Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Μετά από παρέμβαση των εργαζομένων και του Δημοσίου / Απορρίφθηκε η πτώχευση του Βήμα FM
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά από παρέμβαση των εργαζομένων και του Δημοσίου / Απορρίφθηκε η πτώχευση του Βήμα FM

Ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα τους αποκτούν οι 14 εργαζόμενοι του Βήμα FM, ο οποίος έκλεισε με απόφαση του Β. Μαρινάκη, όταν αποκτήθηκε, μέσω πλειστηριασμού το καλοκαίρι του 2017 από την Άλτερ Έγκο, χωρίς να καταβάλει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Οι εργαζόμενοι του Βήμα FM, στην πλειονότητά τους τεχνικοί, έχουν καταθέσει αγωγή εναντίον της Άλτερ Έγκο, με την οποία ζητούν τα οφειλόμενα. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 7 Ιανουαρίου και αναμένεται η απόφαση.

Στο μεταξύ, άλλη απόφαση του Πρωτοδικείου, με καλούσα αυτή τη φορά την Άλτερ Έγκο, απορρίπτει τις αιτιάσεις της ως αβάσιμες και δικαιώνει τους εργαζόμενους σε σχέση με τους χειρισμούς της εταιρείας και τη δυνατότητά της να πτωχεύσει τον ραδιοφωνικό σταθμό, όπως και έπραξε, στα τέλη του 2017.

Πρόκειται για απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών της 15.2.2019, με την οποία απορρίπτει το αίτημά της για διορισμό προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρεία Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις Βήμα FM A.E., με αρμοδιότητα να καταθέσει και δήλωση παύσης πληρωμών -δηλαδή πτώχευσης- στο δικαστήριο. Κι αυτό, γιατί το δικαστήριο έκρινε ότι «δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι ενέργειες που είχε τη δυνατότητα η Άλτερ Έγκο να πράξει σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο και στο καταστατικό της εταιρείας, ώστε με τη μικρότερη επέμβαση στην αυτονομία της διοίκησης να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στον τρόπο λειτουργίας της τα οποία κύρια αιτία έχουν την έλλειψη ρευστότητας».

Το δικαστήριο επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις Βήμα FM A.E. δεν τελεί υπό πτώχευση, αλλά παραμένει ενεργός και κατά συνέπεια παραμένουν ενεργές και όλες οι υποχρεώσεις του επιχειρηματία προς τους εργαζόμενους και προς το Δημόσιο.

Με άλλα λόγια, το δικαστήριο λέει στην εταιρεία Μαρινάκη ότι έχει το πεπόνι, έχει και το μαχαίρι, έτσι ώστε η ίδια να τοποθετήσει Δ.Σ. στον σταθμό, αφού «κατέχει ποσοστό μετοχικής συμμετοχής 99,75%», το οποίο θα μπορούσε να προχωρήσει σε εκκαθάριση. Καταβάλλοντας βεβαίως τα οφειλόμενα στο Δημόσιο (υπολογίζονται περί τα 360.000 ευρώ) αλλά και στους εργαζόμενους. Το δικαστήριο δέχθηκε τις αιτιάσεις των εργαζομένων και την παρέμβαση της ΕΤΕΡ.

Μετά την απόφαση αυτή, το μπαλάκι επιστρέφει στο ΕΣΡ, το οποίο δέχθηκε το αίτημα του Βήμα FM να κλείσει ο σταθμός και να αποδοθεί η συχνότητα, χωρίς όμως να έχουν προηγουμένως εξοφληθεί το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι και οι τυχόν πιστωτές. Δεν οφείλει το ΕΣΡ να επανεξετάσει την απόφασή του για τον σταθμό, αφού το δικαστήριο δεν δέχθηκε την πτώχευσή του;

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL