Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Η Ν.Δ. αναγνωρίζει την ΕΡΤ και επιστρέφει στην κανονικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. αναγνωρίζει την ΕΡΤ και επιστρέφει στην κανονικότητα

Μια κακή πρακτική, που πλήγωσε τη δημόσια τηλεόραση, την πολυφωνία, αλλά και τη δημοκρατία, παίρνει τέλος. Η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να σταματήσει το εμπάργκο στις εκπομπές της ΕΡΤ μετά από πέντε μήνες, διαπιστώνοντας και η ίδια το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει, όπως σημείωναν και σειρά βουλευτών της, ακόμα και δημόσια.

«Καλωσορίζουμε την απόφαση της Ν.Δ. και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη να άρουν τον αποκλεισμό παρουσίας στελεχών τους στη δημόσια τηλεόραση» δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος και συμπλήρωσε ότι «αναγνωρίζουν εμπράκτως τον σημαντικό θεσμικό ρόλο τον οποίο επιτελεί η ΕΡΤ στην ενημέρωση των πολιτών» και στην «ενίσχυση της πολυφωνίας». Ο Λ. Κρέτσος συμπλήρωσε: «Ευτυχώς για τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη, η ΕΡΤ -την οποία η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έκλεισε μέσα σε μια νύχτα με αυταρχισμό και αλαζονεία- λειτουργεί, και μάλιστα με τρόπο δημοσιογραφικά άρτιο και δημοκρατικό, ώστε να προσφέρει ελεύθερο βήμα λόγου σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου”.

Η λήξη του εμπάργκο -το οποίο είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο με απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη- και η επιστροφή των στελεχών της Ν.Δ. στη δημόσια τηλεόραση ήταν εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, σε μια αποστροφή του, στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είχε καλέσει τον αρχηγό της Ν.Δ. σε ντιμπέιτ, “από την ΕΡΤ, από τον ΣΚΑΪ, απ' όπου θέλετε, κ. Μητσοτάκη”, είχε πει. Η λήξη του εμπάργκο ήταν όμως και ένας από τους άμεσους στόχους της νέας διοίκησης της ΕΡΤ υπό τον καθηγητή Γιάννη Δρόσο, εν όψει και των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων στο επόμενο διάστημα. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος καλύτερα απ' όλους καταλάβαινε ότι το εμπάργκο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδυνάμωνε τον ρόλο της ΕΡΤ και την αποστολή της για την ενημέρωση των πολιτών.

Με συστηματικό τρόπο η νέα διοίκηση της ΕΡΤ εργάστηκε τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός της ΕΡΤ από τα στελέχη της Ν.Δ. και να αποκτήσει και πάλι η ΕΡΤ την πολυμέρεια και την αξιοπιστία που στερούνταν. Και από την πλευρά της Ν.Δ. όμως είχαν ωριμάσει οι συνθήκες, ιδίως εν όψει εκλογών, καθώς περιφερειακά στελέχη, βουλευτές και άλλοι υποψήφιοι, που δεν καλούνται στα ιδιωτικά κανάλια, είχαν κάθε λόγο και πίεζαν να σταματήσει το εμπάργκο. Μετά από επικοινωνία και σειρά επαφών, η συμφωνία έκλεισε την περασμένη εβδομάδα, σε συνάντηση που είχαν στο Ραδιομέγαρο ο Γ. Δρόσος και ο σύμβουλος ενημέρωσης Νίκος Μερτζάνης με τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Στάμο Ζούλα.

Η απόφαση ελήφθη από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ν.Δ., και δεν σχετίζεται ούτε εμφανίζεται ως "αντάλλαγμα" με τον εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ, πράγμα εντελώς διαφορετικό άλλωστε. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ν.Δ., σε αυστηρό τόνο, ο κ. Ζούλας εξέφρασε «τις παρατηρήσεις της Νέας Δημοκρατίας, που άπτονται στοιχειωδών κανόνων πολυφωνίας, τους οποίους εξακολουθεί να παραβιάζει η ΕΡΤ, αλλά και παραβίαζε καθημερινά και πριν από το εμπάργκο». Συμπληρώνει ότι η επιστροφή στην ΕΡΤ πρέπει να εκληφθεί ως «κίνηση καλής θέλησης», καθώς, όπως υπογραμμίζεται, η Ν.Δ. «δεν τρέφει την αυταπάτη ότι η ΕΡΤ μπορεί ξαφνικά να μεταβληθεί επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλουραλιστική και σύγχρονη δημόσια ραδιοτηλεόραση που αξίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας».

Την ικανοποίησή της για την απόφαση της Ν.Δ. εκφράζει η διοίκηση της ΕΡΤ: «Σταθερά πιστή στον θεσμικό της ρόλο, δέχεται με ικανοποίηση τη συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πλουραλισμό του δημόσιου λόγου με την απόφασή της να παύσει να αποκλείει τη συμμετοχή στελεχών της από τις εκπομπές της ΕΡΤ», αναφέρει. Και συμπληρώνει: «Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει το κύρος και την αξία, αλλά και τη γενικότερα ανοδική πορεία της ΕΡΤ, που ήταν, είναι, παραμένει και θα παραμείνει ο ελεύθερος, πλουραλιστικός, δημόσιος ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός φορέας της Ελλάδας και των Ελλήνων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL