Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Στο νέο σκληρό ριάλιτι "Revenge body" / Τηλεοπτικό bullying κατά των παχύσαρκων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο νέο σκληρό ριάλιτι "Revenge body" / Τηλεοπτικό bullying κατά των παχύσαρκων

Γυναικείες και άλλες οργανώσεις στην Αμερική και την Ευρώπη "τρέχουν" καμπάνιες κατά του "body shaming" ("να ντρέπεσαι για το σώμα σου") υποστηρίζοντας ότι όλα τα σώματα είναι αποδεκτά

Ένα σκληρό ριάλιτι περιμένει τους τηλεθεατές από τη νέα τηλεοπτική σεζόν. Καθόλου περίεργο, αφού αναμένεται να είναι η πιο ανταγωνιστική των τελευταίων ετών, καθώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί διεκδικούν τηλεθέαση με κάθε τρόπο, προκειμένου να διεκδικήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από τη διαφημιστική πίτα που συνεχώς μεγαλώνει.

Το νέο ριάλιτι ανακοινώθηκε από το Epsilon, έρχεται από την Αμερική, παρουσιάζεται από την Ιωάννα Λίλη και ονομάζεται «Revenge body», που μεταφράζεται κάτι σαν «Σώμα εκδίκησης» ή «Το σώμα εκδικείται». Η εκπομπή αναλαμβάνει να... επιδιορθώσει το σώμα υπέρβαρων ατόμων ή και «διαφορετικές περιπτώσεις» ατόμων, που γι' αυτά τα χαρακτηριστικά τους δέχονται «έντονη κριτική από το περιβάλλον τους» και γι' αυτό τον λόγο «έχουν χάσει την αισιοδοξία τους και την αυτοπεποίθησή τους».

Άσ' τα να πάνε δηλαδή. Εξευτελισμός των ανθρώπων χωρίς έλεος. Ένας κύκλος ατόμων με προβλήματα αυτοεκτίμησης και εικόνας θα παρελάσουν, δημοσιοποιώντας προβλήματα και εκθέτοντας σώματα. Στην εκπομπή μιλούν ο ίδιος ο... προβληματικός, αλλά και άτομα από το στενό του περιβάλλον «που τους ασκούν έντονη κριτική» για την εμφάνισή τους.

H «κριτική» για το σώμα κάποιου ονομάζεται body shaming. Πρόκειται για την πρακτική της διατύπωσης επικριτικών, συχνά εξευτελιστικών σχολίων για την εξωτερική εμφάνιση κάποιου, για τις αναλογίες και το βάρος του. Απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες για το μέγεθος ή για το σχήμα του σώματός τους και έχει ως αποτέλεσμα να αισθανθούν ντροπή για το σώμα τους. Το φεμινιστικό κίνημα έχει πει πολλά γι' αυτή την πρακτική. Όλο αυτό, ας φανταστεί κάποιος, γίνεται εκπομπή!

Στόχος της εκπομπής, όπως λέει το κανάλι, είναι τα άτομα αυτά να «αλλάξουν ό,τι τους ενοχλεί -εξωτερικά και εσωτερικά- και να ξαναβρούν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση». Όπως σημειώνεται, το «Revenge body» αναλαμβάνει να «μεταμορφώσει» τους συμμετέχοντες και μέσα από μια σειρά δοκιμασιών να τους «ξαναδώσει πίσω τη χαμένη τους ζωή».

Έτσι, μέσω της εκπομπής, «μια ομάδα από γυμναστές, beauty experts, life coaches αλλά και γιατρούς, αναλαμβάνει να βοηθήσει τον καλεσμένο να πετύχει τον στόχο του. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, το αντίθετο, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αξίζει όμως να δεχτεί κανείς την πρόκληση, να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες των ειδικών και να κερδίσει αυτό που του αξίζει».

Στο τέλος κάθε επεισοδίου διοργανώνεται ένα μεγάλο πάρτι, όπου ο καλεσμένος παρουσιάζει με αυτοπεποίθηση τον νέο του εαυτό. Αφού προηγουμένως, βέβαια, τον έχει ισοπεδώσει.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL