Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Νέα σήματα καταλληλότητας στην TV προτείνει το ΕΣΡ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα σήματα καταλληλότητας στην TV προτείνει το ΕΣΡ

Προς το λειτουργικότερο, ευκρινέστερο, ίσως δε και αυστηρότερο, επικαιροποιούνται τα σήματα καταλληλότητας στην TV, για την προστασία των παιδιών και των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο. Το νέο σύστημα θα καταργήσει τους γνωστούς μέχρι σήμερα πράσινους, κίτρινους, μωβ κύκλους, τετράγωνα και τρίγωνα, και βεβαίως τις ενδείξεις «απαραίτητη η γονική συναίνεση» ή «επιθυμητή η γονική συναίνεση».

Με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, προτείνεται στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής η εισαγωγή νέου συστήματος σήμανσης καταλληλότητας, το οποίο αφενός επικεντρώνεται και σηματοδοτεί την ηλικία των τηλεθεατών μέχρι την οποία τα προγράμματα είναι κατάλληλα, αφετέρου εισάγει ειδικά τηλεοπτικά σύμβολα που προσδιορίζουν ακριβώς το επιβλαβές περιεχόμενο: σκηνές βίας, σκηνές σεξ, σκηνές χρήσης ουσιών, ακόμη και λεκτική βία.

Η επικαιροποίηση των συμβόλων ("κατάλληλο για όλους", "απαραίτητη η γονική συναίνεση" κ.λπ.) κρίθηκε αναγκαία τόσο για την εναρμόνιση με χώρες της Ευρώπης -το παλαιό σύστημα έχει εισαχθεί το 2000- όσο και για την αποτελεσματικότερη προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο, μέσω και της παροχής πληροφοριών σχετικών με το μεταδιδόμενο πρόγραμμα. Σύμφωνα με την πρόταση του ΕΣΡ:

* Τα παλαιά σύμβολα καταργούνται και αντικαθίστανται από νέα, με κατηγοριοποίηση των προγραμμάτων βάσει ηλικιακών ομάδων. Θα είναι ορατά καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

* Επεξήγηση των οπτικών συμβόλων θα εμφανίζεται στην οθόνη και θα έχει διάρκεια από 30'' έως 2', ενώ θα περιλαμβάνεται και ηχητική μετάδοσή της.

* Η κατηγορία στην οποία εντάσσεται ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα αντιστοιχεί σε επιτρεπόμενες ώρες μετάδοσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η πιθανή παρακολούθηση από ανηλίκους.

Για την πληρέστερη προστασία των ανηλίκων προβλέπονται επίσης ειδικά τηλεοπτικά σύμβολα προσδιορισμού του επιβλαβούς περιεχομένου. Συγκεκριμένα, στα προγράμματα κατάλληλα για ανηλίκους άνω των 12 ετών ειδικά σύμβολα θα προσδιορίζουν ότι περιέχουν: σκηνές βίας, σεξουαλικές σκηνές, σκηνές χρήσης ουσιών και απρεπή εκφορά λόγου.

Τα σύμβολα αυτά μαζί με την επεξήγησή τους και με ηχητικό σήμα θα εμφανίζονται επί 30'' στην αρχή κάθε προγράμματος, αλλά και σε όλη τη διάρκεια μετάδοσης των ακατάλληλων σκηνών.

Η κατάταξη των προγραμμάτων στις πέντε κατηγορίες καταλληλότητας ανάλογα με την ηλικία των ανηλίκων πραγματοποιείται από εσωτερική Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων εντός των τηλεοπτικών σταθμών και απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες, ψυχολόγους, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς κ.λπ., κοινοποιούνται δε στο ΕΣΡ.

Η δημοσίευση του προγράμματος των τηλεοπτικών σταθμών σε εφημερίδες, περιοδικά, ηλεκτρονικούς οδηγούς και ιστοσελίδες πρέπει να περιλαμβάνει τα οπτικά σύμβολα κατάταξης και τα σύμβολα προσδιορισμού περιεχομένου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL