Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

https://archive.ert.gr/26790/

Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 75 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, όταν στις 13 Δεκεμβρίου 1943 εκτελέστηκε σχεδόν όλος ο ανδρικός πληθυσμός από στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr το αφιέρωμα «Αίμα και θρήνος στα Καλάβρυτα».

Ημέρα μνήμης για τη σφαγή στα Καλάβρυτα, που υπήρξε από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Αρχείο της ΕΡΤ προβάλλει το ντοκιμαντέρ, παραγωγής του 1988, με θέμα την τραγωδία που εκτυλίχθηκε τον Δεκέμβριο του 1943 στο τρίγωνο Καλάβρυτα, Κερπινή, Ρογοί, με κορύφωση τη μαζική εκτέλεση Καλαβρυτινών από τις ναζιστικές δυνάμεις στη μαρτυρική κωμόπολη στις 13.12.1943.

Ο ιστορικός Σπύρος Λουκάτος δίνει το πλαίσιο και καταγράφει λεπτομερώς τα γεγονότα που προηγήθηκαν της μεγάλης σφαγής στα Καλάβρυτα. Αφορμή για τις αγριότητες στις οποίες προέβησαν οι γερμανικές δυνάμεις υπήρξε η συντριπτική ήττα επίλεκτου γερμανικού τάγματος από τις αντάρτικες δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην Κερπινή τον Οκτώβριο του 1943. Ως αντίποινα, γερμανικά στρατεύματα σκόρπισαν τον όλεθρο στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων προχωρώντας σε ομαδική εκτέλεση κατοίκων στην κοινότητα Ρογών. Ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα η μαζική εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού στα Καλάβρυτα και η ολοσχερής καταστροφή της πόλης.

Διασωθέντες από το Ολοκαύτωμα των Ρογών και την καταστροφή των Καλαβρύτων μεταφέρουν τη φρίκη του μεγαλύτερου μαζικού εγκλήματος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής Λαογραφίας Μιχάλης Γ. Μερακλής μιλάει για την επίδραση της καταστροφής των Καλαβρύτων στην καλλιτεχνική λαϊκή ευαισθησία και συγκεκριμένα στην παραγωγή δημοτικών τραγουδιών. Στην εκπομπή μιλούν επίσης ο τότε πρώτος σύμβουλος πρέσβεως της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Χέρμπερτ Χόφμαν-Λος, καθώς και ο δήμαρχος Καλαβρύτων Παναγιώτης Πόλκας. Σπάνια πλάνα αρχείου συμπληρώνουν την αφήγηση των γεγονότων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL