Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
«Κλειστή αγορά» διεκδικούν και οι ιδιοκτήτες ραδιοφώνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Κλειστή αγορά» διεκδικούν και οι ιδιοκτήτες ραδιοφώνου

Τη συνεπή επιδίωξη των ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών να παραμείνει αμετακίνητο και απολύτως αμετάβλητο το ραδιοφωνικό τοπίο, προς όφελός τους, δείχνει η προσφυγή που κατέθεσαν 6 ραδιοφωνικές εταιρείες (που εκπροσωπούν 8 ραδιοφωνικούς σταθμούς) με την οποία ζητούν, τόσο από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, όσο και από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, να ανακαλέσουν απόφαση με την οποία ο Nitro Radio 102,5 περνά στα χέρια των εργαζομένων. Η επιθετική κίνηση έρχεται ενώ έχει ανοίξει ο διάλογος για το ρυθμιστικό πλαίσιο των ραδιοφωνικών σταθμών και έχουν καταργηθεί τόσο το ειδικό καθεστώς των «κομματικών ραδιοφώνων» όσο και η ρύθμιση που έδινε τη δυνατότητα να περνά η άδεια στους εργαζόμενους όταν παραμένουν απλήρωτοι περισσότερο από τρεις μήνες.

Οι εργαζόμενοι του Nitro έκαναν χρήση διάταξης νόμου, βάσει της οποίας ο σταθμός στον οποίο εργάζονταν θα μπορούσε με αίτηση τους να περιέλθει στα χέρια τους εάν ο εργοδότης (τότε η καταρρέουσα ΙΜΑΚΟ του Π. Κωστόπουλου) καθυστερούσε να καταβάλει τις αμοιβές τους περισσότερο από τρεις μήνες. Το αίτημα έγινε δεκτό από το ΕΣΡ τον Ιούλιο 2013 και η απόφαση υπεγράφη από την τότε υφυπουργό Τύπου Σ. Βούλτεψη τον Δεκέμβριο 2014.

Τρία χρόνια μετά, και ενώ οι εργαζόμενοι μεταβιβάζουν σε επενδυτή, προκειμένου να συνεχίσει ο σταθμός να εκπέμπει, με αίτημά τους οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Εν Λευκώ, Red, Hit, Galaxy, Σκάι, Μελωδία, Pepper και Μέντα, ζητούν την ακύρωση της απόφασης, του ΕΣΡ αρχικά και στη συνέχεια της τότε υφυπουργού, από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.

Σε αυτή τη φάση, ο σταθμός μεταβιβάζεται στην επιχείρηση της Athens Voice, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων έχει διατηρήσει την εργασία του, νέοι εργαζόμενοι έχουν ήδη προσληφθεί, νέο πρόγραμμα βρίσκεται στον αέρα, ενώ έχουν αρχίσει να ακούγονται οι πρώτες διαφημίσεις, μεγάλων διαφημιζόμενων εταιρειών. Ιδίως αυτό το τελευταίο ακούγεται μάλλον πολύ απειλητικό για τους ανταγωνιστές τους.

Οι 8 σταθμοί επικαλούνται λόγους «ισότητας» καθώς ισχυρίζονται ότι παρακάμπτεται η διαγωνιστική διαδικασία, λόγους «άνισης μεταχείρισης» για τον ίδιο λόγο, «πρακτικές στρέβλωσης του ανταγωνισμού» γιατί, όπως λένε, εισάγεται «κρατική ενίσχυση» και αυτό οδηγεί σε «προνομιακή μεταχείριση». Υποστηρίζουν επίσης ότι «απαγορεύεται η μεταβίβαση της επιχείρησης στο σύνολό της ή η μεταβίβαση ποσοστού ή μεριδίων της εταιρείας».

Ζητούν, με άλλα λόγια, ο σταθμός να κλείσει. Αντίστοιχο αίτημα ωστόσο δεν έχει κατατεθεί για τον ραδιοφωνικό σταθμό Best (πρώην ιδιοκτησίας του επίσης καταρρέοντος Λυμπέρη), ο οποίος πέρασε στα χέρια των εργαζομένων και σήμερα έχει ενταχθεί στον όμιλο συμφερόντων Βαρδινογιάννη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL