Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Ενδιαφέρον από φορείς του οπτικοακουστικού τομέα για την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενδιαφέρον από φορείς του οπτικοακουστικού τομέα για την Ελλάδα

Παρέμβαση για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης των fake news, αλλά και για την ανάγκη πολιτικών στήριξης των εφημερίδων ως αντίβαρου, πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος. Παράλληλα, κατά τη διαμονή του στις Βρυξέλλες ο Λ. Κρέτσος συναντήθηκε με παραγωγούς και Ενώσεις του οπτικοακουστικού τομέα, προκειμένου να προσελκύσει ξένες παραγωγές και να παρουσιάσει την Ελλάδα ως "film friendly" χώρα.

Ο Λ. Κρέτσος συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ένωσης Εταιρειών Κινηματογράφου Αμερικής (Motion Pictures Association), του γαλλικού κολοσσού Bouygues, στον οποίο ανήκει μεταξύ άλλων το δίκτυο TF1 και η εταιρεία παραγωγής Newen, της Sony Pictures Entertainment, της Ένωσης των ευρωπαϊκών εμπορικών τηλεοπτικών δικτύων (ACT), του British Film Institute και άλλων φορέων του οπτικοακουστικού τομέα.

Ο κ. Κρέτσος αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα σε ολόκληρη την αλυσίδα της οπτικοακουστικής παραγωγής, όπως χώρους γυρισμάτων, χρηματοδοτικά εργαλεία, υποστήριξη για παραγωγές, συμπαραγωγές και post-production, καθώς και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. Οι συμμετέχοντες επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες παραγωγής, για την τεχνική υποστήριξη (studios, production, post-production) αλλά και το τεχνικό προσωπικό που διαθέτει η Ελλάδα. Εκδήλωσαν επίσης την επιθυμία τους να επισκεφθούν σύντομα την Ελλάδα για τη διερεύνηση ενδεχόμενων συνεργασιών με τοπικούς φορείς του οπτικοακουστικού τομέα ή για τη διενέργεια άμεσων επενδύσεων.

Οι εφημερίδες αντίβαρο στα fake news

Νωρίτερα, στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών, ο Λευτέρης Κρέτσος υποστήριξε ότι οι πολιτικές ενίσχυσης του Τύπου αποτελούν ισχυρό όπλο στη μάχη ενάντια στην παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέθεσε την πρόταση οι πολιτικές στήριξης των εφημερίδων να εξαιρούνται από τυχόν δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους ομολόγους του να συντονίσουν την ενεργό συμμετοχή των δημόσιων τηλεοράσεων όλης της Ευρώπης στη διαμόρφωση δικτύου ανεξάρτητων fact-checkers.

Τέλος, υποστήριξε δράσεις ενίσχυσης της ερευνητικής δημοσιογραφίας, με ανοιχτές βάσεις δεδομένων, προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοσιογράφων και προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers). Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης συνάντησαν ευρεία αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλά κράτη - μέλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL