Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Κανιβαλισμός, ψέματα και απειλές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κανιβαλισμός, ψέματα και απειλές

«Τι μας κρύβουν;», «Θα γκρεμίσουνε τα σπίτια μας;», «Διαδόσται !!11!!», «Πόσοι είναι οι αγνοούμενοι; Φήμες λένε ότι 160 έχουν ξεβραστεί στη Σαλαμίνα» (Στη Σαλαμίνα! Από τον Ευβοϊκό φτάσανε στον Σαρωνικό! 160!)

Μερικές μέρες μετά το αρχικό σοκ, τα social media είναι τίγκα στο ψέμα και στη χολή. Fake news και παραποιημένες ειδήσεις (με photoshop επί παραδείγματι), φωτογραφίες απανθρακωμένων, κατάρες, ψόφοι, παραποίηση επιζώντων, περισπούδαστες αναλύσεις από άσχετους, πολύ μένος, πολύς θυμός. Τους επαγγελματίες troll τους ξεχωρίζεις από τη συστηματικότητα και τη διαχρονικότητά τους. Τους ερασιτέχνες από τις τεράστιες γκάφες.

Η τραγωδία στο Μάτι έγινε ιδανικό πεδίο επιθέσεων εναντίον οποιουδήποτε είχε θέση ευθύνης. Οι "θυμωμένοι" που χάσανε το κράτος -και τη μάσα- βρήκαν τον χώρο να ξεσπαθώσουν, πιο πολύ ακόμα κι απ' όσους έχασαν σπίτια, περιουσίες και γείτονες. Το Facebook έγινε υποδοχέας για κάθε χυδαιότητα και για κάθε άρρωστη τάχα "είδηση" που κυκλοφορεί και, το πιο εκπληκτικό, ότι μεταδίδεται από αμετανόητους δημοσιογράφους που, παρά το γιουχάισμα, επιμένουν.

Πολιτική κριτική με «σφαίρες» από το συγκρότημα Μαρινάκη

Για ακόμη μια φορά ωστόσο, τα «παραδοσιακά» media ξεπερνούν κάθε άρρωστο εγκέφαλο. Και κάθε troll του Διαδικτύου, με ονοματεπώνυμο και σε εμφυλιακό κλίμα. Στο in.gr ο διευθυντής Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος (πρώην του "Unfollow" που κέρδισε με τη γραφίδα του την εύνοια Μαρινάκη) έφτασε να μιλάει για το «εκτελεστικό απόσπασμα», όπου ο Τσαουσέσκου «έπεφτε νεκρός από σφαίρες», σε άρθρο του με θέμα «Αλέξη, τον Τσαουσέσκου στο τέλος τον εκτέλεσαν»(!). Αυτό καταλαβαίνει το συγκρότημα Μαρινάκη από δημοκρατία και από πολιτική αντιπαράθεση. Σφαίρες, αφού δεν τα καταφέρνουμε με τις κάλπες. Πολιτική κριτική, δηλαδή, με όρους υπαρκτού. Τετοιο βάθος πολιτικής σκέψης.

Αντιδρώντας άμεσα στο σχόλιο, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Ρήγας είπε ότι χρειάζεται άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης. «Τι συμβόλαιο 'θανάτου' εκτελεί και ποιου τα συμφέροντα εξυπηρετεί αυτό το άρθρο;» ζητά να μάθει ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτό απανθρακωμένων, fake news και αναξιόπιστα κείμενα

Συγκλονιστικά posts, συγκλονιστικά tweets, συγκλονιστικά βίντεο, συγκλονιστική ανάρτηση στο Ιnstagram, συγκλονιστική φωτογραφία, το Διαδίκτυο στενάζει με τόσους καθημερινούς "συγκλονισμούς" με στόχο τα «κλικ» της αναγνωσιμότητας. Πολλοί δημοσιογράφοι υπερβάλλουν εαυτόν στη χυδαιότητα και την μπαρούφα.

*** Έμπειρη συνταξιούχος δημοσιογράφος -συνδικαλίστρια μάλιστα στο παρελθόν-, πνιγμένη από ιερή αγανάκτηση κατά των υπευθύνων, ανεβάζει φωτογραφίες καμένων παιδιών στο fb με τη λεζάντα: «Αυτή πρέπει να γίνει η εθνική φωτό της χώρας. Να αναρτηθεί σε όλους τους δημόσιους χώρους. Να στοιχειώνει τα όνειρά σας. Και να γίνεται εφιάλτης στις προσδοκίες σας!». Παρά τις παρατηρήσεις των φίλων της, επιμένει ότι ορθώς ανέβασε τις φωτογραφίες, για να «ευαισθητοποιήσει» τον κόσμο, λέει, όταν όλη η Ελλάδα θρηνεί. Συγκρίνει μάλιστα τη φωτογραφία των απανθρακωμένων με εκείνη του μικρού πρόσφυγα Αϊλάν και με την άλλη από το Βιετνάμ με το κοριτσάκι που τρέχει γυμνό να φύγει από τις βόμβες Ναπάλμ. Δύο φωτογραφίες που έδωσαν τις εικόνες της καταστροφής, ενημέρωσαν και ευαισθητοποίησαν τον πλανήτη ολόκληρο. Τα απανθρακωμένα πτώματα δεν συνεισφέρουν παρά σε μια φθηνή αντιπολίτευση.

*** Άλλη δημοσιογράφος, «ισχυρή πένα» στα "Νέα", μεταδίδει, από το fb επίσης, ό,τι της κατέβει στο μυαλό. Ή ό,τι ακούει από δω κι από κει: «Οι αχρείοι κατεδαφίζουν άρον-άρον σπίτια που μπορεί να υπάρχουν μέσα ολόκληρες οικογένειες καμένες, των οποίων τα μέλη να μην έχουν δηλωθεί από κανέναν, ούτε ως αγνοούμενοι». Και συνεχίζει με το σχόλιο: «Ρε, είναι ξετσίπωτοι εγκληματίες. Ειδεχθείς δολοφόνοι. Θρασύμια». Για τις βλακείες αυτές, υποστηρίζει πως στο fb «γράφει ως πολίτης», δηλαδή όχι ως δημοσιογράφος. Ό,τι να 'ναι...

*** Από το πρωί χθες όλο το Διαδίκτυο αναπαράγει μια επιστολή που αρχίζει «Άκου να σου πω, Αλέξη, τώρα που έθαψα τους νεκρούς ΜΟΥ». Το κείμενο, που αναπαράγεται ενθουσιωδώς από τα ΜΜΕ, είναι ανώνυμο. Και ως ανώνυμο θα πρέπει να έχει τη μεταχείριση που του αναλογεί: πόσο έγκυρη μπορεί να είναι μια προσωπική μαρτυρία από ανώνυμο συντάκτη; Παρά ταύτα, το κείμενο που κουνούσε το δάκτυλο στον "Αλέξη" είχε μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, από το πρωί, η ίδια η μητέρα που υποτίθεται ότι γράφει -η ίδια που ζήτησε να μην πλησιάσουν στην κηδεία τα ΜΜΕ Β. Βουκάκη-, με επιστολή της ζητάει «να αποσύρετε πιθανά κείμενα ή αναρτήσεις που μας αφορούν άμεσα ή έμμεσα και δεν έχουν αναρτηθεί με την έγκρισή μου». Για τη συγγραφή και διάδοση του fake κειμένου διερευνάται η εμπλοκή γνωστού δημοσιογράφου.

*** Στον ρυθμό του μητροπολίτη του μίσους Άνθιμου, ο Γιώργος Τράγκας διαφημίζει στο fb «έκτακτη εκπομπή» στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά, ανακατεύοντας τον σκοταδισμό με τον φόβο: «Αύριο θα αναφερθώ στις μάστιγες του Θεού που έχουν πέσει πάνω στον πρωθυπουργό. Πότε φλέγεται ο τόπος και πότε πλημμυρίζει. Είναι καταραμένος. Θα ακολουθήσουν τα σύννεφα των ακρίδων και η εισβολή αλιγατόρων στο Μαξίμου. Ο απριλιανός κλώνος και ο πολιτικός εσμός που τον ακολουθεί ήδη καταλαβαίνει ότι, εκτός από την οργή του λαού, υπάρχει και η οργή του Θεού. Όταν θα φύγει, πιθανότατα θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε όλη τη χώρα»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL