Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
Δικαιωμένη η κυβέρνηση από την προσέλευση για τις τηλεοπτικές άδειες: / Η «αγορά» γκρέμισε το οικοδόμημα καναλαρχών και Ν.Δ. για «άπειρες άδειες»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δικαιωμένη η κυβέρνηση από την προσέλευση για τις τηλεοπτικές άδειες: / Η «αγορά» γκρέμισε το οικοδόμημα καναλαρχών και Ν.Δ. για «άπειρες άδειες»

Σε πλήρη ανατροπή οδηγήθηκε το αφήγημα των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών σε σχέση με τον αριθμό των αδειών, ενώ απολύτως έκθετη βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, που σιγοντάριζε επί μήνες και έντυνε με πολιτικό μανδύα επιχειρηματικές επιδιώξεις τυχοδιωκτικού χαρακτήρα και αντίθετες με το δημόσιο συμφέρον.

Η εμφάνιση μόνο έξι επιχειρηματικών σχημάτων στον διαγωνισμό για επτά άδειες αδειάζει την πολιτική της Ν.Δ. για τα μιντιακά, που με τόση επιμονή υποστήριζε, και την εκθέτει στα μάτια των οπαδών της, πολύ περισσότερο που οι εξελίξεις έρχονται από το ύψιστο γι' αυτούς «βαρόμετρο», την ίδια την «αγορά»: αποδεικνύουν ότι το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην τηλεόραση είναι υπαρκτό μεν, αλλά στο μέτρο μόνο που μπορεί να σηκώσει η αγορά της διαφήμισης, η οποία και τροφοδοτεί κατά κύριο λόγο τις τηλεοράσεις. Οι κορώνες για «άπειρο αριθμό καναλιών», για «περιορισμό της ελευθερίας του επιχειρείν» και άλλα παρόμοια καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος μπροστά σε μια πραγματικότητα που τους διαψεύδει αμείλικτα.

Η εξέλιξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες δικαιώνει την κυβέρνηση και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, ο οποίος έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα πορεία του διαγωνισμού, αλλά και να δώσει τα εύσημα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τη δουλειά του. «Σύντομα θα περάσουμε σε μια φάση κατά την οποία και το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι ρυθμισμένο, ενώ με τις προοπτικές αύξησης της διαφημιστικής αγοράς και με βάση τον ισχύοντα νόμο αναμένεται αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση», είπε δίνοντας την προοπτική για το μέλλον.

Η ελλιπής κάλυψη των αδειών που προκηρύχθηκαν έχει ακόμη τουλάχιστον μία επίπτωση: αποδυναμώνει τουλάχιστον κατά το ήμισυ την προσφυγή των τηλεοπτικών σταθμών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία αμφισβητούν με διάφορες αιτιάσεις τον αριθμό επτά (7) των τηλεοπτικών αδειών, ζητώντας ακόμη περισσότερες. Η προσφυγή ακυρώνεται από την ίδια την πραγματικότητα. Το ΣτΕ θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει επί της ουσίας των προσφυγών στις αρχές Μαρτίου. Όπως φαίνεται, θα κληθεί να κρίνει τελικώς μόνο το μέρος της προσφυγής επί του ύψους του τιμήματος, το οποίο οι καναλάρχες θεωρούν πολύ υψηλό.

Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η χώρα θα έχει επιτύχει την εγκαθίδρυση της νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο, σε πρώτη φάση των μεγάλων πανελλαδικών σταθμών, ενώ θα έχει εξασφαλιστεί για τα δημόσια ταμεία ποσό ύψους 210 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί σε βάθος δεκαετίας, όσο και η διάρκεια των αδειών.

Καθώς δεν πρόκειται να γίνει δημοπρασία -αφού η «ζήτηση» είναι χαμηλότερη από την «προσφορά»-, η εκχώρηση των αδειών θα ολοκληρωθεί σε συντομότερα. Το ΕΣΡ θα εξετάσει τους φακέλλους των υποψηφίων ως προς τη νομιμότητα, την πληρότητα και την εγκυρότητά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL