Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Η επόμενη ημέρα στο τηλεοπτικό τοπίο και οι εκκρεμότητες των καναλαρχών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επόμενη ημέρα στο τηλεοπτικό τοπίο και οι εκκρεμότητες των καναλαρχών

Για το αποτέλεσμα της διαδικασίας για την αδειοδότηση των καναλιών, που δικαιώνει την κυβέρνηση και βάζει τέλος στα επιχειρήματα περί «άπειρων αδειών» από ένα trust τεσσάρων καναλιών που ήθελε να μοιράζει τη διαφημιστική πίτα στα τέσσερα, μίλησαν η δημοσιογράφος της «Αυγής» Αγγέλα Νταρζάνου και ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» Δημήτρης Τρίμης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Τι θα γίνει με την άδεια που «περισσεύει» και τι έπεται με τις θεματικές και περιφερειακές άδειες.

 Ο Δ. Τρίμης ανέφερε αρχικά ότι με τα σημερινά δεδομένα «θα δοθούν έξι άδειες, η κυβέρνηση κατάφερε μετά από όλες αυτές τις περιπέτειες με τις προσφυγές των καναλαρχών για τον αριθμό, τη διαδικασία και τα χρήματα, να πετύχει το στόχο ... τελειώνει την ανομία, εισπράττει 210 εκατ. ευρώ έστω σε βάθος χρόνου, θέτει προϋποθέσεις για λειτουργία με συγκεκριμένο αριθμό εργαζόμενων με πλήρη δικαιώματα, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι στη θέση του».

«Μετά και την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έδωσε το "πράσινο φως", δεν βλέπω άλλα όπλα στην πλευρά των καναλαρχών και της παλιάς διαπλοκής να πολεμήσουν αυτή την πολιτική».

Από την νέα πραγματικότητα, βεβαίως, «λείπει το Mega, όπου οι μέτοχοι αφήνουν 420 ανθρώπους στο δρόμο», προσέθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε η Α. Νταρζάνου, «παίρνουν τέλος τα επιχειρήματα των καναλαρχών για περισσότερες άδειες, φίμωση, κτλ. ... όταν έχουν προσφύγει στο ΣτΕ λέγοντας ότι επτά άδειες είναι λίγες και βλέπουμε ότι εμφανίζονται έξι υποψήφιοι -και θα δούμε εάν πληρούν τις προϋποθέσεις και οι έξι- δικαιώνεται η πολιτική της κυβέρνησης».

Άσχετα με όσα έχουν ειπωθεί το προηγούμενο διάστημα, «το trust των τεσσάρων μεγάλων καναλιών θα ήθελε να είναι μόνο του, να μοιράζεται η διαφημιστική πίττα διά του τέσσερα», όπως εκτίμησε, για να προσθέσει ο Δ. Τρίμης ότι «ήταν υποκριτική η συζήτηση περί φιλελευθερισμού, άπειρων συχνοτήτων, κτλ., ... ήθελαν χωρίς να πληρώνουν, να απαλλάσσονται από φόρους, για να μεταδίδουν ένα πρόγραμμα που όλοι ξέρουμε την αξία και ηθική που περιείχε».

Για την μία άδεια που «περισσεύει ... μπορεί και άλλη αν "κοπεί κάποιος" ... αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και δοθούν οι πρώτες άδειες και μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία για τις θεματικές (πιθανώς στο τέλος της Άνοιξης),  εάν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση ενδιαφέροντος στο ΕΣΡ, που υποχρεούται να τις προκηρύξει εκ νέου», είπε η Α. Νταρζάνου, προσθέτοντας ότι η τιμή «δεν θα είναι κατώτερη».

Αντίθετα, «εάν δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον, οι περισσεύουσες άδειες θα μετατραπούν από γενικού περιεχομένου σε θεματικές ... περιμένουμε το ΕΣΡ να εφαρμόσει τις σχετικές διατάξεις ... Θα ξεκινήσει να εργάζεται πάνω στις θεματικές αφού ολοκληρώσει τις γενικού περιεχομένου».

Εξάλλου, σημειώθηκε ότι ο νόμος προβλέπει ότι τρεις μήνες μετά την προκήρυξη των αδειών γενικής εμβέλειας, κανάλια που ενώ λειτουργούν δεν κατέθεσαν φάκελο, θα πρέπει να κλείσουν, κάτι που αφορά το Mega, όχι όμως του Μακεδονία TV, που είναι πανελλαδικής εμβέλειας αλλά θεωρείται θεματικό κανάλι.

Πλέον, «ουσιαστικά, περιμένουμε να δούμε τώρα πως το trust των καναλαρχών θα "χωρίσει τη δουλειά" ... θα πει εγώ έχω αυτά τα θεματικά, εσύ αυτά τα εθνικής εμβέλειας», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τρίμης.

Όσον αφορά το ύψος του αντιτίμου, οι σήμερα ενδιαφερόμενοι για τις έξι άδειες θα κληθούν να καταβάλουν συνολικά 35 εκατ. ευρώ ο καθένας, από τα οποία τους επόμενους μήνες 21 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα σε βάθος 10ετίας. Όπως σημείωσε ο Δ. Τρίμης, «πρέπει να κάνουμε μία ειλικρινή παρατήρηση, ότι η κυβέρνηση μείωσε το φόρο στη διαφήμιση για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να επιβιώνουν με όρους διαφάνειας, ενώ από την άλλη έβαλε μικρότερο τίμημα».

Η Α. Νταρζάνου επίσης σημείωσε ότι ακολούθως, «στις θεματικές η διαδικασία θα είναι η ίδια, το ΕΣΡ θα πρέπει να γνωμοδοτήσει για τον αριθμό των αδειών μετά από δημόσια διαβούλευση, ενώ στη συνέχεια θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση».

Εκτίμησε ότι «μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να υπάρχει σε σχέση με το τίμημα, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενος διαγωνισμός ως "μπούσουλας" για μία τιμή εκκίνησης».

«Αφού ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για τις θεματικές άδειες», σημείωσε η ίδια, «μπαίνουν μπροστά οι περιφερειακές άδειες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL