Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Παρέμβαση Καμίνη για εξαίρεση των δημοτικών ρ/σ από τον διαγωνισμό αδειών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση Καμίνη για εξαίρεση των δημοτικών ρ/σ από τον διαγωνισμό αδειών

Αγωνία για την πορεία του δημοτικού ραδιοφωνικού “Αθήνα 9,84” αποτυπώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων με τον Γ. Καμίνη να διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα κατά την αυριανή συνάντησή του με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, προκειμένου οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί να εξαιρεθούν από την διαδικασία δημοπρασίας της άδειας, όπως προβλέπεται σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους αποδίδοντας “πολιτική σκοπιμότητα” στην επιλογή της κυβέρνησης να εξισώσει τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς -που λειτουργούν ως εταιρείες ειδικού σκοπού- με τα ιδιωτικά ραδιόφωνα. Της καταλόγισε, μάλιστα, απόπειρα αφανισμού των δημοτικών ραδιοφώνων.

“Τα δημοτικά ραδιόφωνα μπαίνουν στην ίδια μοίρα με οποιοδήποτε άλλη εμπορική επιχείρηση και οι άδειές τους βγαίνουν στο σφυρί, παρόλο που η ιστορία τους είναι συνυφασμένη με την ελεύθερη πληροφόρηση και την πλουραλιστική ενημέρωση”, ανέφερε ο Γ. Καμίνης. “Αν και τα δημοτικά ραδιόφωνα είναι από τα λίγα εναπομείναντα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που τηρούν την εργατική νομοθεσία και είναι απολύτως τυπικά ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία”, υπογράμμισε.

“Απαιτούμε να εφαρμοστεί το ίδιο που ισχύει στις υπόλοιπες δημόσιες συχνότητες, όπως της ΕΡΤ. Ή στο κάτω – κάτω να γίνει αυτό που συνέβη – δικαίως - με τις δημοτικές τηλεοράσεις, που σε αντίθεση με τα δημοτικά ραδιόφωνα, εξαιρέθηκαν από τη δημοπρασία”, τόνισε ο Γ. Καμίνης προσθέτοντας: “Εκτός και αν η κυβέρνηση, ό, τι δεν ελέγχει, θέλει να το κλείσει”.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενέταξε και την πρόσφατη περιπέτεια με την προληπτική κατάσχεση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) του λογαριασμού μισθοδοσίας του ρ/σ “Αθήνα 9,84”, όπως και των λογαριασμών των προέδρων του Διοικητικού Συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης από το 2003 έως σήμερα με την απαίτηση του ποσού των 4,7 εκατ. ευρώ με την αιτιολογία της μη καταβολής τέλους χαρτοσήμου.
Ειρήσθω εν παρόδω, μετά τον σάλο που ξέσπασε, η ΑΑΔΕ εξέδωσε εντολή προς την ΔΟΥ Α Αθηνών για προσωρινή άρση της κατάσχεσης των λογαριασμών, μέχρι την έκδοση της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ζήτησε η διοίκηση του ραδιοφωνικού σταθμού, αφού από το νόμο για δημοτικά νομικά πρόσωπα δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση.

“Ο Αθήνα 984 πρέπει να επιβιώσει, θα επιβιώσει και θα συνεχίσει να προσφέρει αντικειμενική πληροφόρηση και ποιοτική ψυγαγωγία. Θα συνεχίσει να είναι ο σταθμός της Αθήνας”, τόνισε ο Γ. Καμίνης. Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας, Μιχ. Κυριακίδης. Επέκρινε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι με την συγκεκριμένη διάταξη “αμφισβητείται ευθέως ο προφανής δημόσιος χαρακτήρας δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών και εξισώνονται με τους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάτι που δεν ισχύει για την ΕΡΤ”. “Αυτή η διάταξη καθιστά την Ελλάδα μοναδική περίπτωση στην Ε.Ε. καθώς υπονομεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας των δημοτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης. Συνδύασε, μάλιστα, αυτή την εξέλιξη με την δέσμευση των λογαριασμών του ρ/σ “Αθήνα 9,84” για απαίτηση τέλους χαρτοσήμου και υποστήριξε ότι αυτό συνιστά απόπειρα να πέσει ‘μαύρο’ στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς”.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μιχ. Κυριακίδης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την διάταξη, αφού όπως είπε “σωστά ως αντιπολίτευση είχε δείξει την ευαισθησία της για το ‘μαύρο’ στην ΕΡΤ, το ίδιο πρέπει να πράξει τώρα ως κυβέρνηση, για να μην ρίξει ‘μαύρο’ στα δημοτικά ραδιόφωνα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL