Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Ευρωπαϊκά Πρακτορεία Ειδήσεων: Προτεραιότητα τα πνευματικά δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκά Πρακτορεία Ειδήσεων: Προτεραιότητα τα πνευματικά δικαιώματα

Την ετήσια σύνοδό της πραγματοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ) στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης εξελέγη νέο Δ.Σ., με πρόεδρο τον Πέτρε Κροπς, γενικό διευθυντή του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων DPA.

Ο Μιχάλης Ψύλος, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ, εξελέγη μέλος του Δ.Σ. Ο τελευταίος πρόεδρος του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων που μετείχε στην ΕΑΝΑ ήταν ο αείμνηστος Ανδρέας Χριστοδουλίδης. Την περίοδο 2000- 2002 διετέλεσε πρόεδρος της ΕΑΝΑ.

«Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τα θέματα που αφορούν τα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα πνευματικά δικαιώματα» δήλωσε ο Μ. Ψύλος. «Όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτό συνιστά μια αδιαμφισβήτητη νίκη, παρά την εκστρατεία των κολοσσών του Διαδικτύου που έστελναν e-mails στα μέλη του κοινοβουλίου μέχρι την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαγάγει μια τελική ψηφοφορία. Τα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων οφείλουν να πείσουν τις κυβερνήσεις και τους εκδότες για τα δικαιώματά μας» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται εξάλλου και ο νέος πρόεδρος της ΕΑΝΑ: «Η μάχη για μια δίκαιη Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα, για την ελευθερία του Τύπου και για μια ορθή μετάβαση της επιχειρηματικότητας των ειδησεογραφικών πρακτορείων θα είναι σίγουρα στις προτεραιότητές μας» δήλωσε ο Πέτερ Κροπς.

Η ΕΑΝΑ ιδρύθηκε στις 21 Αυγούστου 1956 στο Στρασβούργο. Είναι ένα φόρουμ συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών των ευρωπαϊκών πρακτορείων ειδήσεων. Αριθμεί 32 μέλη, πρακτορεία ειδήσεων που προωθούν και σέβονται τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας, την πρόσβαση στην ποιοτική πληροφορία, την τεχνολογική ανάπτυξη των μέσων και την ελευθερία του Τύπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL