Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Η πολιτική στην εποχή των fake news
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πολιτική στην εποχή των fake news

Σε μια περίοδο που η δημόσια σφαίρα ταλαιπωρείται, αν μη τι άλλο, από την αδιασταύρωτη είδηση και τα fake news και ταυτόχρονα στην εποχή που στα παραδοσιακά προστίθενται νέα μέσα ενημέρωσης, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία αφιερώνει ένα μεγάλο επιστημονικό συνέδριο στη σχέση της δημοκρατίας με την ενημέρωση, θέμα που βρίσκεται στην αιχμή της επικαιρότητας, των δημόσιων συζητήσεων, αλλά και των θεωρητικών αναζητήσεων.

Με τον τίτλο "Δημοκρατία και ενημέρωση", το συνέδριο πραγματοποιείται σήμερα, αύριο και το Σάββατο στο Μέγαρο Μουσικής επιχειρώντας να διερευνήσει κομβικά θέματα που συνθέτουν και διαμορφώνουν αυτή τη σχέση, καθώς η ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη στο δημοκρατικό πολίτευμα προϋποθέτει την ενημέρωση και τη γνώση του για όσα καθορίζουν τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά γεγονότα, καθιστώντας την ενημέρωση καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την ποιότητα και την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας.

Το συνέδριο μπαίνει στη διακεκαυμένη ζώνη και με τη συμβολή πανεπιστημιακών, ερευνητών αλλά και ανθρώπων του Τύπου συζητά ζητήματα αλλά και μια σειρά ερωτήματα, ακόμα και αντιφατικά φαινομενικά, που απασχολούν τους πολίτες ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας, με την είσοδο και των ψηφιακών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο. Η σχέση Τύπου και πολιτικής λειτουργίας, τα όρια της κριτικής, της λογοκρισίας και της αυτολογοκρισίας στα ΜΜΕ, η σημασία των νέων μέσων ενημέρωσης και η δυναμική που έχουν αποκτήσει, ο ρόλος της ιδεολογίας και της προπαγάνδας και πολλά άλλα επίμαχα ζητήματα θα αναδειχθούν στο συνέδριο.

Στόχος του άλλωστε, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, είναι να δώσει τον χώρο για έναν γόνιμο διάλογο με θέμα τη σχέση της ενημέρωσης και της δημοκρατίας και παράλληλα να θυμίσει και να επαναφέρει στο επίκεντρο του προβληματισμού τη σχέση αυτή.

Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ θα χαιρετίσουν επίσης οι Έλενα Ριζεάκου, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, και Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Συμμετέχουν με εισηγήσεις τους μεταξύ άλλων οι Γ. Πλειός, Γ.Χ. Σωτηρέλης, Λίλιαν Μήτρου, Β. Βαμβακάς, Υβόν Κοσμά, Μ. Ρήγου, Μ. Κομνηνού, Ν. Δεμερτζής, Γ. Καραγιάννης, Γ. Σταύρακα, Ι. Αθανασάτου, Π. Μπουκάλας, ενώ στις συνεδρίες προεδρεύουν οι Νίκη Μαρωνίτη, Κώστας Μαυριάς, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ελισάβετ Κοτζιά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο στρογγυλά τραπέζια. Το πρώτο με θέμα "Ο Τύπος αναστοχαζόμενος" θα πραγματοποιηθεί σήμερα (7-9 μ.μ.) με συντονιστή τον Κώστα Αθανασίου και ομιλητές τους διευθυντές ΜΜΕ Άγγελο Τσέκερη ("Αυγή"), Νκόλα Βουλέλη ("ΕφΣυν"), Αντώνη Καρακούση ("Βήμα"), Κύριλλο Παπασταύρου ("Ριζοσπάστης"), Αλέξη Παπαχελά ("Καθημερινή"), Αντώνη Σκυλλάκο ("Εθνος"). Το δεύτερο με θέμα "Λογοκρισία, αυτολογοκρισία, δεοντολογία", με συντονιστή τον Μιχάλη Σπουρδαλάκη, πραγματοποιείται αύριο (7.30-9.30μ.μ.) με ομιλητές τους δημοσιογράφους Ξένια Κουναλάκη, Όλγα Παναγιωτίδου, Τάσο Παππά, Ριχάρδο Σωμερίτη και Δημήτρη Ψαρρά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL