Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ευκαιρία αναβάθμισης του ραδιοφώνου η ψηφιακή μετάδοση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευκαιρία αναβάθμισης του ραδιοφώνου η ψηφιακή μετάδοση

Τις δυνατότητες που δίνει η ψηφιακή μετάδοση του ραδιοφώνου (DAB) ώστε να περάσει στη νέα εποχή και να αξιοποιήσει νέα εργαλεία, προς όφελος των επιχειρήσεων και των ακροατών, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν παράγοντες της ραδιοφωνικής αγοράς, στην Ημερίδα που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, την περασμένη Τετάρτη. Αν και δύσπιστοι οι περισσότεροι, απέναντι σε μια μετάβαση που «θα πάρει χρόνο», φαίνεται ότι έγινε αντιληπτό, ότι ο χρόνος ξεκίνησε και τρέχει.

Το ψηφιακό ραδιόφωνο προσφέρει ασφαλή πορεία ανάπτυξης και βιωσιμότητας για τις ραδιοφωνικές επιχειρήσεις, ενώ και τα οφέλη για τους ακροατές και την κοινωνία είναι επίσης σημαντικά. Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης - Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης του ραδιοφώνου, το οποίο έχει μείνει πίσω έναντι των ανταγωνιστικών του ΜΜΕ και γι αυτό στερείται εσόδων.

Οι εισηγητές, από χώρες με υψηλή διείσδυση ψηφιακού ραδιοφώνου (Νορβηγία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία), παρουσίασαν τα οφέλη του, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και τους προβληματισμούς σε σχέση με εναλλακτικούς τρόπους μετάδοσης, κυρίως μέσω Internet.

* Οφέλη για τις ραδιοφωνικές επιχειρήσεις: Αν και δεν αποκλείστηκαν μέθοδοι μετάδοσης μέσω Internet, τo DAB θεωρείται ο διάδοχος των FM. Το κόστος λειτουργίας των πομπών είναι ιδιαίτερα χαμηλό, σε σχέση με το αναλογικό: Π.χ. στην περιοχή της Βαυαρίας το κόστος μετάδοσης μειώθηκε σε 300 χιλιάδες ευρώ από 3,2 εκατ. ευρώ του αναλογικού. Δυνατότητες παροχής δεδομένων, ανοίγουν νέες ευκαιρίες για επιπλέον διαφημιστικά έσοδα. Την ίδια ώρα, στη διαδικτυακή διαφήμιση, Google και Facebook παρακρατούν το 25%. Η χωρητικότητα του φάσματος αυξάνεται, ενώ δεν υπάρχουν παρεμβολές.

* Οφέλη για την κοινωνία και τους ακροατές: Περισσότερες επιλογές λόγω χωρητικότητας του φάσματος. Νέες υπηρεσίες, χαμηλότερη ακτινοβολία, καθαρός ήχος. Αξιοπιστία σε περιπτώσεις κρίσιμων καταστάσεων ή φυσικών καταστροφών, μηδενικό κόστος για τους ακροατές (σε σχέση με το Internet).

Σύμφωνα με την εμπειρία των πιο ώριμων αγορών, είναι αναγκαίος ο διάλογος και η δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας: της κυβέρνησης, των ανεξάρτητων αρχών, των δημόσιων και ιδιωτικών ραδιοφώνων, του λιανεμπορίου για την εισαγωγή ψηφιακών συσκευών και της αυτοκινητοβιομηχανίας για την ενσωμάτωση DAB ραδιοφώνων. Στην Ελλάδα ήδη τρέχει η προκήρυξη για την ανάδειξη παρόχων ψηφιακού δικτύου για τη ραδιοφωνική μετάδοση, με καταληκτική ημερομηνία στις 17 Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL