Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.5°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.3°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.2°C25.8°C
6 BF 27%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.0°C
3 BF 100%
Με νομοσχέδιο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου / Καταργείται η διαδικασία του «αυτοφώρου» για τα αδικήματα Τύπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με νομοσχέδιο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου / Καταργείται η διαδικασία του «αυτοφώρου» για τα αδικήματα Τύπου

Ένα αίτημα χρόνων του δημοσιογραφικού κόσμου ικανοποιεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Μιχάλης Καλογήρου.

Το νομοσχέδιο καταργεί την αυτόφωρη διαδικασία για τα αδικήματα του Τύπου, ρύθμιση η οποία είχε οδηγήσει στο παρελθόν σε τραγελαφικές καταστάσεις «ηρωοποίησης» δημοσιογράφων ή ακόμα και επιχειρήσεων εκφοβισμού και πιέσεων από διάφορες εξουσίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 33 του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, καταργείται η αυτόφωρη διαδικασία και στα διά του Τύπου τελούμενα αδικήματα της εξύβρισης, δυσφήμησης και συκοφαντικής δυσφήμισης.

Συγκεκριμένα το άρθρο 33 αναφέρει: «Στο άρθρο 417 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Π.Δ. 258/1986, Α' 121), προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής: «Στην περίπτωση των εγκλημάτων των άρθρων 361, 362 και 363 του Ποινικού Κώδικα δεν ακολουθείται η διαδικασία των επόμενων άρθρων, εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η προτεινόμενη ρύθμιση, που αφορά και τα διά του Τύπου αδικήματα, εκφράζει τη βούληση του νομοθέτη η διαδικασία της αυτόφωρης εκδίκασης των πλημμελημάτων να εφαρμόζεται ακριβώς εκεί όπου προσήκει.

Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγεται η επιβάρυνση της δικαστικής λειτουργίας και των υπηρεσιών που εμπλέκονται με τη σύλληψη και προσαγωγή του κατηγορούμενου στον εισαγγελέα ώστε να επικεντρώνονται στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της βαρύτερης μορφής εγκληματικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL