Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Η αδειοδότηση στη νέα ψηφιακή εποχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αδειοδότηση στη νέα ψηφιακή εποχή

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λ. Κρέτσος στο βήμα της ημερίδας

Την εμπειρία της Ελλάδας στην πρόσφατη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ανέπτυξε χθες ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος στην ημερίδα με θέμα «Διαδικασίες αδειοδότησης στο νέο οπτικοακουστικό περιβάλλον».

Την ημερίδα διοργάνωσαν από κοινού το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν οι νέες μορφές και πλατφόρμες μετάδοσης, όπως η αδειοδότηση των κατά παραγγελία υπηρεσιών (VoD), της τηλεόρασης μέσω διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IPTV), των Over-the-Top (OTT) και των δορυφορικών οπτικοακουστικών υπηρεσιών στη νέα ψηφιακή εποχή.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας είχαμε την ανάγκη παρεμβάσεων με διφυή υπόσταση» είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λ. Κρέτσος. «Κατ’ αρχήν παρεμβάσεων που ρυθμίζουν τον οπτικοακουστικό τομέα λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τεχνολογίες και τον παλμό των διεθνών ρυθμίσεων. Δεύτερον, παρεμβάσεων ικανών να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο και επιταχυντής για την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου, τη βελτίωση των όρων απασχόλησης, την επίτευξη συνθηκών ισονομίας και υγιούς ανταγωνισμού και τη βελτίωση της ικανότητας απορρόφησης της τεχνολογικής καινοτομίας».

«Μπορώ να πω με αυτοπεποίθηση ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επέλθει πολλές και πολύ ουσιαστικές αλλαγές στο τηλεοπτικό και μιντιακό οικοσύστημα της Ελλάδας. Αποτέλεσμα της επιμονής της κυβέρνησης, έρχεται να προστεθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας» είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και προσέθεσε: «Η σημαντικότερη πρόκληση παραμένει η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου με όρους που εξασφαλίζουν ισότιμο ανταγωνισμό μεταξύ όλων των παικτών (broadcasters, on demand services) και ταυτόχρονα την ανάληψη της ευθύνης που αναλογεί σε όλους τους παίκτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ημερίδας καθώς εντάσσεται «σε μια συζήτηση που έχει ανοίξει, με την απάντηση που αναζητείται να αποτελεί ουσιαστικά επιλογή ανάμεσα στη δημοκρατία και τις αγορές».

Αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου είναι να συλλέγει στοιχεία οικονομικού και θεσμικού χαρακτήρα, να παρουσιάζει, να ελέγχει και να προτείνει, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει στις ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές ούτε στα κράτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL