Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Με fake news τα κανάλια δημιουργούν κλίμα πανικού για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με fake news τα κανάλια δημιουργούν κλίμα πανικού για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Ότι τα κανάλια έχουν «ανοίξει πόλεμο» στο Αιγαίο εδώ και μέρες είναι γνωστό. Ότι έχουν καταφέρει να τρομοκρατήσουν μερίδα των τηλεθεατών για ενδεχόμενο "θερμό επεισόδιο" είναι επίσης γνωστό. Ότι για να εξυπηρετήσουν το κλίμα ανησυχίας θα έφταναν να δημιουργήσουν ψευδές ρεπορτάζ, χρησιμοποιώντας «μαϊμού σύζυγο» που μάλιστα εκφράζει ανησυχία και εκ μέρους του... «μαϊμού τρίχρονου παιδιού» της, έγινε γνωστό μόλις σήμερα.

Το θέμα αφορά περισσότερο ή λιγότερο όλα τα ιδιωτικά κανάλια. Η συγκεκριμένη υπόθεση όμως, αφορά ψευδές ρεπορτάζ (fake news) που μεταδόθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, την περασμένη Πέμπτη. Το «ρεπορτάζ» πρόβαλε συνέντευξη της «συζύγου ενός μάχιμου ιπτάμενου της Πολεμικής Αεροπορίας», η οποία δήλωσε πόσο πολύ ανησυχεί κάθε μέρα για τον σύζυγό της, ειδικά «όταν δεν απαντάει στο τηλέφωνο». Στο «ρεπορτάζ», η γυναίκα αυτή εμφανίζεται με το όνομα «Κατερίνα Παπαϊσιδώρου» και αναφέρει ότι έχει «ένα μικρό παιδάκι που τη ρωτάει που είναι ο μπαμπάς», όταν ο ιπτάμενος σύζυγός της απουσιάζει. Το ρεπορτάζ του καναλιού παρουσιάστηκε με τίτλο: «Οι ηρωίδες γυναίκες των μάχιμων στρατιωτικών μας».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ellinikahoaxes το ρεπορτάζ είναι ψευδές και στημένο: η γυναίκα που εμφανίζεται δεν ονομάζεται Κατερίνα Παπαϊσιδώρου. Το πραγματικό της όνομα είναι Αθανασία (Νάνσυ) Παναγιώτου, και δεν έχει σύζυγο μάχιμο ιπτάμενο της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιθέτως είναι ανύπαντρη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα δεν υπάρχει ούτε και τρίχρονο παιδάκι, όπως ψευδώς υποστηρίζει η ίδια στο «ρεπορτάζ».

STAR: Το διερευνούμε, θα κινηθούμε κατά παντός υπευθύνου

Σε επικοινωνία που είχε η «Αυγή» με τον υπεύθυνο ειδήσεων του STAR, η απάντηση ήταν η εξής: Μετά από επικοινωνία με τον υπεύθυνο για το επίμαχο ρεπορτάζ, δημοσιογράφο  Λάμπρο Δεμερτζή, ο οποίος βρίσκεται σε άδεια, ενημερωθήκαμε ότι απευθύνθηκε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, από την οποία ζήτησε επαφή προκειμένου να κάνει θέμα για τις συζύγους των στρατιωτικών. Ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Ηλία Κολύρης τον παρέπεμψε στον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων Γεωρ. Ζγαρδανά, ο οποίος παρέπεμψε τον δημοσιογράφο στη σύζυγό του. Η σύζυγος ιπταμένου όπως εμφανίστηκε, είναι πράγματι σύζυγος στρατιωτικού, όμως θεώρησε ότι δεν πρέπει να εκθέσει όλα τα οικογενειακά της στοιχεία.

Στη συνέχεια, η Αυγή επικοινώνησε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, η οποία όπως φαίνεται και από την ιστοσελίδα της (poes.gr) δεν διαθέτει κανέναν γραμματέα ούτε άλλο μέλος στο Δ.Σ. με τα ονόματα Κολύρης ή Ζγαρδανάς. Ο ρεπόρτερ του STAR προκειμένου να κατασκευάσει το «ρεπορτάζ πανικού» επικοινώνησε με άλλη, μεταγενέστερη Ομοσπονδία (ΠΟΜΕΝΣ), εναντίον της οποίας εκκρεμεί προσφυγή της Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) με το αίτημα της ανακοπής στο Εφετείο.

Ανεξάρτητα από τις αμφιλεγόμενες «πηγές» του δημοσιογράφου, οποίος πάντως καλύπτει συχνά θέματα Εθνικής Άμυνας, τα ερωτήματα παραμένουν: γνώριζε ο δημοσιογράφος ότι η κυρία που εμφανίζεται ως σύζυγος ιπταμένου δεν είναι σύζυγος ιπταμένου; Γνώριζε ότι δεν έχει τρίχρονο παιδί; Εάν μάλιστα πιστέψουμε τα ellinikahoaxes.gr, γνώριζε ότι η κυρία δεν είναι κάν παντρεμένη;

Το STAR δηλώνει ότι έχει παραπέμψει το θέμα στη Νομική του υπηρεσία, με όλα τα στοιχεία και με την εντολή να κινηθεί κατά παντός υπευθύνου.

«Ομοσπονδία Στρατιωτικών»: Οι ευθύνες στη γυναίκα

Εν τω μεταξύ, επιχειρώντας να προστατεύσει τον δημοσιογράφο, η αμφιλεγόμενη Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), με επιστολή της στο κανάλι, επιρρίπτει όλη την ευθύνη για το «ρεπορτάζ μαϊμού» στην «σύζυγο στρατιωτικού» την οποία εμφανίζει να λέει ανακρίβειες με δική της πρωτοβουλία:

«Κατόπιν επικοινωνίας του δημοσιογράφου κου Λάμπρου Δεμερτζή από το STAR CHANNEL με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, μας ζήτησε να τον φέρουμε σε επαφή με τη σύζυγο κάποιου στρατιωτικού, προκειμένου να κάνει ρεπορτάζ για τις ηρωίδες συζύγους των στρατιωτικών μας και πώς βιώνουν την αγωνία για τους συζύγους τους. Πράγματι, του υποδείξαμε μέλος Ένωσής μας, η σύζυγος του οποίου, παραχώρησε συνέντευξη στον κ. Δεμερτζή. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι, η γυναίκα αυτή με δική της πρωτοβουλία και προφανώς για να προστατέψει το σύζυγό της, δεν έδωσε τα πραγματικά της στοιχεία στο δημοσιογράφο του STARCHANNEL, χωρίς ωστόσο να ενημερώσει σχετικά ή να ζητήσει να εμφανιστεί με ψευδώνυμο. Η καλοπροαίρετη αυτή, πλην ατυχής ενέργειά της, ήδη της έχει δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητά της, μετά την έκταση που έχει λάβει το ζήτημα. Η Ομοσπονδία μας δηλώνει ότι, τόσο εμείς όσο και ο κ. Δεμερτζής ουδεμία γνώση είχαμε για το θέμα αυτό και μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι, εξ’ όσων γνωρίζουμε τον κ. Δεμερτζή, είναι ένας σοβαρός και υπεύθυνος δημοσιογράφος και δεν υπήρχε καμία περίπτωση να παραπλανήσει το τηλεοπτικό κοινό».

Τα fake news στη Βουλή από τον Χρ. Καραγιαννίδη

Την υπόθεση φέρνει στη Βουλή ο βουευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, σημειώνοντας: «Το θέμα θα ήταν αδιάφορο και θα αφορούσε ίσως μόνο μια συζήτηση για την συνεχώς φθίνουσα αξιοπιστία των ΜΜΕ, αν δεν αναφερόταν σε ζητήματα που δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες για την εθνική άμυνα της χώρας και σπέρνουν πανικό. Είναι σαφές ότι ο στόχος του ρεπορτάζ ήταν η δημιουργία τρόμου, τόσο στους έχοντες μέλος της οικογένειάς τους να υπηρετεί στον Ελληνικό Στρατό όσο και στους υπόλοιπους πολίτες».

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τους υπουργούς Ψηφιακής πολιτικής Νίκο Παππά και Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο:

* Θα ζητήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την παρέμβαση του Εισαγγελέα για διασπορά ψευδών ειδήσεων που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών της χώρας μας;

* Θα υπάρξει παρέμβαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, έστω και κατ’ έγκληση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για διασπορά ψευδών ειδήσεων που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών της χώρας μας και προκαλούν πανικό;

* Σε ποιες άλλες ενέργειες θα προβούν ώστε να γίνει σαφές στα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα ότι τέτοιες ενέργειες δεν αφήνουν αδιάφορη την πολιτεία και ότι θα έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία τους;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL