Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων για το Greece's Next Top Model: / Συμπυκνωμένη η σεξιστική κριτική που δέχονται οι γυναίκες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων για το Greece's Next Top Model: / Συμπυκνωμένη η σεξιστική κριτική που δέχονται οι γυναίκες

Προσφυγή στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στον τηλεοπτικό σταθμό Star, αλλά και στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (Διαφήμισης) κατέθεσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, προκειμένου να προωθήσει την εξάλειψη του σεξισμού στην ιδιωτική και δημόσια ζωή, ακολουθώντας τον κανόνα: είμαστε όλες διαφορετικές και όλοι διαφορετικοί, είμαστε όλες ίσες και όλοι ίσοι.

Η προσφυγή αφορά τις περιπτώσεις του ριάλιτι ταλέντων Next Top Model και του διαφημιστικού σποτ υπηρεσίας τηλεφωνικού καταλόγου, προκειμένου να αξιολογηθούν με βάση τις αρχές και την ανάγκη προάσπισης των αξιών της ισότητας των φύλων για όλους και όλες, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του σεξισμού στα ΜΜΕ.

** Το διαφημιστικό σποτ προβάλλει άνδρα φαρμακοποιό να διανυκτερεύει, προσπαθώντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ημίγυμνο σώμα γυναίκας, αγγίζοντάς την αισθησιακά και υπό τη φράση «Εδώ πονάει;» «Πονάει». Μάκια και - «πάει». Σύμφωνα με τη Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων το σποτ προσβάλλει κατάφωρα το γυναικείο φύλο, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ακεραιότητα και -ενίοτε- την, κατά περίπτωση, επαγγελματική ιδιότητα. Η προβολή του «ενισχύει την ανάγκη ύπαρξης ενός πιο επισταμένου φιλτραρίσματος επί του συνόλου των διαφημιστικών σποτ που προβάλλονται στη βάση του σεβασμού των αρχών και των αξιών της ισότητας των φύλων και της ανάγκης υπέρβασης των έμφυλων ανισοτήτων». Η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων ζητάει από το ΣΕΕ την απόσυρση του διαφημιστικού μηνύματος.

** Ταυτόχρονα, επιστολή απέστειλε και στον τηλεοπτικό σταθμό προβολής. Αναφορικά με την εκπομπή Greece’s Next Top Model, στην επιστολή της προς το Star, η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων καλώντας τον τηλεοπτικό σταθμό να τηρήσει άμεσα την τηλεοπτική δεοντολογία, εφιστώντας ιδιαίτερα την προσοχή του στην τήρηση των διατάξεων του ν. 4531/2018, σχετικά με την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας.

** Από το ΕΣΡ ζητάει την «προάσπιση των αρχών και των αξιών της ισότητας των φύλων για όλους και όλες, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του σεξισμού στα ΜΜΕ εν γένει».

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στην εκπομπή Greece's Next Top Model η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων αναφέρει:

«Επιτροπές σοφών και έμπειρων με πολύ καλές προθέσεις κρίνουν μετά από περισυλλογή τον τρόπο που οι γυναίκες ντύνονται, στέκονται, περπατούν, ποζάρουν. Τα σώματά τους κατατέμνονται σε μέρη, κάποια από τα οποία πληρούν τους όρους των κριτών, ενώ κάποια άλλα όχι. Η ασάφεια των κριτηρίων είναι εμφανής από τις διαφωνίες και διασκέψεις τους, πολλές από τις οποίες αναπαράγονται στα μέσα και προκαλούν περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το εάν το τάδε μέρος της γυναίκας, το δείνα τακούνι, η σκιά στο μάτι, η προφορά, η συμπεριφορά της, η υπερβολική ανδροπρέπεια ή θηλυκότητα που εκπέμπει δικαιολογεί ή όχι την εξέλιξή της στον κόσμο της μόδας.

Το φαινόμενο αυτό θα αποτελούσε έκπληξη σε μια άλλη κοινωνία. Στη δική μας, ωστόσο, αποτελεί μια απλή αντανάκλαση της αντικειμενοποίησης των γυναικών και της αναπαραγωγής του ρόλου τους ως αντικειμένων πόθου, που οφείλουν να υπακούουν σε συγκεκριμένους κανόνες, πάντοτε ασαφείς και αντικρουόμενους, ώστε να υπάρχει περιθώριο κριτικής.

Δεν είναι λοιπόν οι συγκεκριμένες εκπομπές σεξιστικές, ούτε αφορούν τα σχόλια μόνο υποψήφια μοντέλα. Απλώς συνθέτουν και παρουσιάζουν συμπυκνωμένη τη σεξιστική κριτική ως προς το μέρος και το σύνολο που δέχονται οι γυναίκες σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής. Αυτή που δέχεται η εργαζόμενη, νοικοκυρά, πολιτικός, φουρνάρισσα, σε κάθε ηλικία, που 'δεν ντύνεται ανάλογα με το σώμα της', 'γελάει πιο πολύ από ό,τι πρέπει', 'αντιμιλάει' ή 'είναι ντροπαλή', θέλει ή δεν θέλει πολύ να πετύχει, είναι μικρή ή μεγάλη για να γίνει μητέρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL