του «μια μεγάλη απώλεια για τη δημοσιογραφία, την οποία τίμησε με τη διαχρονική του στάση» και τον ίδιο ως «έναν ιδιαίτερα ευφυή, ταλαντούχο και ευγενή άνθρωπο».

Η πολιτική κηδεία του Βασίλη Λυριτζή θα γίνει σήμερα Τετάρτη 3 Απριλίου, στις 3 μ.μ. από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Παράκληση της οικογένειάς του είναι, αντί στεφάνων, να ενισχυθεί ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Καρκίνο "Φλόγα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL