Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Με αξιώσεις η Ελλάδα για το ψηφιακό ραδιόφωνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με αξιώσεις η Ελλάδα για το ψηφιακό ραδιόφωνο

Τις ταχύτητες των πιο προωθημένων χωρών της Ευρώπης επιχειρεί να πιάσει η Ελλάδα στην προώθηση του ψηφιακού ραδιοφώνου (DAB+). Η μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό ραδιόφωνο (DAB και DAB+) προϋποθέτει νέες συσκευές ραδιοφώνου ή προσαρμογή των παλαιών με μικρό κόστος, ωστόσο εξετάζεται και η δυνατότητα επιδότησης. Εκτιμάται ότι η μεταβατική περίοδος ταυτόχρονης εκπομπής αναλογικού και ψηφιακού δεν θα ξεπεράσει τα τέσσερα χρόνια.

Στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της EBU, εκπέμπουν ήδη 1.503 ψηφιακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, εκ των οποίων 468 αποκλειστικά ψηφιακά. Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά 23% τον τελευταίο χρόνο.

Αν και στις τελευταίες σειρές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, εδώ και ένα χρόνο η Ελλάδα έχει κάνει άλματα: Ο νόμος για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών έχει ψηφιστεί, ο Ψηφιακός Χάρτης Συχνοτήτων έχει δημοσιευθεί ήδη σε ΦΕΚ, ενώ η προκήρυξη για την αδειοδότηση παρόχου δικτύου έχει αναρτηθεί, με καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών τις 17 Απριλίου.

Η ΕΡΤ εκπέμπει ήδη δοκιμαστικά από τις αρχές Ιανουαρίου, από τον Υμηττό, το Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο Πρόγραμμα, την ΕΡΑ Σπορ, τη Φωνή της Ελλάδας και τον ήχο από το Κανάλι της Βουλής. Μέσα στις επόμενες μέρες θα εκπέμψει με επιπλέον πομπούς από τα κέντρα της Πάρνηθας και του Φιλιππείου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δοκιμαστικές εκπομπές της ΕΡΤ και το νέο θεσμικό πλαίσιο κατατάσσουν την Ελλάδα, μαζί με τη Βουλγαρία και την Κροατία, στην τελευταία κατηγορία «Βλέποντας και κάνοντας». Η Γερμανία και η Ολλανδία, παρ' ότι σχετικά πίσω, είναι από τις χώρες που κινούνται πολύ γρήγορα. Η Νορβηγία έχει περάσει αποκλειστικά στην ψηφιακή μετάδοση εγκαταλείποντας τα FM, ενώ στη Μ. Βρετανία η ακροαματικότητα του ψηφιακού ραδιοφώνου πλησιάζει το 50%, οπότε και θα παύσουν τα FM.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, αλλά και για την έναρξη του διαλόγου για το ψηφιακό ραδιόφωνο, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης- Επικοινωνίας πραγματοποιεί εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη, με θέμα «Το μέλλον του ραδιοφώνου στην Ευρώπη με το DAB+».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL