Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Επιστολή Παππά - Κρέτσου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού / Παρέμβαση για τις πρακτικές στη διανομή του Τύπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστολή Παππά - Κρέτσου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού / Παρέμβαση για τις πρακτικές στη διανομή του Τύπου

Παρέμβαση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη διανομή του Τύπου πραγματοποίησαν χθες, με κοινή επιστολή τους, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός Λευτέρης Κρέτσος, ζητώντας τις άμεσες ενέργειές της επί του θέματος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Η κοινή επιστολή εστάλη, όπως αναφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, «μετά από δημοσιεύματα σχετικά με την πρόθεση συγκεκριμένου πρακτορείου διανομής Τύπου για την αλλαγή της εμπορικής του πολιτικής έναντι των διακινούμενων εντύπων, καθώς και των όρων συνεργασίας και τιμολόγησης αυτών εντός του προσεχούς διαστήματος». Όπως σημειώνεται επίσης, η παρέμβαση του υπουργείου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού «έγινε σε συνέχεια της από 30.8.2017 κοινής επιστολής των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Ψηφιακής Πολιτικής προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Σημειώνεται ότι, χθες, η "Εφημερίδα των Συντακτών" με ολοσέλιδο κύριο άρθρο της με τίτλο «Απειλείται άμεσα η λειτουργία του Τύπου» καλεί σε άμεση ενεργοποίηση την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, τα κόμματα, τις Ενώσεις Συντακτών και τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να αποτρέψουν μονοπωλιακές καταστάσεις, να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα, να αποκαταστήσουν το δημόσιο συμφέρον και να υπερασπιστούν την πολυφωνία στον Τύπο.

Όπως σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών» το πρακτορείο Τύπου «Άργος», το οποίο και «ασκεί μονοπωλιακά το έργο της διανομής του Τύπου», ελέγχεται (70%) από την Άλτερ Έγκο, συμφερόντων του Ευ. Μαρινάκη. Σύμφωνα μάλιστα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, συμπληρώνει η εφημερίδα, «η εταιρεία Άλτερ Έγκο κατέχει έμμεσο de facto κοινό έλεγχο σε εταιρεία διανομής Τύπου».

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» σημειώνει την «πρωτοφανή ενέργεια» «με τελεσιγραφικού τύπου επιστολές να απευθύνεται προς τους εκπροσώπους των εντύπων που διανέμει και να τους ανακοινώνει ως δεδομένη την απόφαση της διοίκησής της να τροποποιηθούν οι όροι συνεργασίας, σε βάρος βέβαια των εφημερίδων και προς όφελος του διακινητή τους». Συμπληρώνει μάλιστα ότι οι όροι συνεργασίας τροποποιούνται μονομερώς από 1ης Δεκεμβρίου παρότι η σύμβαση της «ΕφΣυν» με το "Άργος", διετούς διάρκειας, λήγει τονΑύγουστο 2019!

«Το γεγονός ότι οι εταιρείες συμφερόντων του κ. Μαρινάκη ελέγχουν 'de facto' το πρακτορείο διανομής, ενώ ταυτόχρονα είναι και ιδιοκτήτες ανταγωνιστικών εντύπων, σηματοδοτεί πλέον θανάσιμο κίνδυνο για την ελευθερία του Τύπου, εφόσον με τον μηχανισμό της 'νέας εμπορικής πολιτικής' μπορεί το πρακτορείο κατά βούληση να προκαλεί άμεσο οικονομικό στραγγαλισμό σε ανεπιθύμητους ανταγωνιστές» υπογραμμίζει η «ΕφΣυν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL