Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Διακοπή της λειτουργίας του Mega αποφάσισε το ΕΣΡ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διακοπή της λειτουργίας του Mega αποφάσισε το ΕΣΡ

Το ΕΣΡ «πάτησε το κουμπί» για να διακόψει τη λειτουργία του το Mega. Οι μέτοχοι του σταθμού (Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης, Σαββίδης και οι προηγούμενοι) παραμένουν απόντες εδώ και δύο χρόνια, ενώ οι εργαζόμενοι, απλήρωτοι επί μήνες, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για να παραμείνει το κανάλι ανοιχτό, αλλά και να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους. Τα σωματεία κινητοποιούνται και ζητούν από τους μετόχους να κινητοποιηθούν, προκειμένου να ανασταλεί η απόφαση του ΕΣΡ.

Με πλειοψηφία 6 μελών, έναντι 3, το ΕΣΡ αποφάσισε χθες ότι ο τηλεοπτικός σταθμός Mega πρέπει να τερματίσει τη λειτουργία του. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει το ΕΣΡ στο σκεπτικό της απόφασής του, (α) δεν έλαβε μέρος στη διαδικασία αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την προκήρυξη της 27.11.2017, και (β) δεν είχε υποβάλει αίτηση αλλαγής φυσιογνωμίας του προγράμματός του (σ.σ.: για «μη ενημερωτικό πρόγραμμα» όπως υπέβαλε εγκαίρως π.χ. το Μακεδονία TV), ενώ είναι κοινώς γνωστό ότι από τον Σεπτέμβριο 2016 διέκοψε τη μετάδοση ειδήσεων και ενημερωτικών προγραμμάτων.

Με την απόφασή του το ΕΣΡ εφαρμόζει διάταξη νόμου (Ν. 4496/2017, αρ. 28, παρ. 10), σύμφωνα με την οποία «Οι (...) πάροχοι περιεχομένου που δεν θα συμμετάσχουν παραδεκτώς σε προκηρυχθείσα αδειοδότηση για την εμβέλεια και τον τύπο προγράμματος που αφορά η ενεστώσα λειτουργία τους μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν έως τρεις μήνες κατ' ανώτατο όριο μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης. Μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας τερματίζεται η λειτουργία τους με απόφαση του ΕΣΡ που κοινοποιείται για την εφαρμογή της στην ΕΕΤΤ και τον αρμόδιο πάροχο δικτύου».

Η κοινοποίηση της απόφασης του ΕΣΡ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και στην Digea -πάροχο ψηφιακού σήματος, οι οποίες και θα αναλάβουν περαιτέρω.

Τα σωματεία των εργαζομένων έχουν κηρύξει για σήμερα στάση εργασίας ώρα 12.00-16.00 σε όλους τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και την ΕΡΤ, σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους του Mega. Παράλληλα, ζητούν από τους μετόχους «να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που παρέχει ο νόμος προκειμένου να καταστεί προσωρινά ανενεργός και τελικά να ακυρωθεί η απόφαση του ΕΣΡ που βάζει ‘λουκέτο’ στο κανάλι. Χρόνος υπάρχει. Όπως και νομικά εργαλεία που μπορούν να αποτρέψουν το καίριο αυτό πλήγμα στην πολυφωνία και στη δημοκρατία». Με άλλα λόγια, τα σωματεία ζητούν έστω την ύστατη στιγμή με πρωτοβουλία τους οι μέτοχοι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με ασφαλιστικά μέτρα και να ζητήσουν προσωρινή διαταγή για την αναστολή της απόφασης του ΕΣΡ, έτσι ώστε το κανάλι να πάρει «ανάσα ζωής» έως ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των μετόχων... σφυρίζει αδιάφορα, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι του Mega -από το απόγευμα χθες σε διαρκή συνέλευση-, τουλάχιστον οι τεχνικοί (διά της ΕΤΙΤΑ), σκοπεύουν να προσφύγουν οι ίδιοι στο ΣτΕ με ασφαλιστικά μέτρα για τη συνέχιση λειτουργίας του σταθμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL