Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
Συρρίκνωση στο μισό υπόσχεται για την ΕΡΤ η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρρίκνωση στο μισό υπόσχεται για την ΕΡΤ η Ν.Δ.

Καμία έκπληξη -και καμία αντίδραση από πλευράς Ν.Δ.- για τη δημοσίευση χθες του σχεδίου που επεξεργάζεται η Νέα Δημοκρατία για την ΕΡΤ, όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα typologies.gr: Άμεση κατάργηση λειτουργιών, λουκέτο στα τρία από τα τέσσερα κανάλια και στους 15 από τους 18 ραδιοφωνικούς σταθμούς, μείωση του προσωπικού στο μισό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, «στην περίπτωση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρεθεί με την ψήφο του ελληνικού λαού στην κυβέρνηση», ο σχεδιασμός της Ν.Δ. προβλέπει «την επιστροφή στα δεδομένα της ΝΕΡΙΤ, με τη λειτουργία ενός μόνο τηλεοπτικού προγράμματος και τριών ραδιοφωνικών προγραμμάτων, του Τρίτου, του Πρώτου (ως μεικτού ραδιοφωνικού σταθμού, με ενημέρωση, ελληνική και ξένη μουσική) και ενός ακόμη, που μάλλον θα είναι το Kosmos.

Η ΕΡΑ ΣΠΟΡ δεν περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό, κάτι που αντικειμενικά θα ωφελήσει τους ανταγωνιστές της, τον Σπορ FM και τον Sport24. H ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη δεν θα έχει αυτόνομο πρόγραμμα, αλλά θα λειτουργεί ως γραφείο ανταποκριτών με μέγιστο προσωπικό τα 40-50 άτομα.

Άγνωστη παραμένει η τύχη των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ, τους οποίους η σημερινή διοίκηση επιθυμεί να μεταφέρει στην ΕΡΤ3. Το προσωπικό της ΕΡΤ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ν.Δ., δεν θα υπερβαίνει τα 1.000 άτομα σε όλη τη χώρα (σήμερα εργάζονται 2.300), χωρίς να διευκρινίζεται η τύχη των ανθρώπων που δεν θα έχουν εργασία».

Και πώς να διαψεύσει η Ν.Δ., αφού σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία τα στελέχη της με παρρησία δηλώνουν ότι η πρόθεση είναι να μειώσουν το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ στο μισό: από 3 ευρώ το μήνα ανά νοικοκυριό σήμερα, να πέσει στο ενάμισι ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο τα νοικοκυριά θα γλιτώσουν 18 ολόκληρα ευρώ τον χρόνο, κι αυτό η Ν.Δ. το ονομάζει πρόγραμμα δράσης και το προτείνει στον ελληνικό λαό.

Για τη μείωση του ανταποδοτικού τέλους, που οδηγεί σε περιορισμό των λειτουργιών της ΕΡΤ και αναγκαστικά σε συρρίκνωσή της, έχει μιλήσει επανειλημμένα στο παρελθόν ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας μάλιστα και το "λουκέτο" του 2013. Πρόσφατα τη μείωση του ανταποδοτικού τέλους υποστήριξε και η Ντόρα Μπακογιάννη στον σταθμό Action.

Στην ίδια γραμμή κινείται το σύνολο του στελεχικού δυναμικού της Ν.Δ. όταν ερωτώνται σχετικά: οι αντιπρόεδροι Α. Γεωργιάδης και Κ. Χατζηδάκης, η αρμόδια τομεάρχης Α. Μ. Ασημακοπούλου, ο ευρωβουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης κ.ά.

Ειδικότερα, όσο αφορά στο προσωπικό, τα στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι η ΕΡΤ θα δουλεύει με 650 - 1.000 άτομα (από 2.300 σήμερα) και θα προηγηθεί «αξιολόγηση χωρίς απολύσεις». Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το σχέδιο της Ν.Δ., ότι οι πλεονάζοντες θα απασχοληθούν σε άλλες θέσεις του δημόσιου τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL