Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

e-ΓΕΜΗ για την επιχειρηματικότητα και τους πολίτες

Στο ΕΒΕΑ χθες από Ν. Παππά, Στ. Πιτσιόρλα, Κ. Μίχαλο, Στ. Ράλλη - Ψηφιακή αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας, διαφάνεια, μείωση της γραφειοκρατίας, βελτίωση των υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις

Το ψηφιακό ΓΕΜΗ παρουσίασε χθες στην αίθουσα του ΕΒΕΑ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς από κοινού με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής του υπουργείου ΨΗΠΤΕ Στέλιο Ράλλη και τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Το έργο «Ψηφιακός μετασχηματισμός του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) για την κατάθεση ισολογισμών με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές και παροχή απομακρυσμένων ψηφιακών υπογραφών προς τις επιχειρήσεις» (e-ΓΕΜΗ) είναι προϋπολογισμού ύψους 11,3 εκατ. ευρώ.

Στόχος του e-ΓΕΜΗ είναι ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσω της αυτοματοποίησης των διαδικασιών στις οποίες προβαίνουν οι επιχειρήσεις της χώρας, όπως η κατάθεση των ισολογισμών. Με τη λειτουργία του έργου θα παρασχεθούν δωρεάν 130.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές προς τις επιχειρήσεις, μέσα από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αποδέχθηκε την πρόταση του Κ. Μίχαλου για την ψηφιακή εκπαίδευση 15.000 στελεχών επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες και στα ψηφιακά εργαλεία: βασικές δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας), e-commerce, digital marketing, εφαρμογές λογισμικού, ιστοσελίδες κ.ά.

«Με την πρωτοβουλία αυτή συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση πόρων, στον εξορθολογισμό των σχέσεων επιχειρήσεων και Δημοσίου και στην αναβάθμιση της παραγωγικότητας» εξήγησε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε ότι τελικός στόχος είναι «η δημιουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, ενός κόμβου διατειλουργικότητας μέσω του οποίου πολίτες και επιχειρήσεις θα συναλλάσσονται με το Δημόσιο».

«Θέλουμε το ΓΕΜΗ να επιλύει προβλήματα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΓΕΜΗ θα μας επιτρέπει να έχουμε την εικόνα όλων των επιχειρήσεων ανά πάσα στιγμή, πράγμα που διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα» τόνισε ο Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης παρουσίασε αναλυτικά το έργο και τόνισε την ανάγκη της διαλειτουργικότητας.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω, εκ μέρους όλων των Επιμελητηρίων της χώρας, τον Νίκο Παππά και τον Στέργιο Πιτσιόρλα για τις προσπάθειες που καταβάλλουν αλλά και για την αγαστή συνεργασία που έχουμε. Δεν έχει υπάρξει άλλη κυβέρνηση, κατά τα χρόνια των Μνημονίων, που να έχει σταθεί τόσο πολύ στον επιμελητηριακό θεσμό. Θυμίζω πως μια άλλη Κυβέρνηση, μη αναγνωρίζοντας την αξία του επιμελητηριακού θεσμού, ήθελε να κλείσει τα Επιμελητήρια. Αξίζει να σημειώσω ότι ο επιμελητηριακός θεσμός είναι ανεξάρτητος και οφείλει να συνεργάζεται -εκ του θεσμικού του ρόλου- με όλες τις κυβερνήσεις προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της εθνικής οικονομίας. Και αυτό πράττει».

Η προκήρυξη του έργου θα πραγματοποιηθεί εντός του μήνα σύμφωνα με τον Ν. Παππά, ενώ η δημιουργία του κόμβου μπορεί να είναι έτοιμη ώς το τέλος του έτους. «Αυτό είναι το εύκολο» είπε ο υπουργός. «Το δύσκολο είναι να διαχυθεί και να αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα σε 130.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα» συμπλήρωσε. Σε αυτή την κατεύθυνση θα προβλεφθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του μέτρου για τις επιχειρήσεις.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δύο αντιλήψεις, δύο δρόμοι

Μετά τις Πρέσπες, η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν ακόμα μία καθαρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο γραμμές: αυτή που αντιλαμβάνεται ως πρόοδο τον δημοκρατικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο