Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Ο γείτονας μου ο τουρίστας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο γείτονας μου ο τουρίστας

Γειτονιές της Αθήνας έχουν γίνει τουριστικοί προορισμοί. Η πλατφόρμα Airbnb έχει ξετρυπώσει και την πιο μικρή γειτονιά. Η βραχυχρόνια μίσθωση ήρθε για να μείνει; Και τι φέρνει μαζί της;

Η ομάδα της εκπομπής «ΕΡΤ Report» απόψε το βράδυ στις 10 μ.μ. στην ΕΡΤ1 ανιχνεύει το παγκόσμιο φαινόμενο της οικονομίας διαμοιρασμού, που μέσα στην κρίση διαμοίρασε εισόδημα, στήριξε νοικοκυριά, συντήρησε περιουσίες και πλέον εξελίσσεται ραγδαία σε βαριά βιομηχανία.

Η Εμμανουέλλα Αργείτη, η Μαρίνα Δεμερτζιάν και η Μάχη Νικολάρα περπατούν σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που αλλάζουν. Μιλούν με κατοίκους που παρακολουθούν την αλλαγή αμφίθυμοι και διηγούνται πώς οι ντόπιοι σιγά - σιγά φεύγουν ή εκδιώκονται για να δώσουν τη θέση τους σε τουρίστες που έρχονται για να «ζήσουν σαν τους ντόπιους».

Καταγράφουν την έκρηξη των τιμών στα ακίνητα. Την έλλειψη στέγης. Ταξιδεύουν στα Χανιά, όπου οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί δεν βρίσκουν πού να μείνουν, και στην Πορτογαλία, όπου η βραχυχρόνια μίσθωση έχει ρυθμιστεί νομοθετικά από το 2008. Το ιστορικό κέντρο της Λισσαβώνας έχει, ωστόσο, αλωθεί. Οι τρεις ρεπόρτερ αναζητούν καλές πρακτικές και προτάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη και στον τουρισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL