Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Βάπτισμα του πυρός για τη νέα υπ. Πολιτισμού από τα εγχώρια media / Καταπίνουν fake news και τους φταίει η Μυρσίνη Ζορμπά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βάπτισμα του πυρός για τη νέα υπ. Πολιτισμού από τα εγχώρια media / Καταπίνουν fake news και τους φταίει η Μυρσίνη Ζορμπά

Ο έγκυρος λογαριασμός Twitter και ο fake λογαριασμός. Όπως φαίνεται, ο ψεύτικος δημιουργήθηκε μόλις προχθές. Αυτόν πίστεψαν και τον αντέγραψαν χωρίς να διασταυρώσουν

Η Μυρσίνη Ζορμπά είχε την ευκαιρία, χθες το μεσημέρι, να αντιληφθεί με τον πιο επεισοδιακό τρόπο τι σημαίνει να συμμετέχεις στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: σου την έχουνε στημένη. Κι αν φταις, κι αν δεν φταις. Αν δεν φταις, τόσο το χειρότερο για σένα.

Η υπόθεση με τον ψεύτικο λογαριασμό στο Twitter της Μυρσίνης Ζορμπά, νέας υπουργού Πολιτισμού, αποκαλύφθηκε σχετικά σύντομα. Μέχρι να αποκαλυφθεί, αυτός ο ψεύτικος λογαριασμός (hoax account), που έφερε το όνομά της χωρίς όμως να τον έχει ανοίξει και να τον διαχειρίζεται η ίδια, είχε προλάβει να «αποκαλύψει» τον δήθεν θάνατο του εμβληματικού Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ο οποίος στο μεταξύ παραμένει ολοζώντανος. Την ώρα που ήταν «πεθαμένος» μάλιστα, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με την ΕΡΤ, όπου, στην εκπομπή της Κατερίνας Ακριβοπούλου, χαρακτήρισε «κακής ποιότητας καλαμπούρι» την ψευδή είδηση.

Παρ' ότι ψευδής, η «είδηση» πρόλαβε και έκανε τον γύρο του εγχώριου Διαδικτύου, αλλά και του κόσμου ολόκληρου, καθώς το ψεύτικο tweet, δήθεν από την υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας, δημοσιεύτηκε από μεγάλα διεθνή πρακτορεία, όπως το Associated Press. Χωρίς κανένα προηγούμενο έλεγχο, χωρίς καν να έχει προηγηθεί μια στοιχειώδης διασταύρωση «με ένα απλό τηλεφώνημα», όπως είπε στην ΕΡΤ ο Γαβράς, δήθεν έγκυρες ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με τη fake είδηση.

Το καλαμπούρι δεν κράτησε πολύ, καθώς γρήγορα -μετά από είκοσι λεπτά- έγινε γνωστό από τον ίδιο τον δημιουργό του ψεύτικου λογαριασμού, ο οποίος αποκάλυψε τη φάρσα που διέπραξε, ότι η είδηση του θανάτου είναι ψέμα. Ψέμα; Και ποιος το διέδωσε; Μα, εμφανώς, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά!

Ευκαιρία για «αντιπολίτευση»

Εδώ είναι λοιπόν που πιάνουνε δουλειά οι γνωστές ιστοσελίδες του είδους iefimerida και παρεμφερείς, μαζί με έγκυρους ΣΚΑΪ και «ανεξάρτητους» δημοσιογράφους, που αρχικά κατηγορούν για «γκάφα» την υπουργό. Στη συνέχεια, ζητούν την... παραίτησή της - μόλις δύο ώρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα! Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι έχουν διαπράξει τη μεγαλύτερη γκάφα, να μην διασταυρώσουν την είδηση που δημοσιεύουν. Και κατηγορούν τη Μ. Ζορμπά ότι «πέθανε» τον Γαβρά!

...και καλά δεν διασταύρωσαν. Όταν αντελήφθησαν την αρχική γκάφα τους, την «αξιοποίησαν» ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεκινήσουν ένα γαϊτανάκι δυσφήμησης για τη νέα υπουργό Πολιτισμού, η οποία γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν είχε καμία ανάμειξη.

Καλύτερος όλων, ο Πορτοσάλτε, με απανωτά tweet που δείχνουν πως περιμένει την υπουργό «στη γωνία». Θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί, αποφαίνεται με την αυστηρότητα του ανίδεου. Δεν είναι ο μόνος! Όμως είναι ο μόνος που επιμένει στις ανοησίες που έχει πει: δεν πιστεύει ότι πρόκειται για ψεύτικο λογαριασμό που αυτοαποκαλύπτεται.

Ποιος κρύβεται πίσω από τη φάρσα

Ο δημοσιογράφος πρώτης γραμμής του ΣΚΑΪ επιδεικνύει όχι μόνο άγνοια και εμπάθεια, αλλά και επιπολαιότητα. Τη διάψευση κάνει το ίδιο το τρολ του Twitter, ονόματι Tommasso Debenedetti, Ιταλός δημοσιογράφος κατά τους ισχυρισμούς του, ωστόσο σε παλαιότερο δημοσίευμα από το 2012, στα "Νέα", αναφέρεται ως δάσκαλος. Στο ίδιο δημοσίευμα -στην πραγματικότητα αναδημοσίευση από τον "Γκάρντιαν"- ο (σήμερα 50χρονος) δάσκαλος στη Ρώμη εμφανίζεται ως ενός είδους ακτιβιστής, ο οποίος «θέλει να αποδείξει πόσο αναξιόπιστα είναι τα κοινωνικά μίντια ως πηγές ειδήσεων". Έτσι έστειλε στον κόσμο ένα μήνυμα που ανήγγελλε τον θάνατο του Πάπα και προερχόταν από τον λογαριασμό στο Twitter που ανήκει στον δεύτερο στην ιεραρχία του Βατικανού. Αργότερα ήρθαν δύο τουίτ που ανακοίνωναν τους θανάτους του Φιντέλ Κάστρο και του Πέδρο Αλμοδόβαρ. "Το Twitter είναι ό,τι πρέπει για αναγγελίες θανάτων", λέει στη βρετανική «Γκάρντιαν» ο Ιταλός, ένας από τους πιο δημιουργικούς και επιτυχημένους αποστολείς ψεύτικων μηνυμάτων στο Twitter. "Τα κοινωνικά μίντια είναι η πιο δύσκολα επαληθεύσιμη πηγή πληροφοριών στον κόσμο, αλλά τα μέσα ενημέρωσης τα πιστεύουν εξαιτίας της ανάγκης τους για ταχύτητα», τονίζει.

Σαν να μιλάει ακριβώς γι' αυτό που έκανε χθες στην Ελλάδα, ο Debenedetti συμπληρώνει: "Στο Facebook, η πρόσβασή σου περιορίζεται στους 'φίλους', στο Twitter όμως μπορείς να είσαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι θα σε ακολουθήσουν και ότι χρησιμοποιείται ως πηγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο χωρίς ελέγχους και διασταυρώσεις". Μάλιστα μπροστά στον δημοσιογράφο της "Γκάρντιαν" κλικάρει στον πλαστό λογαριασμό Twitter που έχει φτιάξει για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, και αναρτά σε αυτόν μια φωτογραφία της Ινδής πολιτικού Σόνιας Γκάντι. "Μπορώ απλώς να αλλάξω το προφίλ με τα στοιχεία της Γκάντι και όλοι αυτοί που ακολουθούν τα πλαστά μηνύματά μου για τον Κιμ Γιονγκ Ουν θα αρχίσουν να ακολουθούν τα πλαστά μηνύματά μου για την Γκάντι", λέει. "Είναι τόσο απλό".

Ο εν λόγω συστηματικά δημιουργεί fake accounts πολιτικών και μέσω αυτών ανακοινώνει κάποιο hoax (ψευδή είδηση). Όπως μαθαίνουμε, μερικά χρόνια πριν είχε ανακοινώσει τον «θάνατο» του Άσαντ και η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε στα ύψη.

Ένας φίλος που γνωρίζει, ανέβασε στο fb την εξής παραβολή: Φτιάχνει κάποιος ψεύτικη ταυτότητα με το όνομα Α.Β. Κάνει απάτες με το όνομα Α.Β. Ο απατεώνας αποκαλύπτει πως τις έκανε με πλαστή ταυτότητα που φέρει το όνομα άλλου, δηλαδή του Α.Β. Ποιός φταίει; Μα φυσικά ο Α.Β.! Αυτός ακριβώς ήταν ο τρόπος διαχείρισης από τα περισσότερα ΜΜΕ.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL