Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η δύναμη της απώλειας να δημιουργεί δύναμη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δύναμη της απώλειας να δημιουργεί δύναμη

Μια νέα σειρά, που πραγματεύεται το θέμα της απώλειας και συνεπώς του πένθους στη ζωή των ανθρώπων, ξεκινά να προβάλλει η ΕΡΤ2 από την ερχόμενη Τρίτη. Η εκπομπή έχει στόχο να φανερώσει ότι η απώλεια δεν γεννά μόνο θλίψη, θυμό, νοσταλγία και παραίτηση, αλλά ανοίγει και έναν άλλο δρόμο, δρόμο ομιλίας, δημιουργίας και ζωής. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς απώλεια, χωρίς τους μικρούς και μεγάλους θανάτους που σημαδεύουν την ιστορία της ζωής μας. Να χάνεις έναν γονιό, ένα παιδί, μια πατρίδα, μια δουλειά, να χάνεις την υγεία σου, την πίστη σε μια ιδέα, να χάνεις το μυαλό, τη νιότη σου, να χάνεις έναν μεγάλο έρωτα και να μένεις μισός. Απώλειες και πένθη καθορίζουν αυτό που είμαστε.

Με την εγγύηση των συντελεστών της, της σκηνοθέτιδας Πέννυς Παναγιωτοπούλου και της καθηγήτριας Φωτεινής Τσαλίκογλου, που έχει την επιστημονική επιμέλεια, η εκπομπή επιχειρεί να αναδείξει τη μαγική δύναμη της απώλειας, μέσα από εμβληματικές ιστορίες επώνυμων και «ανώνυμων» ανθρώπων. Όπως λένε εξάλλου οι δύο συνεργάτιδες, «με πένθος εισαγόμαστε στη ζωή, με πένθος τελειώνουμε και ανάμεσα στα δύο άκρα, αναζητούμε τρόπους να αντλούμε δύναμη από αναπόφευκτα τραύματα και απώλειες».

Στο πρώτο επεισόδιο, την Τρίτη ώρα 21.30, καταθέτει τη δική της τραγική ιστορία απωλειών η Λένα Παμπούκη. Για τον θάνατο του γιου της Νικόλα στα 24, καθώς επέβαινε στο μοιραίο πρωθυπουργικό Falcon, μαζί με τον πατέρα του Γιάννο Κρανιδιώτη το 1999. Είκοσι χρόνια μετά, η Λένα ζει. Αναπνέει, υπάρχει, αγαπάει τη φύση, τα ζώα και τους ανθρώπους. Σ’ ένα ποίημά της, αμέσως μετά τον Σεπτέμβριο του 1999, έγραψε «Δακτυλικά αποτυπώματα παντού, Μαρτυρία για το πέρασμα από αυτή τη ζωή...».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL