Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Αύριο τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύριο τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ

Ανοίγει τις πύλες της αύριο Κυριακή η βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ, πλήρως ανακαινισμένη, μετά από δύο δεκαετίες και θα είναι ανοικτή για τους δημοσιογράφους, τους ερευνητές ή τους απλούς αναγνώστες. Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η βιβλιοθήκη ήταν πρωτόλειο έργο και όραμα του διακεκριμένου δημοσιογράφου της εφημερίδας «Ελευθερία» Παναγιώτη Πατρίκιου, ο οποίος ξεκινώντας τη δεκαετία του 1960 έκανε έναν τιτάνιο αγώνα και συγκέντρωσε περίπου 60.000 τόμους, έγγραφα και σπάνια αρχεία, ενώ περιέσωσε έργα που αποτελούσαν τον πνευματικό πλούτο της Ένωσης Συντακτών.

Στους κόλπους της φυλάσσεται μεγάλο μέρος της ιστορίας του δημοσιογραφικού κλάδου, υλικό από την αρχαία ελληνική και βυζαντινή γραμματεία, σπάνιες εκδόσεις, αρχεία προσωπικά, αλλά και λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, τίτλοι ιστορίας και λογοτεχνίας.

Η ανακαίνιση της βιβλιοθήκης δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη γενναιόδωρη προσφορά των Ελένης Καρκαζή - Πουρνάρα και Νίκου Πουρνάρα, τέκνων του πρώην προέδρου της Ενώσεως Δημήτρη Πουρνάρα, η δωρεά των οποίων στη μνήμη του πατέρα τους έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιηθεί με επιτυχία το σπουδαίο αυτό έργο.

Την αρχιτεκτονική μελέτη και την επίβλεψη της κατασκευής της Βιβλιοθήκης «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» διεκπεραίωσε ο διαπρεπής αρχιτέκτων και ιστορικός του βιβλίου Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος ενώ τη βιβλιολογική οργάνωση ανέλαβε ο φιλόλογος, ιστορικός, ερευνητής και ομότιμος διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης.

Η ΕΣΗΕΑ επιδιώκει η βιβλιοθήκη να είναι σημείο αναφοράς για τον δημοσιογραφικό κλάδο και προσδοκά να αποτελέσει μια κυψέλη πολυποίκιλης δράσης. Με την επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης τονίζεται ο πνευματικός ρόλος της Ένωσης και αναδεικνύεται η ιστορία της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL