Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Τι θα γίνει επιτέλους με τις τηλεοπτικές άδειες;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι θα γίνει επιτέλους με τις τηλεοπτικές άδειες;

Νέα προσπάθεια επιχειρείται για την έκδοση τηλεοπτικών αδειών, μετά από 30 χρόνια ανομίας και «τζάμπα», αυτή τη φορά όχι από το υπουργείο, αλλά από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Όπως όλα δείχνουν, η αδειοδότηση θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί -αποτελεί εξάλλου μνημονιακή υποχρέωση- δίνοντας τέλος σε ένα στρεβλό καθεστώς δεκαετιών, το οποίο ικανοποιούσε τις επιδιώξεις των τηλεοπτικών σταθμών και τρεφόταν από τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. των περασμένων ετών.

Αυτή τη φορά, φαίνεται να υπάρχει άπλετος χώρος για όλους τους λειτουργούντες σταθμούς και επιπλέον για νέους ενδιαφερόμενους, καθώς προκηρύχθηκαν 7 άδειες (έναντι 4 του προηγούμενου διαγωνισμού). Οι άδειες αφορούν πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια γενικού περιεχομένου. Θα έχουν διάρκεια 10 ετών.

* Το ποσό που θα καταβληθεί για την κάθε άδεια ξεκινάει από 35 εκατ. ευρώ (και όχι 3 εκατ. όπως στον προηγούμενο διαγωνισμό), όμως θα οριστεί από το αποτέλεσμα της δημοπρασίας.

* Εάν εμφανιστούν περισσότερα από επτά σχήματα, η δημοπρασία θα καταδείξει το ύψος που θα καταβάλουν οι επτά υποψήφιοι, ανώτερο των 35 εκατ. έκαστος. Ωστόσο, προβλέπεται διευκόλυνση καταβολής σε 10 ετήσιες δόσεις, ύψους το λιγότερο 3,5 εκατ. ευρώ.

* Εάν εμφανιστούν λιγότερα από επτά σχήματα και μείνουν αδιάθετες άδειες, το ΕΣΡ θα τις επαναπροκηρύξει. Το ενδιαφέρον γι αυτές έχει περιθώριο να εκδηλωθεί έως ότου προκηρυχθεί η δεύτερη κατηγορία αδειών, οι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, θεματικού περιεχομένου (π.χ. ψυχαγωγικές)

* Σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον έως ότου προκηρυχθούν οι θεματικές άδειες, οι εναπομείνασες αποδεσμεύονται και εντάσσονται στην προκήρυξη των θεματικών αδειών.

* Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων φακέλλων υποψηφιότητας για τις επτά άδειες σταθμών γενικής στόχευσης ορίζεται η 11η Ιανουαρίου 2018, οπότε και συμπληρώνονται 45 μέρες προθεσμία, όπως προβλέπει η προκήρυξη σύμφωνα με τη νομοθεσία για τους ανοικτούς διεθνείς διαγωνισμούς.

* Συμπληρωματικά στοιχεία οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ώς τις 21 Ιανουαρίου, πριν την ανακοίνωση των προσωρινών προεπιλεγέντων. Η ανακοίνωση των οριστικών προεπιλεγέντων θα γίνει μετά την έκδοση των αποφάσεων επί των ενστάσεων.

* Η δημοπρασία προβλέπεται ότι θα είναι η ίδια με την προηγούμενη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL