Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Παγιδευμένη στο 2007 η ραδιοφωνική αγορά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παγιδευμένη στο 2007 η ραδιοφωνική αγορά

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Η σθεναρή άρνηση των ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών να προχωρήσουν στη μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο (DAB+) και να αδειοδοτηθούν σύμφωνα με τις νόρμες των πιο προωθημένων χωρών της Ευρώπης έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στην αγορά του ραδιοφώνου.

Εκτός από την καθήλωση της ραδιοφωνικής αγοράς σε τεχνολογία πενήντα και πλέον χρόνων, η διαφαινόμενη αναβολή της αδειοδότησης από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ακινητοποιεί το ραδιοφωνικό τοπίο και παρεμποδίζει σοβαρές προσπάθειες επενδύσεων και συνεργειών στον χώρο του ραδιοφώνου. Πολύ περισσότερο καθώς με την έξοδο από τις μνημονιακές υποχρεώσεις αναδεικνύεται σε προνομιακό πεδίο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω του σχετικά χαμηλού ύψους επενδεδυμένων κεφαλαίων που απαιτεί.

Παρά το ευνοϊκό κλίμα, όπως δείχνει εξάλλου η κινητικότητα τον τελευταίο χρόνο, οι ραδιοφωνικές επιχειρήσεις, υπάρχουσες ή εν δυνάμει, βρίσκονται παγιδευμένες σε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο εμποδίζει κάθε εξέλιξη και παγώνει το ραδιοφωνικό τοπίο στην εικόνα δώδεκα χρόνων πριν. Εκτός αν θες να έχεις μπερδέματα με το ΕΣΡ...

Βασικός παράγοντας ακινητοποίησης της αγοράς είναι η ρύθμιση που απαγορεύει την αλλαγή του «χαρακτήρα προγράμματος» ή «φυσιογνωμίας» των ραδιοφωνικών σταθμών, δηλαδή την αλλαγή από «μουσικό» σε «ενημερωτικό» και αντιστρόφως. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες που αγοράζουν μια ραδιοφωνική επιχείρηση -καθώς χωρίς διαγωνισμό δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μπει κανείς στην αγορά- δεν έχουν δικαίωμα να δώσουν τη φυσιογνωμία που επιθυμούν στον σταθμό, αλλά πρέπει να διατηρήσουν τη φυσιογνωμία που έχει δηλώσει ο σταθμός που αγοράζουν από το... 2007.

Πρόβλημα «φυσιογνωμίας» έχουν σήμερα τόσο ο σταθμός News 247 88,6 FM, όσο και το Πρώτο Θέμα 104,6 FM. Ο πρώτος έχει ήδη κληθεί από το ΕΣΡ να δώσει εξηγήσεις. Κι αυτό γιατί, παρότι είναι ενημερωτικός σταθμός, με επαρκή δημοσιογραφική ομάδα και προσωπικό, έχει δηλωθεί από προηγούμενο ιδιοκτήτη ως μουσικός το 2007, όταν σύμφωνα με τον Νόμο Ρουσόπουλου (3592) υποχρεώθηκαν τότε όλοι οι σταθμοί «να καταθέσουν στο ΕΣΡ υπεύθυνη δήλωση για τον χαρακτήρα του προγράμματος τους ως ενημερωτικού ή μη ενημερωτικού». Ο σταθμός ήταν τότε μη ενημερωτικός, οπότε και δηλώθηκε και παρέμεινε μουσικός, ως Polis, Fresh, Energy, Panda κ.ο.κ. Σήμερα βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την τότε δήλωση «φυσιογνωμίας».

Ανάλογη περίπτωση είναι και ο επίσης ενημερωτικός ρ/σ Πρώτο Θέμα, δηλωμένος κι αυτός ως μη ενημερωτικός το 2007, τότε Σοκ FM, στη συνέχεια Hot FM και τελευταίως Action, εδώ και έναν χρόνο εκπέμπει κανονικό ενημερωτικό πρόγραμμα. Ωστόσο, ο Real 97,8 FM, αγορασμένος το 2006 ως Βερόνικα, πρόλαβε και δήλωσε ενημερωτικός το 2007 και παραμένει έως σήμερα.

"Μαύρη τρύπα" στον χρόνο

Σε αυτόν το παραλογισμό που φέρνει πίσω όλη την αγορά του ραδιοφώνου υπήρξε το 2014 μία «μαύρη τρύπα» στον... χρόνο, όταν με διάταξη νόμου δόθηκε η δυνατότητα αλλαγής φυσιογνωμίας προγράμματος, όμως μόνο από ενημερωτικό σε μη ενημερωτικό. Η διάταξη καταργήθηκε το 2017. Η δυνατότητα δόθηκε τότε λόγω της κρίσης προκειμένου να διευκολυνθούν ραδιοφωνικοί σταθμοί να μετατραπούν σε μη ενημερωτικούς με χαμηλότερο κόστος και λιγότερο προσωπικό. Λίγοι αξιοποίησαν τη δυνατότητα, καθώς η μετατροπή μειώνει την αξία της επιχείρησης. Όμως ο ΑΝΤ1 Radio είχε ήδη μετατραπεί σε Easy και έπαιζε μουσικές παραμένοντας δηλωμένος «ενημερωτικός». Στην ίδια κατηγορία θα μπορούσε να τοποθετηθεί και ο Flash 96, παρά τα προβλήματα στο ιδιοκτησιακό του, καθώς παραμένει στα χαρτιά ένας ενημερωτικός σταθμός που παίζει μόνο μουσική.

Όλο το αλαλούμ στη ραδιοφωνική αγορά καλείται να ρυθμίσει το ΕΣΡ, όμως φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Εάν εφαρμόσει τον νόμο, θα πρέπει να φέρει τα πάνω κάτω στον Easy, στον News 247, στον ρ/σ Πρώτο Θέμα, για να μην μιλήσουμε για τις δικτυώσεις με σταθμούς της Περιφέρειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL