Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Από το tvxs.gr με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας / "Βραβεία Πινόκιο" για τα καλύτερα fake news
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από το tvxs.gr με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας / "Βραβεία Πινόκιο" για τα καλύτερα fake news

Με την απονομή των «Βραβείων Πινόκιο 2018», για τα... καλύτερα fake news, η ιστοσελίδα tvxs γιορτάζει τα γενέθλια των δέκα χρόνων της. «Δέκα χρόνια κατά τα οποία δώσαμε τη δημοσιογραφική μάχη για να παραμείνουμε 'fake news free'», όπως λένε οι ίδιοι οι επικεφαλής της ιστοσελίδας, που ξεκίνησε βάζοντας το στοίχημα της αξιόπιστης και ανεξάρτητης ενημέρωσης.

Τα «Βραβεία Πινόκιο» του tvxs.gr δεν είναι παρά η αφορμή ώστε να ανοίξει ο διάλογος για τα fake news, τα οποία απειλούν την ενημέρωση και τη Δημοκρατία, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν στις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις fake news που διαβάσαμε ή ακούσαμε τα τελευταία χρόνια. Οι κατηγορίες των βραβείων θα είναι δύο: η καλύτερη ελληνική fake είδηση και η καλύτερη ξένη fake είδηση. Σε κάθε κατηγορία θα απονεμηθούν δύο βραβεία: το βραβείο της κριτικής επιτροπής, που θα αποτελείται από μία ομάδα δημοσιογράφων και ανθρώπων των social media, και το βραβείου του κοινού. Γι' αυτόν τον σκοπό έχει ήδη ανοίξει ψηφοφορία στο tvxs.gr.

Η απονομή θα γίνει το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στο Impact Hub Athens, στην Πλατεία Καραϊσκάκη, σε μια μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στα fake news, κατά την οποία πολιτικοί και δημοσιογράφοι θα μιλήσουν για το θέμα, ειδήμονες του Διαδικτύου θα παρουσιάσουν τα εργαλεία αντιμετώπισης του φαινομένου, θα προβληθούν σχετικά ντοκιμαντέρ και η βραδιά θα κλείσει με μεγάλο πάρτι με έναν DJ - έκπληξη!

Η ομάδα του tvxs κατέληξε σε μία λίστα χαρακτηριστικών περιπτώσεων ψεύτικων ή ψευδεπίγραφων ειδήσεων και καλεί όλους να ψηφίσουν ποια είναι η πιο τρανταχτή.

* Οι ελληνικές fake ειδήσεις στην πλειονότητά τους μεταδόθηκαν σε κρίσιμες στιγμές και με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικού και κοινωνικού κλίματος που θα εξυπηρετούσε συγκεκριμένους σκοπούς. Κάποιες από αυτές ξεκίνησαν ως ένα αστείο, κατέληξαν όμως να προκαλούν σοβαρά ερωτήματα για το επίπεδο της δημοσιογραφικής κριτικής σκέψης στη χώρα μας.

* Από τα fake news εκτός συνόρων προκρίθηκαν πέντε κι από αυτά δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, οι πρόσφυγες, η Συρία και το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL