Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Αγωνία των εργαζομένων του Mega, για 16η μέρα συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους έξω από τη Mότορ Όιλ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγωνία των εργαζομένων του Mega, για 16η μέρα συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους έξω από τη Mότορ Όιλ

Ρεπορτάζ: Γεωργία Δάμα

Κερνώντας σοκολάτες για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, βγάζουν τις βραδινές βάρδιες. Στο γκαζάκι βράζει η φακή. Αλλά χθες το μενού είχε τραχανά και κοτόπουλο. Όσοι συνάδελφοι έρχονται φέρνουν κάτι. Τυρόπιτες, μπισκότα. Δείχνουν τις μεγάλες κάμερες που τοποθετήθηκαν από την επιχείρηση Βαρδινογιάννη, ψηλά, στο μαντρότοιχο. Πάνω από τις σκηνές και τα κεφάλια τους. Απαντούν κρεμώντας γιορτινά μπαλόνια, με κόκκινες καρδιές. Και το παράπονο φουντώνει:

«Οι εργοδότες μας αποφάσισαν να κλείσουν το κανάλι. Δεν κατέθεσαν φάκελο υποψηφιότητας στο διαγωνισμό. Κι ούτε δείχνουν ενδιαφέρον για την οφειλή τους απέναντι στους εργαζόμενους. Έναν μισθό υπόσχεται ο μεγαλομέτοχος. Από τους δεκαεπτά. Για τα υπόλοιπα, μας στέλνει στους αποχωρήσαντες μετόχους, Μπόμπολα και Ψυχάρη» κάνουν την αναγκαία εισαγωγή.

Τονίζουν όμως ότι στα δύο τελευταία χρόνια, που το κανάλι υπολειτουργούσε, εκείνοι το στήριξαν και «συγκεντρώθηκαν 17 εκατομμύρια στις Τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να λαμβάνουν. Σε δύο με τρία εκατομμύρια το μήνα υπολογίζουμε τα έσοδα το ’17. Συνολικά, σε δύο χρόνια, τα έσοδα του σταθμού ανέρχονται σε περίπου 57 εκατομμύρια. Ζητήσαμε από αυτά, να πληρωθεί η μισθοδοσία μας, η οποία δεν ξεπερνά τα 7-8 εκατομμύρια».

Σχεδιάζουν το γλέντι της Καθαρής Δευτέρας. Καλούν συναδέλφους μπροστά στη Μότορ Οιλ, για τα κούλουμα, συνοδεία τσίπουρου. Ο Γιώργος, τεχνικός του καναλιού και συνδικαλιστής, λέει πως οι γυναίκες συνάδελφοι βοηθούν, μεταφέροντας φαγητό από τη κατσαρόλα τους. Κι ελπίζει πως «το Πάσχα δεν θα μας βρει εδώ, το θέμα μας θα έχει λυθεί…».

Μπροστά στις σκηνές κρέμασαν μαύρα πανιά. Κάποιοι περαστικοί σταματούν, τους φέρνουν φαγητό. Καθώς και επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται στη περιοχή. «Μας δίνει δύναμη η συμπαράστασή τους. Είναι συγκινητική» λένε οι τεχνικοί που κράτησαν σήμερα τη βάρδια από τις 11 το πρωί, μέχρι τις πέντε το απόγευμα και παραμένουν. Μιλούν για τη στήριξη περαστικών, καθημερινών ανθρώπων, που τους εμψυχώνει.

Δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί που εργάσθηκαν 29 χρόνια, δηλαδή από την πρώτη μέρα στο κανάλι, βρίσκονται εδώ. Εξηγούν πως έμαθαν πλέον να αγωνίζονται ενωμένοι και κατάφεραν να πετύχουν το μεγαλύτερο βαθμό αυτοοργάνωσης. Είναι το ίδιο όπως όταν δούλευαν για το Μεγάλο Κανάλι. Κοιτάζονται στα μάτια και μοιράζονται τις δουλειές στο άψε-σβήσε.

«Χρειάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις όλου του κλάδου, για να διεκδικήσουμε το κόπο μας. Οι εργοδότες, όπως συμπεριφέρθηκαν στις Εφημερίδες ακολουθούν την ίδια πρακτική και στην τηλεόραση. Με δυο λόγια, αποφασίζουν σε μια νύχτα να μας πετάξουν στο δρόμο. Αυτό κάνουν, ανενόχλητοι» τονίζει ο Γιάννης, που έχει έρθει εδώ, να συμπαρασταθεί στα «αδέλφια» του. Είναι κι αυτός γύρω στα πενήντα, απολυμένος από τον ΔΟΛ, τεχνικός Τύπου. Προσθέτει ότι «ζητάμε πλέον από την πολιτεία να δείξει ευαισθησία, για τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης. Όσοι έχουν δουλειά είναι κακοπληρωμένοι ή απλήρωτοι. Χρειαζόμαστε την υποστήριξη των πολιτικών κομμάτων».

Δίπλα του κάθεται ο Γιώργος, τεχνικός του MEGA. Προσθέτει ότι η ολόκληρη η χώρα γονάτισε οικονομικά, από τα μνημόνια. «Όμως αυτό που συμβαίνει στο Τύπο είναι πρωτοφανές. Μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις πτωχεύουν η μία μετά την άλλη και προχωρούν σε εκκαθάριση. Με αποτέλεσμα, οι μόνοι που επωφελούνται να είναι οι εκδότες που γλυτώνουν από τον υπέρογκο δανεισμό. Και απομένουν τα χρέη προς τους εργαζόμενους». Γι αυτό τονίζουν ότι οι επαγγελματικές ενώσεις θα πρέπει να δείξουν έμπρακτα την αρωγή τους.

Έτσι, για την ιστορία, θυμίζουν ότι στην περίπτωση της «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ»  οι Τράπεζες συμφώνησαν με τους εκδότες στο σχέδιο βιωσιμότητας, αποδεχόμενοι ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη και κερδοφόρα. Το συγκεκριμένο σχέδιο, τελικά, αθετήθηκε από τους μετόχους. Σύμφωνα με πληροφορίες εκπροσώπων των εργαζομένων του MEGA, οι Τράπεζες πλέον αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό, χωρίς καν να προηγηθεί η διαδικασία πτώχευσης της επιχείρησης ή εκκαθάριση εν λειτουργία, που είναι χρονοβόρα διαδικασία. Ετσι κι αλλιώς, η εγκατάλειψη του σταθμού, οδηγεί στο να πέσει μαύρο, δηλαδή στην κατάρρευση του σήματος.      

«Όταν παίρνει φωτιά το σπίτι του γείτονα πρέπει να τρέξεις να τη σβήσεις, για να μη καεί και το δικό σου. Εμείς δεν το καταλάβαμε έγκαιρα» λέει ο Γιάννης. Εργάσθηκε 27 χρόνια στο MEGA. Αναφέρεται σε τέσσερις συναδέλφους του, που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα, από διαφορετικές αιτίες αλλά πιστεύει ότι συνέβαλε κατά πολύ η κακή ψυχολογική τους κατάσταση.

«Η επιβίωσή μας είναι σε κίνδυνο» συμφωνούν μεταξύ τους. Επιλέγουν την ανεργία, από τη κατάσταση ομηρίας που βιώνουν. Ζητούν να τους απολύσουν ώστε να πάρουν το επίδομα ανεργίας. Και μια κάρτα για να μετακινούνται ελεύθερα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Γιατί είμαι 52 χρονών» λέει ο Φίλιππος και «δούλεψα στη παραγωγή του δελτίου ειδήσεων 28 χρόνια. Αλλά δεν έχω άλλα 28 χρόνια ζωής. Ούτε μας επιτρέπουν τα δεδομένα να ζήσουμε ανθρώπινα, το υπόλοιπο της διαβίωσής μας». Θυμάται πως ήρθε στο κανάλι 23 χρονών. Ήταν το άνοιγμα της ιδιωτικής τηλεόρασης και ξεκίνησε με ενθουσιασμό. «Ηταν όλα πρωτόγνωρα και δουλέψαμε με αυθορμητισμό. Ξεπερνούσαμε ωράρια εργασίας, τα όριά μας. Κι αυτή είναι η ώρα του απολογισμού».

Χθες, το βράδυ, δύο από τους εργαζόμενους του μεγάλου καναλιού είχαν τα γενέθλιά τους. Έσβησαν το κερί μπροστά στη Μότορ Οιλ. Εκφράζουν ικανοποίηση, γιατί κατάφεραν να ενωθούν για το κοινό στόχο και αισιοδοξούν ότι οι διεκδικήσεις τους θα ευωδοθούν. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL