Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Εργαζομένων της "Αυγής" για την πρόταση νέας οριζόντιας μείωσης 15% στους μισθούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Εργαζομένων της "Αυγής" για την πρόταση νέας οριζόντιας μείωσης 15% στους μισθούς

Μετά την ανακοίνωση του νέου ΔΣ της ΑΥΓΗΣ δια στόματος του Διευθύνοντος Συμβούλου Δ. Στούμπου για την πρόταση νέας οριζόντιας μείωσης της τάξεως του 15% στους μισθούς μας και την απειλή απολύσεων, που τη συνοδεύει, αν δεν γίνει αποδεκτή, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ (με 41 ΥΠΕΡ, κανένα ΚΑΤΑ και κανένα ΛΕΥΚΟ) επισημαίνει τα εξής:

1. Η νέα Διοίκηση, αρχικά, αθέτησε τη δέσμευσή της προς τους εργαζόμενους ότι θα προσκομίσει πρόταση-πακέτο, που θα περιλαμβάνει εκτός των μειώσεων των μισθών και αναλυτικό οικονομικό/επιχειρηματικό, διοικητικό και δημοσιογραφικό σχέδιο. Σχέδιο, το οποίο είναι ζωτικό για τη συνέχιση και ανάπτυξη της εφημερίδας, την οικονομική της παλινόρθωση και τη διεύρυνση της αναγνωστικής της βάση, και το οποίο έχουν ζητήσει επανειλημμένα οι εργαζόμενοι με συναπτές αποφάσεις τους εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, οι εργαζόμενοι έχουμε καταθέσει από τον περασμένο Απρίλιο αναλυτικές προτάσεις για τη δημοσιογραφική ανάπτυξη, και -στο βαθμό πάντα που δύναται να μας αναλογεί- την οικονομική ενίσχυση της εφημερίδας, το οποίο παραδώσαμε στη Διοίκηση και τον βασικό μέτοχο της εφημερίδας. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση επί των προτάσεων μας κι, αντ’ αυτού, ο Διευθύνων Σύμβουλος παρουσίασε μια λειψή πρόταση, χωρίς κανένα σχέδιο, για οριζόντια μείωση 15%, που δεν θα ξεπερνά το κατώφλι των 800 ευρώ καθαρά, συνοδευόμενη από την απειλή απολύσεων σε περίπτωση μη αποδοχής.

2. Αναφορικά με την ίδια την πρόταση της οριζόντιας μείωσης, οι εργαζόμενοι τη χαρακτηρίζουν τουλάχιστον ερασιτεχνικά κι αβασάνιστα επεξεργασμένη, καθώς και άδικη, χωρίς να περιλαμβάνει καμία μέριμνα για την προστασία των χαμηλόμισθων κι άλλων κατηγοριών εργαζομένων. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνει καμία διασφάλιση ή εγγύηση ότι εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος δεν θα ζητηθούν εκ νέου μειώσεις μισθών, με την επίκληση δυσμενών κάθε φορά οικονομικών συνθηκών. Υπενθυμίζουμε πως οι εργαζόμενοι της ΑΥΓΗΣ έχουν υποστεί ήδη το 2014 μείωση κατά 15% του μισθού τους, ενώ, τα οφειλόμενα από περασμένα έτη αγγίζουν σε πολλούς εργαζόμενους τους 10 και πλέον μισθούς .

3. Σχετικά με τον απαιτούμενο δημοσιογραφικό/εκδοτικό ανασχεδιασμό, που έχει ανάγκη η εφημερίδα, συνιστά τουλάχιστον σχήμα οξύμωρο η επιτυχής υλοποίησή του μέσα στη χρονιά με τη θέση του Διευθυντή της εφημερίδας να παραμένει κενή εδώ και ένα τουλάχιστον μήνα, μετά την παραίτηση του Κωστή Νικολακάκου. Η κατάσταση αυτή προκαλεί εύλογη ανησυχία για απώλεια πολύτιμου χρόνου εν όψει και της λειτουργίας του Ομίλου, όπως και εύλογες απορίες για τους λόγους κωλυσιεργίας, τη στιγμή, που είμαστε ενήμεροι για σχετικές διεργασίες εντός του βασικού μετόχου.

4. Για τον λόγο αυτό ζητάμε την πλήρωση της θέσης του Διευθυντή παράλληλα με την εκπόνηση του δημοσιογραφικού/εκδοτικού σχεδίου, για το οποίο έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις.

5. Επίσης, ζητάμε εκ νέου τα πλήρη οικονομικά και μισθολογικά στοιχεία της εφημερίδας, προκειμένου να έχουμε σαφή και πλήρη εικόνα για το τι διακυβεύεται σε επίπεδο οικονομικής βιωσιμότητας της εφημερίδας. Σημειώνουμε ότι η επίμονη άρνηση της Διοίκησης να μας παραθέσει τα στοιχεία αυτά, γεννά εύλογες υποψίες για την ορθότητα της κατατεθειμένης πρότασης .

6. Με βάση όλα τα παραπάνω, απορρίπτουμε την πρόταση του ΔΣ και καλούμε τη Διοίκηση να άρει την αδιάλλακτη στάση της προσερχόμενη στον διάλογο με στόχο την ανάπτυξη της εφημερίδας. Την ίδια στιγμή ζητάμε συνάντηση με τον βασικό μέτοχο, προκειμένου να του εκθέσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας.

7. Ενημερώνουμε ότι σε ενδεχόμενες ατομικές κλήσεις προς εργαζόμενους να υπογράψουν τις μειώσεις, αποφασίσαμε αυτές να αντιμετωπιστούν με τη συλλογική μας ισχύ, οπλίζοντας δηλαδή με τη συλλογική μας άρνηση κάθε εργαζόμενο προκείμενου να μην ανταποκριθεί.

8. Προειδοποιούμε ότι σε περίπτωση, που η Διοίκηση προχωρήσει σε απολύσεις λόγω της παραπάνω συλλογικής στάσης, θα απαντήσουμε άμεσα και δυναμικά με απεργιακές και πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL