Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ένταση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων στον 105,5 Στο Κόκκινο

- Η διοίκηση προωθεί σχέδιο βιωσιμότητας με μείωση του κόστους - Σε απεργία οι εργαζόμενοι έπειτα από τρεις απολύσεις - Διέξοδος, η έναρξη διαλόγου μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων

Κλίμα έντασης δημιουργήθηκε στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο μετά τις απολύσεις τριών εργαζομένων την περασμένη Πέμπτη, που πραγματοποιήθηκαν σε εφαρμογή σχεδίου βιωσιμότητας του σταθμού, με απόφαση που έλαβε η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί μεταξύ άλλων χθες στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Οι εργαζόμενοι απάντησαν στις απολύσεις με στάσεις εργασίας και απεργία τη Δευτέρα, ενώ σχετική ανακοίνωση και επίδοση των εξωδίκων αναμένεται αύριο από την ΕΣΗΕΑ. Αλληλέγγυοι στο Κόκκινο δηλώνουν οι εργαζόμενοι της "Αυγής", καθώς κινητοποιούνται με 24ωρη απεργία, η οποία επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο από την ΕΣΗΕΑ.

Προϋποθέσεις επίλυσης του κλίματος έντασης ωστόσο θέτει η νέα πρόταση της συνέλευσης των εργαζόμενων του Κόκκινου με την οποία εξουσιοδοτούν τα σωματεία (ΕΣΗΕΑ, ΕΤΕΡ και ΕΠΗΕΑ) «να ξεκινήσουν διάλογο με το Δ.Σ. του σταθμού για το πραγματικό σχέδιο βιωσιμότητάς του». Μοναδικό προαπαιτούμενο, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, είναι η ανάκληση των απολύσεων.

Ο διάλογος θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να βρεθεί λύση στο οξύ πρόβλημα χρηματοδότησης του σταθμού -πρόβλημα που αντιμετωπίζει άλλωστε και η "Αυγή"-, το οποίο παρουσιάστηκε χθες ανάγλυφα στην εισήγηση της Π.Γ. στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ευκαιρία, πάντως, δεν άφησε να πάει χαμένη η αντιπολίτευση. Πρώτη και καλύτερη η Ν.Δ. που έδειξε συστηματικά το αντεργατικό της πρόσωπο ως κυβέρνηση παλιότερα και ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, δια του Θ. Καράογλου ανακαλύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε «στον πιο σκληρό και αδυσώπητο εργοδότη». Κι αυτό από τη Ν.Δ. που μόνο με το λουκέτο στην ΕΡΤ το 2013 άφησε στον δρόμο περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους. Στον χορό των καταγγελιών μπήκαν επίσης το Ποτάμι και η ΛΑΕ, που κατήγγειλαν στοχευμένες απολύσεις εργαζομένων που είχαν προσφύγει στο ΣΕΠΕ, αγνοώντας προφανώς ότι ένας εκ των απολυθέντων δεν είχε προσφύγει.

Αναφορικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Κόκκινο, η ανακοίνωση του Δ.Σ. της Left Media σημειώνει τα εξής:

"Το Δ.Σ. της εταιρείας Left Media υλοποιεί την απόφαση του μετόχου ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσωση της επιχείρησης, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της. Μετά από διαβουλεύσεις τριών μηνών με τους εργαζόμενους, στους οποίους παρουσιάστηκε το σχέδιο μείωσης του κόστους, η υλοποίηση της απόφασης πρέπει να προχωρήσει.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε στους εργαζόμενους του ρ/σ ήταν το εξής:

α. Στήριξη του 105,5 Στο Κόκκινο και αναβάθμισή του.

β. Ενοποίηση και συμπράξεις μεταξύ του 105,5 Στο Κόκκινο και της εφημερίδας 'Αυγή' και καταβολή πρόσθετου επιμισθίου σε όποιον εργαζόμενο δουλεύει και στα δύο μέσα.

γ. Διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και μείωση του λειτουργικού κόστους (συμπεριλαμβανομένης μείωσης στο μισθολογικό κόστος, που ξεπερνά το 70% του συνολικού κόστους της επιχείρησης). Οι μειώσεις αυτές αφορούν 20% στις μεικτές αποδοχές και δεν αφορούν εργαζόμενους με μισθό κάτω από 750 ευρώ καθαρές αποδοχές.

Αυτό που κατέστη σαφές σε όλες τις συναντήσεις με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους είναι ότι χωρίς μειώσεις και στο μισθολογικό κόστος είναι αδύνατες η συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού, η ομαλή καταβολή της μισθοδοσίας και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι δεν ανταποκρίθηκαν στη συνεννόηση για τη βιωσιμότητα του ραδιοφώνου. Η διοίκηση προχώρησε στη λύση της σχέσης εργασίας με τρεις εργαζόμενους τηρώντας τη νόμιμη διαδικασία και θα προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση του κόστους και τη διασφάλιση της λειτουργίας, της σύμπραξης, της ανάπτυξης και της ενοποίησης.

Οι εξαιρετικά σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ραδιοφωνικός σταθμός απειλούν την ύπαρξή του, ενώ την ίδια στιγμή προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη η ουσιαστική ανασυγκρότηση και η ενοποίηση και των δύο ιδιόκτητων μέσων του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο που η κρίση στα ΜΜΕ επηρεάζει όλες τις δημοσιογραφικές επιχειρήσεις ανεξαιρέτως.

Οι διαφορές του 105,5 Στο Κόκκινο από τις υπόλοιπες δημοσιογραφικές επιχειρήσεις είναι δεδομένες. Οι κυρίαρχες ιδρυτικές αξίες του ρ/σ είναι συνυφασμένες με τη δημοσιογραφική δεοντολογία, τις αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες και τους αξιοπρεπείς μισθούς, τη σχέση με την Αριστερά και τους ανθρώπους της. Ποτέ δεν ζητήθηκαν πιστοποιητικά κομματικής νομιμοφροσύνης από τους εργαζόμενους του ραδιοφώνου, ποτέ αυτό δεν έγινε μέσο πίεσης για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών ή άλλων συμφερόντων. Ο 105,5 Στο Κόκκινο, όπως και η 'Αυγή' δεν έχουν καμία σχέση με τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων ΜΜΕ, με τους ιδιοκτήτες των θαλασσοδανείων και των καταθέσεων στην Ελβετία και τους εργαζόμενους που ζουν με μισθούς πείνας.

Όπως, όμως, όλες οι επιχειρήσεις, πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας του ραδιοφώνου, το οποίο δεν έχει αφανείς χρηματοδότες, δεν έχει επιχειρηματίες ιδιοκτήτες, εκτός από τη διαρκή οικονομική στήριξη του κόμματος, τις ενισχύσεις μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, ακροατών και τις διαφημίσεις, είναι αντικειμενικό και γνωστό σε όλους.

Η διοίκηση πάντοτε επιδιώκει τον διάλογο με τους εργαζόμενους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κλείνουμε τα μάτια μπροστά στα οικονομικά προβλήματα που απειλούν τη λειτουργία του σταθμού.

Πρώτιστο συλλογικό καθήκον και έγνοια μας είναι η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του 105,5 Στο Κόκκινο, ως ενός σταθμού ανοιχτού, με σεβασμό στους ακροατές, ενός βήματος πολιτισμού και ενημέρωσης".

Δείτε όλα τα σχόλια