Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Δικαίωση του Θ. Αντετοκούνμπο από το ΕΣΡ / Ποινή για "ρατσιστικό λόγο" στον Τ.Τσουκαλά και το Extra
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δικαίωση του Θ. Αντετοκούνμπο από το ΕΣΡ / Ποινή για "ρατσιστικό λόγο" στον Τ.Τσουκαλά και το Extra

Σειρά κυρώσεων επέβαλε στους τηλεοπτικούς σταθμούς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στην πλειονότητά τους για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν την περασμένη και προπερασμένη χρονιά. Μεταξύ αυτών, ωστόσο, και για πρόσφατες υποθέσεις ρατσιστικών σχολίων και προσβολής προσωπικότητας. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αντιπρόεδρο Ροδόλφο Μορώνη:

* Τάκης Τσουκαλάς ρατσιστικά εναντίον Αντετοκούνμπο. Τη διακοπή λειτουργίας του τηλεοπτικού Extra (νυν Νέο Κανάλι με το σήμα Ε) για μία μέρα, συν κύρωση 30.000 ευρώ σωρευτικά, αποφάσισε το ΕΣΡ για τις αναφορές του Τ. Τσουκαλά εναντίον του Θ. Αντετοκούνμπο. Το Συμβούλιο διαπίστωσε τις παραβάσεις (α) ρατσιστικού λόγου (β) προσβολής προσωπικότητας και (γ) χαμηλής ποιότητας προγράμματος. Όρισε δε ότι το πρόγραμμα του σταθμού θα πρέπει να διακοπεί στις 10 Ιανουαρίου 2019. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία, καθώς δύο μέλη (από εννέα) πρότειναν την επιβολή «σύστασης», λόγω της έμπρακτης μεταμέλειας των υπευθύνων του καναλιού.

Σημειώνεται ότι ο σταθμός μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ακυρώσει την ποινή ή να αναβάλει την εφαρμογή της.

* Η κάλυψη της δολοφονίας της φοιτήτριας στη Ρόδο ελέγχεται ήδη από το ΕΣΡ. Η διαχείριση του θέματος από δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο του ΕΣΡ, το οποίο έχει σχηματίσει φακέλους για επτά τηλεοπτικούς σταθμούς. Δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλοι, καθώς η κάλυψη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεσηκωθεί πλήθος αντιδράσεων. Μεταξύ αυτών και πρωτοβουλία γυναικών (και ανδρών) δημοσιογράφων μέσω κοινωνικών δικτύων, οι οποίοι ζητούν παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ. Όπως αναφέρουν: «Εδώ και χρόνια, συγκεκριμένα ΜΜΕ, στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, καλλιεργούν ένα αρρωστημένο κλίμα παρουσιάζοντας για πρότυπα ψευδοπαλικαράδες άριστους στις πολεμικές τέχνες, είδωλα και ινδάλματα ανδρών και γυναικών της βιομηχανίας του θεάματος, με κακοποιημένο λόγο και φτηνό εντυπωσιασμό. Επιδίωξή τους, η επιβολή αυτών των προτύπων στην ελληνική πραγματικότητα. Ένα μαζικό ρεύμα τείνει να διαμορφωθεί με κύρια χαρακτηριστικά την άγρια επιθετικότητα, τον σεξισμό, την ομοφοβία».

* Το Star ελέγχεται για fake news Πρόκειται για τέσσερις υποθέσεις που προβλήθηκαν στο δελτίο ειδήσεων, τρεις εκ των οποίων φαίνεται να είναι fake news: η πρώτη αφορά «μαϊμού σύζυγο» πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία δίνει συνέντευξη σε δημοσιογράφο του καναλιού, η δεύτερη μια φανταστική οργάνωση με το όνομα «Φρουροί της Θράκης» που παρουσιάζεται ως πραγματική, η τρίτη ρεπορτάζ για κοριτσάκι δήθεν θύμα εμπορίου οργάνων και η τέταρτη θεωρία συνωμοσίας και προβολή άσχετου βίντεο, ότι δήθεν ο ομογενής Κατσίφας δεν σκοτώθηκε από την αστυνομία της Αλβανίας αλλά φυγαδεύτηκε. «Τι μας κρύβουν;»...

* Το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή του Παντελή Παντελίδη απασχόλησε τα κανάλια τον χειμώνα του 2016. Το ΕΣΡ διαπίστωσε παραβιάσεις του νόμου στις περιπτώσεις Τ. Στεφανίδου και Φουρθιώτη: χαμηλή ποιότητα προγράμματος και δραματοποίηση γεγονότων. Επέβαλε έτσι στον τηλεοπτικό σταθμό πρώην Epsilon (E), νυν OPEN, την ποινή των 45.000 ευρώ.

* O ΣΚΑΪ 100,3 FM συνελήφθη να υποτροπιάζει: συνεχίζει να αναμεταδίδει το δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ από το ραδιόφωνο, ενώ αυτό απαγορεύεται. Του επεβλήθη ποινή ύψους 25.000 ευρώ. Στο παρελθόν ο ΣΚΑΪ είχε εισπράξει κι άλλο πρόστιμο, είχε προσφύγει στο ΣτΕ και η προσφυγή του είχε απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο. Παρά ταύτα, συνέχισε να δικτυώνει το ραδιόφωνο με το τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων εδώ και χρόνια.

* Διαφήμιση παιδικών παιχνιδιών στην ώρα που απαγορεύεται (7.00- 21.00) πρόβαλαν το Πάσχα του 2017 τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί. Οι ίδιοι υπερέβησαν την επιτρεπόμενη διάρκεια διαφημιστικού διαλείμματος. Το ΕΣΡ επέβαλε ποινές ύψους 30.000 ευρώ στο Star, 30.000 ευρώ στο Nickelodeon και 45.000 στο Smile, το οποίο εκτός των άλλων πρόβαλε διαφημίσεις και πολεμικών παιχνιδιών. Η εξέταση για το ίδιο θέμα των σταθμών ΕΡΤ1, ΕΡΤ3, Mακεδονία TV και ΑΡΤ δεν έδειξε να έχουν πέσει σε ανάλογη παράβαση.

* Για «προστασία ανηλίκων» ο Alpha τιμωρήθηκε με κύρωση ύψους 15.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί η σειρά «Τατουάζ» πρόβαλε ακατάλληλες σκηνές. Η κύρωση αφορά σκηνές που προβλήθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017. Από τότε η σειρά έχει μεταφερθεί αργότερα και με αυστηροποιημένη σήμανση για τους ανηλίκους.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL