Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Όχι «μονά - ζυγά δικά μας» για την επιστροφή των αποζημιώσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όχι «μονά - ζυγά δικά μας» για την επιστροφή των αποζημιώσεων

Για την ΚΥΑ, την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία αναμένεται από το μακρινό 2015 και η οποία κατοχυρώνει με τον πιο ασφαλή τρόπο τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, κλείνοντας τον κύκλο του "μαύρου", συζητούν όλοι στο Ραδιομέγαρο της Α. Παρασκευής.

Παρ' ότι η ΚΥΑ, η οποία βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών, ορίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για την πλήρη αναβίωση των συμβάσεων των εργαζομένων και αναγνωρίζει (ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κ.λπ.) τη διετία 2013-2015, όταν ήταν κλειστή η ΕΡΤ -σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο για όλες τις εταιρείες- στο Ραδιομέγαρο αντιμετωπίζεται με δυσπιστία.

Πιθανώς γιατί προβλέπει την επιστροφή των αποζημιώσεων που είχαν λάβει οι εργαζόμενοι όταν έκλεισε η ΕΡΤ, η οποία θα συμψηφιστεί με τους χρεωστούμενους μισθούς της διετίας. Έτσι άλλοι έχουν λαμβάνειν, άλλοι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Προκειμένου να διασαφηνίσουν το τοπίο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απέστειλαν επιστολή, όπου εξηγούν τι μέλλει γενέσθαι. Οι Α. Μεταξάς και Π. Κλιγκόπουλος, εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΡΤ και ΕΡΤ 3, οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων τηλεόρασης και ραδιοφώνου της ΕΡΤ και ΕΡΤ 3 Ν. Κορόβηλας, Μ. Γεωργίου, Π. Κασάρης και Α. Τριανταφύλλου, με επιστολή τους σημειώνουν:

"Η ΕΡΤ έκλεισε το 2013 με μια αντιδημοκρατική και απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά και άνοιξε βαθιές πληγές. Ο συμψηφισμός είναι η τελική σφραγίδα που κλείνει αυτό το μαύρο κεφάλαιο και μας επιτρέπει να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι.

Όταν αιτηθήκαμε την επαναπρόσληψή μας στην ΕΡΤ, γνωρίζαμε ότι θα κληθούμε να επιστρέψουμε την αποζημίωση που λάβαμε όταν έκλεισε. Ο νόμος ήταν σαφής. Όποιος έκρινε ότι δεν τον συμφέρει αυτή η διευθέτηση είχε την επιλογή να μην επιστρέψει και να κρατήσει την αποζημίωσή του. Η στενή λογική 'μονά - ζυγά δικά μας' δεν ταιριάζει στο ήθος, τον επαγγελματισμό, την συγκρότηση και το αίσθημα δικαίου που θέλουμε να επαιρόμαστε ότι χαρακτηρίζει το προσωπικό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Καλούμε όλα τα σωματεία της ΕΡΤ να στηρίξουν ανοιχτά και να απαιτήσουν την άμεση δημοσίευση σε ΦΕΚ της ΚΥΑ αναγνώρισης της διετίας, που θα ενισχύσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα και θα εμποδίσει οποιαδήποτε σκέψη να επαναληφθεί ανάλογο έγκλημα με εκείνο του 2013!".

Σημειώνουν επίσης ότι οι κρατήσεις, για όσους πρέπει να επιστρέψουν χρήματα, θα γίνουν με μηνιαίες δόσεις και με μικρότερο ποσοστό κρατήσεων επί των καθαρών αποδοχών για να μη δημιουργηθούν αδικίες. Δεν πρόκειται πάντως για δόσεις των 500 ευρώ, όπως κάποιοι ισχυρίζονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL