Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Ο Αλέξης Τσίπρας για τα συμφέροντα στον χώρο του Τύπου: / Ο Αλέξης Τσίπρας για τα συμφέροντα στον χώρο του Τύπου: Μας επιτίθενται επειδή δεν συμβιβαζόμαστε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλέξης Τσίπρας για τα συμφέροντα στον χώρο του Τύπου: / Ο Αλέξης Τσίπρας για τα συμφέροντα στον χώρο του Τύπου: Μας επιτίθενται επειδή δεν συμβιβαζόμαστε

Για τα θέματα του Τύπου ρωτήθηκε και απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Χρήστο Γιαννούλη της ΕΡΤ3 την περασμένη εβδομάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας εντόπισε ως βασικό πρόβλημα του Τύπου σήμερα στη χώρα μας, την κρίση αξιοπιστίας, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρήσεων, που επιτρέπουν την είσοδο επιχειρηματιών στα ΜΜΕ, οι οποίοι επηρεάζουν την αντικειμενικότητα και τον πλουραλισμό στην ενημέρωση.

Κρίση αξιοπιστίας του Τύπου: Υπάρχει ένα θέμα αξιοπιστίας, θα έλεγα όμως ότι η αξιοπιστία είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει και το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί και τα μέσα ενημέρωσης.

Δύο παράγοντες για την κρίση του Τύπου και των ΜΜΕ:

Πρώτον, αδειοδότηση: Τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης εκπέμπουν δίχως αδειοδότηση, είναι έξω από ένα στοιχειώδες πλαίσιο που κάθε ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να βάλει. Εμείς επιχειρούμε, με όλα τα παρελκόμενα και τις συγκρούσεις τις οποίες είδαμε το προηγούμενο διάστημα, να βάλουμε μια τάξη.

Δεύτερον, επιρροή οικονομικών παραγόντων Εξαιτίας της μεγάλης διάχυσης των κοινωνικών δικτύων, κυρίως ο έντυπος Τύπος δεν μπορεί να αποφέρει κέρδη στους ιδιοκτήτες -είναι απολύτως ζημιογόνος- και τα τηλεοπτικά μέσα, σε μεγάλο βαθμό, είναι στην ίδια μοίρα. Λόγω αυτού, αυξάνεται η επιρροή παραγόντων της οικονομικής ζωής, οι οποίοι επιχειρούν να αποκτήσουν ανάστημα μέσα από την παρέμβασή τους στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Ακόμη και χάνοντας χρήματα, αλλά ευελπιστώντας ότι θα τα βγάλουν με άλλον τρόπο μέσα από τις οικονομικές τους δραστηριότητες. Αυτή η πρακτική καθιστά ευάλωτα σήμερα τα μέσα ενημέρωσης απέναντι στην αντικειμενικότητα, απέναντι στον πλουραλισμό και απέναντι στην αλήθεια.

Fake news: Υπάρχει ένα θέμα όμως που έχει να κάνει με την παραγωγή και διάχυση ψευδών ειδήσεων, το οποίο βεβαίως μόνο οι πολίτες είναι αυτοί οι οποίοι, μέσα από την κρίση τους και την κριτική αποτίμηση της κάθε είδησης που βλέπουν μπροστά τους, θα μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν.

Έχω δεχθεί τη σκληρότερη κριτική από τα ΜΜΕ Οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν συνηθίσει να βρίσκονται σε ένα ροζ συννεφάκι. Εγώ, αντιθέτως, ούτε το επιδίωξα, ούτε θέλω να βρίσκομαι έξω από την κριτική, στο απυρόβλητο, και ούτε έχω να κρύψω και δεν κρύβω τίποτα. Ούτε θέλω να είμαι σε πλαίσιο προστασίας. Δεν το έχω ανάγκη. Μπορώ να επικοινωνώ απευθείας και άμεσα, χωρίς προστατευτικούς κλοιούς. Δεν χρειάζομαι καλλωπισμό.

Σφοδρή κριτική γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με συμφέροντα. Οι τηλεθεατές πρέπει να αναρωτηθούν, γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει υποστεί τη σφοδρότερη κριτική από όλες τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης; Δεν τα κάνει όλα σωστά, αλλά, διάολε, δεν τα κάνει και όλα στραβά! Αυτή λοιπόν η επιθετικότητα με κάτι άλλο έχει να κάνει: με το ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να συμβιβαστεί με μεγάλα συμφέροντα. Δεν θα κάνουμε εμείς τη γέφυρα ανάμεσα στη δικαστική εξουσία και σε αυτούς που έχουν ανοικτές ποινικές και φορολογικές υποθέσεις. Τελεία και παύλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL