Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Υπέρ του πόθεν έσχες των δημοσιογράφων η ΕΣΗΕΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπέρ του πόθεν έσχες των δημοσιογράφων η ΕΣΗΕΑ

Σταθερά υπέρ της δήλωσης πόθεν έσχες για τους δημοσιογράφους στέκεται η ΕΣΗΕΑ. Με τοποθέτησή της χθες στη Βουλή, η πρόεδρος Μαρία Αντωνιάδου δήλωσε τη σαφή στήριξη της ΕΣΗΕΑ στον θεσμό για λόγους διαφάνειας, όπως είπε, και όπως προβλέπεται από το καταστατικό της ΕΣΗΕΑ: «Η διαφάνεια στις οικονομικές σχέσεις αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της αξιοπιστίας, του κύρους και της επαγγελματικής αξιοπρέπειας του δημοσιογράφου», ο οποίος οφείλει μεταξύ άλλων:

α. Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται αμοιβή για δημοσιογραφική εργασία από απόρρητα κονδύλια κρατικών υπηρεσιών και δημόσιων ή ιδιωτικών οργανισμών. (...)

β. Να μη μεταδίδει και να μην αξιοποιεί ιδιοτελώς αποκλειστικές πληροφορίες που επηρεάζουν την πορεία του χρηματιστηρίου αξιών και την αγορά.

γ. Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος που θίγουν την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά του και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του.

Ωστόσο, όπως σημείωσε η πρόεδρος, πρόβλημα δημιουργείται καθώς η δήλωση πόθεν έσχες είναι υποχρεωτική και για τους άνεργους δημοσιογράφους. Γι' αυτό «θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να εξαιρεθούν οι άνεργοι πέραν του έτους δημοσιογράφοι από αυτή την υποχρέωση». Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, τέλος, χαιρετίζει την ένταξη των εκδοτών στους υπόχρεους υποβολής πόθεν έσχες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL