Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Αδεξιότητες και αγκυλώσεις πίσω από την κρίση Στο Κόκκινο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αδεξιότητες και αγκυλώσεις πίσω από την κρίση Στο Κόκκινο

Αδέξιες κινήσεις, άγαρμπες παρεμβάσεις, βιαστικές αποφάσεις, δυσκαμψίες και αγκυλώσεις τόσο από την πλευρά της διοίκησης όσο και των εργαζομένων, ήδη από το αρχικό στάδιο της διαπραγμάτευσης, είχαν ως αποτέλεσμα να διαταραχθεί σοβαρά η ομαλή λειτουργία του ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο και να αξιοποιηθεί «δεόντως» από καλοθελητές διαφόρων προελεύσεων που οπωσδήποτε κανένα ενδιαφέρον δεν έχουν για τον σταθμό της Αριστεράς.

Από τη μία πλευρά, η διοίκηση του σταθμού περί τα τέλη Νοεμβρίου «κατέβασε» πρόταση μείωσης μισθών οριζόντια 20% με κατώφλι τα 750 ευρώ καθαρά, στο πλαίσιο της δημιουργίας ομίλου από κοινού με την "Αυγή". Η απόφαση ελήφθη στη βάση προηγούμενης απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για τη «βιωσιμότητα και ανάπτυξη» των κομματικών ΜΜΕ. Η πρόταση μείωσης των μισθών από τη διοίκηση δεν συνοδεύτηκε ωστόσο από προηγούμενη διερεύνηση τυχόν ενδιαφέροντος για εθελούσιες αποχωρήσεις, ή συνταξιοδοτήσεις ή άλλους τρόπους μείωσης του εργασιακού κόστους. Η απόφαση παρουσιάστηκε ως τελεσίγραφο, παρά τη διορία για διαβούλευση και με τη σημείωση ότι όποιος δεν δεχθεί τις μειώσεις θα απολυθεί. Ο τρόπος της διοίκησης εξελήφθη από τους εργαζόμενους ως απειλή, πολύ περισσότερο όταν η πλειονότητα των δημοσιογράφων στον ρ/σ Κόκκινο αμείβεται με μισθούς γύρω στα 1.000 ευρώ και έρχονταν αντιμέτωποι με μείωση στα 800.

Οι εργαζόμενοι: Αν και είχε εξηγηθεί με όλους τους τρόπους ότι οι περικοπές είναι αναγκαίες για την επιβίωση του σταθμού -η εναλλακτική θα ήταν το λουκέτο λόγω αδυναμίας καταβολής της μισθοδοσίας-, επέλεξαν στον περασμένο Νοέμβριο να αποφασίσουν ότι «δεν δέχονται τις μειώσεις των μισθών» τους. Η απόφαση ελήφθη χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη γενικότερη συγκυρία της οικονομικής ύφεσης και της συρρίκνωσης όλων των ΜΜΕ, που μέχρι σήμερα έχουν παρουσιάσει όλη την γκάμα της αποεπένδυσης: από αιφνιδιαστικά λουκέτα χωρίς αποζημίωση, μέχρι, στην καλύτερη περίπτωση, δραματικές μειώσεις μισθών. Χωρίς επίσης να λαμβάνει υπόψη τη βιωσιμότητα του σταθμού. Στην απόφαση επέμειναν, χάνοντας πολύτιμο χρόνο, αρνούμενοι να μπουν σε συζητήσεις για τον τρόπο μείωσης του μισθολογικού κόστους, πράγμα που τελικώς δέχθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, μετά την απόλυση τριών συναδέλφων τους. Υποεκτίμησαν την αποφασιστικότητα της διοίκησης να προχωρήσει σε απολύσεις, καθησυχαζόμενοι από τη μέχρι πρότινος διαλλακτική στάση της ή ποντάροντας στον φόβο του «πολιτικού κόστους».

Η προσπάθεια να βρεθεί λύση υπονομεύτηκε από τα πρώτα της βήματα και συνεχίστηκε κακοφορμισμένη, με αποτέλεσμα αλλεπάλληλες αστοχίες και από τις δύο πλευρές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL