Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Τι σχεδιάζεται για την ΕΡΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι σχεδιάζεται για την ΕΡΤ

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Σοκ και δέος στην ΕΡΤ με τη νέα διοίκηση, καθώς ο Γιάννης Δρόσος, νέος διευθύνων σύμβουλος, έχει βάλει μπροστά να καθαρίσει εκκρεμότητες, να προωθήσει ό,τι λιμνάζει, να νοικοκυρέψει και να δημιουργήσει μια δημόσια τηλεόραση αντάξια των προσδοκιών όλων. Άνθρωπος ειδικών αποστολών όπως δείχνει, μετά την επιτυχημένη θητεία του στην ΕΠΟ, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής έβαλε μπροστά τις υπηρεσίες να δουλέψουν, τους επικεφαλής να καταθέσουν προτάσεις και τη διοίκηση να αποφασίσει.

Μέσα σε δέκα μέρες έχουν ληφθεί ήδη 27 αποφάσεις για θέματα που ήταν ώριμα και παρέμεναν στο συρτάρι, ενώ δρομολογούνται και σχεδιασμοί στρατηγικής σημασίας για την ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διοίκηση -σε αυτή συμμετέχουν επίσης ο δημοσιογράφος Λευτέρης Αρβανίτης και ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου- πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση «επιχειρησιακού σχεδίου» (business plan) για την ΕΡΤ, για την επόμενη πενταετία. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών και θα ανατεθεί σε εξειδικευμένη εταιρεία μελετών. Το πρώτο σχέδιο αναμένεται στις αρχές του έτους ή και νωρίτερα, ενώ υπολογίζεται να είναι έτοιμο στους επόμενους έξι μήνες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το Ραδιομέγαρο, στους στόχους της νέας διοίκησης είναι η συνεννόηση και η έναρξη κύκλου επαφών, προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο της Νέας Δημοκρατίας στην δημόσια τηλεόραση. «Την ΕΡΤ την πληρώνουν όλοι και είναι για όλους» φέρεται να έχει πει στους συνεργάτες του ο Γιάννης Δρόσος, με στόχο να τερματιστούν οι τριβές της δημόσιας τηλεόρασης με την Ν.Δ. Κι αυτό γιατί, ως καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, αντιλαμβάνεται καλύτερα απ' όλους ότι θα είναι πλήγμα για την ΕΡΤ, για τη χώρα και για τη δημοκρατία, οι επερχόμενες εκλογές να γίνουν με την απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα πάνελ της δημόσιας τηλεόρασης, πράγμα που θα πόλωνε το κλίμα ακόμη περισσότερο. Άλλες πληροφορίες λένε μάλιστα, ότι αρωγό στην προσπάθεια αυτή θα βρει μεγάλο μέρος στελεχών και βουλευτών της Ν.Δ., οι οποίοι πιέζουν για άρση του εμπάργκο.

Η ενίσχυση του εμπορικού τμήματος και του μάρκετινγκ της ΕΡΤ βρίσκεται επίσης στις προθέσεις της νέας διοίκησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΡΤ θα επιχειρήσει να εισπράξει από τη διαφημιστική αγορά το μερίδιο της διαφημιστικής πίττας που της αναλογεί, με βάση την τηλεθέαση που συγκεντρώνει. Το ενδιαφέρον εδώ συγκεντρώνεται στο αθλητικό περιεχόμενο και ιδίως στους αγώνες του πρωταθλήματος που μεταδίδει, στοχεύοντας στην ανταποδοτικότητα.

Όσο αφορά στις σχέσεις με την ΠΟΣΠΕΡΤ, η νέα διοίκηση φαίνεται να μην επιλέγει τον σφικτό εναγκαλισμό, όπως η προηγούμενη, όμως φαίνεται διατεθειμένη να προωθήσει αιτήματα των εργαζομένων, στον βαθμό που είναι δίκαια και υπηρετούν τους στόχους αναβάθμισης της ΕΡΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα διοίκηση φέρεται αποφασισμένη να ανοίξει διαύλους με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων της ΕΡΤ, καθώς τα εργασιακά αποτελούν προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της ΕΡΤ, πληροφορίες αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των γενικών διευθυντών για πρώτη φορά. Από τους γενικούς ζητήθηκε, με προθεσμία δέκα ημερών, ολιγοσέλιδη έκθεση-αναφορά σχετικά με τις ανάγκες και τις εκκρεμότητες της κάθε γενικής διεύθυνσης.

Παράλληλα με τις κινήσεις στρατηγικής, η νέα διοίκηση «ξεκόλλησε» και μια σειρά εκκρεμοτήτων, που δίνουν ώθηση στο πρόγραμμα και ξεμπλοκάρουν υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της ΕΡΤ:

* Η αγορά υψηλής ποιότητας ξένου προγράμματος (ταινίες και σειρές) επαναφέρει την ΕΡΤ στο προσκήνιο.

* Η αγορά αθλητικού προγράμματος για την ΕΡΤ Sports σε πολύ συμφέρουσα τιμή θα δώσει στο νέο κανάλι τη δυνατότητα να εκπέμψει άμεσα.

* Η έγκριση καταβολής του 1,5% επί του τζίρου, σε πρώτη φάση 2,5 εκατ. ευρώ σε 21 ταινίες και εντός του έτους ακόμη ενός εκατ. ευρώ, ενισχύει τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική βιομηχανία, ενώ συγχρόνως κάνει την ΕΡΤ συμπαραγωγό και κάτοχο δικαιωμάτων επί των έργων.

* Η ανανέωση της σύμβασης με εξωτερική εταιρεία για την απασχόληση (περίπου 17) ηχοληπτών δίνει τη δυνατότητα παραγωγής προγράμματος.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL