Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Η ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει την κατάργηση του αυτοφώρου στον Τύπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει την κατάργηση του αυτοφώρου στον Τύπο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο προτείνεται η κατάργηση της διαδικασίας του αυτοφώρου, μεταξύ άλλων, και για τα δημοσιεύματα στον Τύπο. Πρόκειται για τα αδικήματα της εξύβρισης, της δυσφήμησης και της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Αν και δεν πρόκειται για πλήρη κατάργηση, καθώς η διαδικασία του αυτοφώρου εξακολουθεί να προβλέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, πρόκειται για μια ρύθμιση η οποία, πιστεύουμε, θα μειώσει δραστικά τα περιστατικά κίνησης της αυτόφωρης διαδικασίας, σημειώνει η ΕΣΗΕΑ.

Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της ΕΣΗΕΑ, που βρήκε ευρύτερη στήριξη και αποδοχή από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου. Στην προσπάθεια της αυτή η ΕΣΗΕΑ είχε και την αμέριστη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, της οποίας ο πρόεδρος παρευρέθηκε στις σχετικές διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας "Μακελειό" εναντίον του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Παύλου Γερουλάνου, η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει επίσης την υποχρέωση τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Όπως σημειώνει: "Με αφορμή ορισμένα πρόσφατα δημοσιεύματα ακραίου κιτρινισμού πέρα από κάθε όριο δεοντολογίας και δημοσιογραφικής εγκυρότητας, τονίζουμε ότι η νομοθετική αυτή ρύθμιση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε εφησυχασμό τους συναδέλφους, οι οποίοι έχουν πρώτιστο καθήκον να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες δεοντολογίας προς όφελος της ενημέρωσης των πολιτών και της δημοκρατίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL