Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Η πορεία προς τη Μακρόνησο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πορεία προς τη Μακρόνησο

Μια από τις σκοτεινές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας, τη μεταπολεμική και μετεμφυλιακή περίοδο και ιδίως τον εκτοπισμό στη Μακρόνησο, παρουσιάζει η εκπομπή «Διά ταύτα» στην ΕΡΤ3, μέσα από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις εξόριστων και πολιτικών κρατουμένων στον Χρήστο Γιαννούλη.

Γυναίκες σύμβολα της Εθνικής Αντίστασης γυρίζουν πίσω στον χρόνο και αναβιώνουν τον εφιάλτη των φυλακών στο Χαϊδάρι, τον τόπο μαρτυρίου του σκοπευτηρίου στην Καισαριανή και το κολαστήριο στη Μακρόνησο. Περιγράφουν τα βασανιστήρια, σκιαγραφούν την πάλη της ψυχής με τον καταναγκασμό του νου, θυμούνται αυτούς που λύγισαν, αυτούς που κράτησαν κι αυτούς που χάθηκαν και συγχωρούν τους βασανιστές τους με ανυπέρβλητη γενναιότητα. Η κάμερα της ΕΡΤ3 καταγράφει ό,τι έχει απομείνει στη Μακρόνησο μετά τη δεκατετράχρονη λειτουργία της σε ένα οδοιπορικό μνήμης. Το αφιέρωμα μεταδίδεται σε δύο μέρη:

* Στο πρώτο μέρος επιχειρείται μια περιήγηση στην εγκαταλελειμμένη Μακρόνησο, στο θέατρο της «επιμόρφωσης» και στα ελάχιστα κτήρια που απέμειναν. Καταγράφεται ακόμα η συγκινητική προσπάθεια που καταβάλλει μια ομάδα ανθρώπων για να διασώσει τον τόπο του μαρτυρίου, και να τον μετατρέψει σε έναν επισκέψιμο τόπο ιστορικής μνήμης, σε ένα σύμβολο συμφιλίωσης. Μεταδίδεται την Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018, στις 11 μ.μ.

* Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος μεταδίδεται την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018, στις 9 μ.μ. Η 95χρονη Ελένη Σαββατιανού περιγράφει στην κάμερα της ΕΡΤ3 και στον Χρήστο Γιαννούλη πώς γλίτωσε την εκτέλεση στην Καισαριανή για ένα γράμμα της αλφαβήτου, όταν η λίστα των εκτελεσθέντων σταμάτησε στο αμέσως προηγούμενο όνομα. Σε μια συγκλονιστική μαρτυρία, γυρίζει πίσω το ρολόι του χρόνου και επαναφέρει στη μνήμη της πώς διώχθηκε για τα πιστεύω της και από τα ναζιστικά μπουντρούμια του Χαϊδαρίου κατέληξε στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Η φωνή της ακλόνητη, με μια αδιόρατη μικρή συγκίνηση. Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι το βλέμμα της. Περήφανο, όπως εκείνων των ανθρώπων που αντίκρισαν κατάματα τον θάνατο, αλλά δεν γονάτισαν, δεν ενέδωσαν για να μην προδώσουν τα ιδανικά τους.

Η αρχισυνταξία είναι του Δημήτρη Αθανασόπουλου, η σκηνοθεσία του Σταύρου Νταή και η διεύθυνση παραγωγής του Άρη Παναγιωτίδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL