Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Μέχρι την τελευταία σταγόνα"

Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου αύριο στην ΕΡΤ2 - Ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη

Το νέο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου είναι ένα ντοκιμαντέρ για το νερό. Το «Μέχρι την τελευταία σταγόνα» διερευνά τον μυστικό πόλεμο για το νερό στην Ευρώπη μέσα από τη ροή του χρήματος και των εταιρικών συμφερόντων. Γυρισμένο σε δεκατρείς πόλεις, έξι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρτογραφεί τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με το νερό, το πιο βασικό στοιχείο για την επιβίωση όλων μας. Μέσα από αυτές καθρεφτίζονται οι σύγχρονες ευρωπαϊκές αξίες και η ποιότητα της σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Πρόκειται για μια διεθνή συμπαραγωγή της Small Planet Productions (Ελλάδα), με το ARTE GEIE (Γαλλία, Γερμανία), την ΕΡΤ (Ελλάδα) και την KG Productions (Γαλλία), που προβάλλεται αύριο Δευτέρα, στις 9 μ.μ., από την ΕΡΤ2.

Το ντοκιμαντέρ θέτει το ερώτημα: το νερό για την Ε.Ε. είναι ένα εμπόρευμα της αγοράς ή ένα ανθρώπινο δικαίωμα; Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση, ενώ αρνείται να αναγνωρίσει το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό, όπως έκανε ο ΟΗΕ το 2010.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες πόλεις, περιφέρειες και κράτη σε όλο τον κόσμο επαναδημοτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσής τους, απορρίπτοντας ως αποτυχημένο το ιδιωτικό μοντέλο διαχείρισης του νερού που δοκίμασαν για δεκαετίες. Στην Ευρώπη, οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Γαλλία, την έδρα των μεγαλύτερων και ισχυρότερων πολυεθνικών εταιρειών νερού του πλανήτη. Εννιά περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Γερμανία.

Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει τη μεγάλη αντίφαση: παρ' όλο που το Βερολίνο και το Παρίσι επανέκτησαν τον δημόσιο έλεγχο του νερού τους, κάτι που παρουσιάστηκε εντός συνόρων ως κάτι καλό, η οικονομική και πολιτική ελίτ της Ευρώπης πιέζει -μέσω των δανειστών- την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να ιδιωτικοποιήσουν τα δικά τους δημόσια συστήματα ύδρευσης. Είναι ένας κοινός όρος που περιλαμβάνεται σε κάθε Μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ των χρεωμένων χωρών και των δανειστών τους.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Να μη χαθεί η ευκαιρία

Όπως φάνηκε και από τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες για τα αναθεωρητέα άρθρα του συντάγματος από την επόμενη Βουλή στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν δύο κόσμοι. Θα συγκρουστεί η πρόοδος με τη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο