Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
"Ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις ψηφιακές τεχνολογίες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις ψηφιακές τεχνολογίες"

Με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη η εκδήλωση «Ψηφιακή Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση - Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία Δήμων και Περιφερειών» που διοργάνωσε ο Τομέας Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, στην αίθουσα του ΕΒΕΑ. Στην εκδήλωση μετείχαν με παρεμβάσεις ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης και ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας. Την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Αναστασία Σαπουνά.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Νίκος Παππάς ανέφερε, μεταξύ άλλων:

* Η αξιοποίηση και η διάχυση των νέων τεχνολογιών δεν είναι πολιτικά ουδέτερη. Οι νέες τεχνολογίες πρέπει να γίνουν εργαλείο συνοχής και σύγκλισης, όχι μήτρα γέννησης νέων ανισοτήτων.

* Η Πολιτεία προτάσσει τις προτεραιότητες και συντονίζει τις δυνάμεις. Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την οργανωμένη επιχειρηματικότητα, προσφέρει στους πολίτες τα θετικά της ψηφιακής εποχής.

* Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι δήμοι και περιφέρειες σε εγρήγορση, δημοτικές παρατάξεις με πρόγραμμα, έτοιμες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και η δίκαιη και ισόρροπη διάχυσή τους στην κοινωνία.

* Υλοποιούμε έργα που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τη διαλειτουργικότητα, λέξη άγνωστη στο παρελθόν.

* Προχωράμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου με την υλοποίηση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, ενός κόμβου ο οποίος θα διασυνδέει 21.000 φορείς του Δημοσίου και θα προσφέρει 150.000 ψηφιακές υπογραφές στους δημόσιους λειτουργούς. Εντός του μήνα θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, σε μερικούς μήνες όλα τα έγγραφα θα διακινούνται και θα υπογράφονται ψηφιακά.

* Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, που επίσης δρομολογούμε, θα παρέχει on line πληροφορίες και υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις. Η απομακρυσμένη πρόσβαση θα επιτυγχάνεται με έναν μοναδικό e-ID. Με αυτόν τον τρόπο καταργούνται οι ουρές στα γκισέ και τα ατελείωτα δικαιολογητικά. Με τη διαλειτουργικότητα των μητρώων, η αναζήτηση των δικαιολογητικών θα γίνεται αυτόματα από τη Διοίκηση.

* Πρόσφατα θέσαμε στη διαβούλευση το έργο της έξυπνης στάθμευσης, που -σε πρώτη φάση- αφορά 20.000 θέσεις στάθμευσης σε όλη τη χώρα. Με την υλοποίηση του έργου, μειώνουμε την κυκλοφοριακή επιβάρυνση των πόλεων και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών.

* Η καθημερινότητα στις πόλεις μας θα αναβαθμιστεί και με τη λειτουργία των “έξυπνων αθλητικών χώρων”, που θα αλλάξουν την εμπειρία αθλητών και φιλάθλων και θα οδηγήσουν στη βέλτιστη διαχείριση των πόρων ενός σταδίου.

* Επενδύουμε σε δίκτυα νέας γενιάς, έχοντας τρεις πυλώνες για το εθνικό ευρυζωνικό σχέδιο: τo Rural Broadband, το Super Fast Broadband και το Ultra Fast Broadband. Το σύνολο των επενδύσεων για ευρυζωνικά δίκτυα και συνδέσεις υπερυψηλής ταχύτητας φτάνει στα 4 δισ. ευρώ ώς το 2022.

* Με τη δράση WiFi4GR, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, θα δώσουμε τη δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω hotspots σε 3.000 δημόσιους χώρους.

* Τεχνολογίες χωρίς ανθρώπους που μπορούν να τις χειρίζονται, καταλήγουν άχρηστες τεχνολογίες. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αναβαθμίζουμε τις ψηφιακές δεξιότητες 250.000 Ελλήνων.

Ρ. Δούρου: Ισότιμη ανάπτυξη

«Ασπίδα κατά της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και εργαλείο για μια νέου τύπου ανάπτυξη, ισότιμη, με μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των δήμων και των Περιφερειών». Η Ρένα Δούρου έδωσε το περίγραμμα της πολιτικής για την ψηφιακή πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Έχουμε κάνει μια στρατηγική επένδυση σε βάθος χρόνου στις νέες, ψηφιακές τεχνολογίες μέσα από την κομβική συνέργεια με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής» είπε η περιφερειάρχης Αττικής και περιέγραψε τους τρόπους κοινής παρέμβασης και συνεργειών. Συγκεκριμένα ανέφερε:

* Έξυπνες πόλεις: Επιχειρούμε να θέσουμε στην υπηρεσία των δήμων και των πολιτών εκείνες τις τεχνολογίες που συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση χρόνιων δυσλειτουργιών.

* Τηλεματική: Χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις όπως η Τηλεματική του ΟΑΣΑ, που συμβάλλουν στην έγκυρη ενημέρωση των επιβατών και στην καλύτερη διαχείριση του στόλου των οχημάτων.

* Ηλεκτρονικό εισιτήριο ΟΑΣΑ: Έχει μπει στην καθημερινότητα του πολίτη, αξιόπιστα, συμβάλλοντας στη διάδοση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των πολιτών.

* Δωρεάν WiFi σε οχήματα και κεντρικές στάσεις του δικτύου του ΟΑΣΑ.

* Ψηφιοποίηση του Μουσείου της Ακρόπολης: Έργο πρωτοποριακό, που δημιουργεί γέφυρες πολιτισμού εκτός Ελλάδας και αλλάζει τον τρόπο προσέγγισης της τέχνης.

Εκσυγχρονισμός και εσωτερικό νοικοκύρεμα των υπηρεσιών της Περιφέρειας

Η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε και στη «χρηστική πτυχή» των νέων τεχνολογιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση:

α) Στον εκσυγχρονισμό και τη μείωση του κόστους της εσωτερικής λειτουργίας των υπηρεσιών. Αντικαταστάθηκαν τα πεπαλαιωμένα, ακριβοσυντήρητα πληροφοριακά συστηματα με νέα, αποτελεσματικότερα αλλά και φθηνότερα. Το κόστος συντήρησης είναι μειωμένο κατά 10% με 15%, σε σχέση με το παρελθόν. Η υιοθέτηση του Πληροφοριακού Συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων “Ίριδα”, που παρέχουν δωρεάν στην Περιφέρεια Αττικής το υπουργείο Εσωτερικών και η Πολιτική Αεροπορία, αναδεικνύει την Περιφέρεια Αττικής ως τον πρώτο αυτοδιοικητικό φορέα που αξιοποιεί τη δυνατότητα αυτή.

β) Στην εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας ενημέρωσης και εξυπηρέτησης Επιλέγονται δράσεις κι ενέργειες με κριτήριο το ποιοι ωφελούνται από την ενσωμάτωσή τους. Οι ωφελούμενοι από την πλατφόρμα ψηφιακής ενημέρωσης και εξυπηρέτησης της Περιφέρειας Αττικής, μέσα από τον οδηγό καταγραφής των διαδικασιών, των αιτήσεων και των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση των διοικητικών πράξεων της Περιφέρειας Αττικής -και από τις παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες-, είναι οι εργαζόμενοι συμπολίτες μας. Το να λείψουν από τη δουλειά τους προκειμένου να διεκπεραιώσουν μια υπόθεσή τους, μόνο εύκολο ή αυτονόητο δεν είναι. Σε έρευνα του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου, δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος της Πετριφέρειας 95% των ερωτηθέντων.

γ) Στην στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, των start ups. Οι start ups ζήτησαν και έλαβαν τη στήριξή μας για να συμμετάσχουν στις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις του κλάδου, όπως το μεγάλο διεθνές συνέδριο τεχνολογίας "The Next Web", τον περασμένο Μάιο. Mάλιστα ορισμένες από αυτές κατάφεραν να βρουν την αναγκαία χρηματοδότηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων, μετατρεπόμενες σιγά - σιγά σε εταιρείες με την έδρα τους στη χώρα μας. Είναι μια μικρή αλλά σημαντική νίκη στον αγώνα να αντιστρέψουμε το brain drain.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL