Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
TV: Επιστροφή στο πρόγραμμα με ριάλιτι παραγωγές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

TV: Επιστροφή στο πρόγραμμα με ριάλιτι παραγωγές

Ninja Warriors

Καμιά εικοσαριά τηλεοπτικά reality shows αναμένονται από τα κανάλια την ερχόμενη τηλεοπτική σεζόν. Αναζητώντας «σίγουρα» προγράμματα για υψηλή τηλεθέαση, οι τηλεοπτικοί σταθμοί επενδύουν σε έτοιμες συνταγές από το εξωτερικό, εισάγοντας franchise τηλεοπτικά προϊόντα με παγκόσμια απήχηση.

Για πρώτη χρονιά μετά το 2009, οι τηλεοπτικοί σταθμοί φαίνεται πως επενδύουν σοβαρά στην ελληνική ψυχαγωγία, διαθέτοντας υψηλά κονδύλια. Ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρότερος από ποτέ, με πέντε παίκτες που θα διεκδικήσουν μερίδια τηλεθέασης στο prime time και σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος: ΣΚΑΪ και Alpha θα διεκδικήσουν να κρατήσουν τα πρωτεία, το Star διεκδικεί με αξιώσεις να μπει μεταξύ των πρώτων, ο ΑΝΤ1 να πάρει τη ρεβάνς που θεωρεί πως δικαιούται και το Epsilon να μπει σφήνα σε όλους αυτούς.

Αν και ετοιμάζονται ήδη αρκετές σειρές μυθοπλασίας, οι σταθμοί επιλέγουν και τα reality shows, προγράμματα με στιγμιαία κατανάλωση: μετά την προβολή τους, δεν μπορούν να έχουν άλλη χρήση, όπως άλλα οπτικοακουστικά προϊόντα, για παράδειγμα μια ταινία, μια τηλεοπτική σειρά, ή ένα ντοκιμαντέρ. Ήδη στις ΗΠΑ, εξάλλου, τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα παρατηρούν τα τελευταία χρόνια κόπωση των reality και μειωμένες αποδόσεις.

Ψιλά γράμματα. Από τον ερχόμενο Οκτώβριο απανωτά reality θα προβάλλονται από νωρίς το απόγευμα και στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης, καλύπτοντας το σύνολο της τυπολογίας των reality παγκοσμίως:

* Reality ταλέντων: Θα προβληθούν τα "The voice", "X Factor", "Ελλάδα έχεις ταλέντο", "La banda". Τα πρώτα είναι γνωστά. Το "La banda" που ετοιμάζεται από το Epsilon, έχει στόχο, μέσα από ένα διαγωνισμό ταλέντων, να δημιουργήσει ένα μουσικό συγκρότημα. Είναι παρόμοιο με το «Popstars» που πρόβαλλε το Mega το 2003 και ανέδειξε το βραχύβιο γυναικείο συγκρότημα Hi Five (και το τραγούδι «Ξέρω τι ζητάω»).

* Reality σχέσεων / romance: Στον ΣΚΑΪ συζητούν το "Power of Love", το reality τηλεπαιχνίδι «σχέσεων» για δεύτερη χρονιά.

* Reality ανταγωνισμού / παιχνιδιών: Αναμένονται το "Survivor 3" και το "I am a celebrity", get me out of here" (βλ. παρακάτω). Υποκατηγορίες είναι οι εξής:

* Reality αθλητισμού: Το "Ninja Warriors" προγραμματίζεται από τον ΑΝΤ1. Συμμετέχουν άτομα σε καλή φυσική κατάσταση, καθώς καλούνται να περάσουν από δοκιμασίες που χρειάζονται δύναμη, ταχύτητα, ευελιξία και αντοχή. Στην Αμερική (ξεκίνησε το 2009) επιλέγονται με περιφερειακούς αγώνες περί τους 100 υποψήφιους από κάθε περιοχή και διαγωνίζονται προκειμένου να προκριθούν 30 από κάθε περιοχή, οι οποίοι διεκδικούν τον τίτλο του American Ninja Warrior. Η δοκιμασία περιλαμβάνει τέσσερα στάδια, λίγοι όμως καταφέρνουν να περάσουν έστω στο δεύτερο. Η τελική δοκιμασία, στο τέταρτο στάδιο, καλεί τον διαγωνιζόμενο να ανέβει ένα σχοινί ύψους 23 μέτρων σε 30 δευτερόλεπτα και χαρίζει στον νικητή 1 εκατ. δολάρια.

- Reality κουζίνας Το STAR προγραμματίζει να μεταδώσει το "Master Chef 3", ενώ ο Alpha προωθεί το "Bakery", reality ζαχαροπλαστικής, πιθανόν με τον Α. Πετρεντζίκη.

- Reality μόδας. Εκτός από το "Shopping Star" (Star) και το "My Style Rocks" (ΣΚΑΪ), γνωστά από περασμένες σεζόν, το Epsilon προγραμματίζει το «Project Runway». Πρόκειται για διαγωνισμό σχεδιαστών ρούχων. Στην Αμερική προβάλλεται από το 2004, με παρουσιάστρια τη Χάιντι Κλουμ και τον σχεδιαστή Μάικλ Κορς στην κριτική επιτροπή. Οι δώδεκα διαγωνιζόμενοι ανταγωνίζονται για να σχεδιάσουν και να ράψουν τα καλύτερα ρούχα και περιορίζονται από το χρόνο, τα υλικά και το θέμα. Οι δημιουργίες τους κρίνονται από ένα πάνελ ειδικών και ένας ή περισσότεροι αποχωρούν κάθε εβδομάδα λόγω χαμηλής βαθμολογίας. Οι φιναλίστ προετοιμάζουν μια πλήρη συλλογή για την εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης, ενώ ο νικητής κερδίζει συμβόλαιο για την ανάπτυξη της δικής του συλλογής, προβολή από περιοδικά, χρηματικό έπαθλο, αυτοκίνητο κ.λπ.

Από όλα τα reality που ετοιμάζονται, δύο είναι αυτά που προκαλούν εντύπωση:

"My Man Can" Το πρόγραμμα συζητά να μεταφέρει στην Ελλάδα ο ΣΚΑΪ. Τέσσερις γυναίκες τζογάρουν πάνω σε πράσινη τσόχα στις ικανότητες των συζύγων τους. Εκείνοι καλούνται να περάσουν διάφορες δοκιμασίες θάρρους, δεξιότητας ή δύναμης προκειμένου να δικαιώσουν το ποντάρισμα της συζύγου τους και να αυξήσουν τα κέρδη τους ως ομάδα. Στο εξωτερικό, το έπαθλο είναι 50.000 ευρώ. Εάν η σύζυγος ποντάρει ότι «ο άνδρας μου μπορεί να» κάνει πενήντα πουσάπς, πρέπει να τα κάνει. Εάν ποντάρει ότι «ο άνδρας μου μπορεί να» να φάει είκοσι καυτερές πιπεριές, πρέπει να τις φάει. Το πρόγραμμα έχει παίξει σε περισσότερες από τριάντα χώρες (Αγγλία, Ολλανδία, Ισπανία, Δανία, Νότια Κορέα κ.ά.) ενώ στην Κίνα ήταν η πιο πετυχημένη παραγωγή το 2010. Στον ΣΚΑΪ συζητιέται να παρουσιάζει η Μαρία Μπακοδήμου.

"I’m a celebrity", "get me out of here": Συζητιόταν στον ΑΝΤ1 από πέρυσι και φαίνεται ότι φέτος θα προβληθεί. Πρόκειται για reality «επιβίωσης» στο οποίο συμμετέχουν δώδεκα «διασημότητες» που μεταφέρονται στη ζούγκλα (λέμε τώρα) και καλούνται να περάσουν διάφορες δοκιμασίες, όπως για παράδειγμα να κρατήσουν στο στόμα τους μια τεράστια αράχνη, να περιβάλλονται από κατσαρίδες ή από μικρά φίδια και διάφορα άλλα ζώα. Επίσης, καλούνται να σκοτώσουν, να μαγειρέψουν και να φάνε έναν αρουραίο. Η χρήση ζωντανών πλασμάτων στην εκπομπή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις απέναντι στους παραγωγούς και τα τηλεοπτικά δίκτυα που προβάλλουν το σόου, για σκληρότητα απέναντι στα ζώα, ενώ έχουν διατυπωθεί και κριτικές για τη δολοφονία ζωντανών πλασμάτων προς χάρη της ανθρώπινης διασκέδασης.

Κι αν όλα τα παραπάνω προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο και μετά, στις αρχές Ιουλίου βγαίνει στις οθόνες μια... πρόγευση από τον ΑΝΤ1: Ονομάζεται «Το ταίρι ξέρει» και το παρουσιάζει ο Τόνι Σφήνος, τραγουδιστής, γνωστός ντίσκο- λαμέ τύπος από τη διαφήμιση 11880. Συμμετέχουν τέσσερα ζευγάρια, που καλούνται να αποδείξουν πόσο καλά γνωρίζουν ο ένας τον άλλον μέσα από δοκιμασίες αλλά και τις προβλέψεις για τις ικανότητες του συντρόφου τους. Το ζευγάρι με τους περισσότερους πόντους κερδίζει και προκρίνεται για τον τελικό της εβδομάδας. Τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL