Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων Τύπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων Τύπου

Πρωτοβουλία για την ενίσχυση των συγκροτημάτων Τύπου και ΜΜΕ που πλήττονται από την οικονομική κρίση και από τη μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία -με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα- λαμβάνει η κυβέρνηση. Η πρωτοβουλία, που υλοποιείται από τον υπουργό Ψηφιακής πολιτικής Νίκο Παππά, έρχεται μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Βουλή, από τον περασμένο Ιανουάριο. Όπως είχε δηλώσει τότε ο Αλέξης Τσίπρας, «Εμείς έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει κάτω από το τραπέζι. Και γι’ αυτόν τον λόγο, δεν μπορεί να γίνει μόνο ή φωτογραφικά ή, ένα συγκρότημα. Και δεν μπορεί να γίνει αν δεν βρει τη μεγάλη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, αν όχι όλων, της μεγάλης πλειοψηφίας τους. Αν υπάρχει διακομματική βούληση για τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου, που θα αφορά όλους στον Τύπο, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε».

Σε υλοποίηση αυτής της δέσμευσης, ο Νίκος Παππάς την περασμένη εβδομάδα είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των ιδιοκτητών, οι οποίες θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα και με εκπροσώπους των εργαζομένων. «Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε μια πυκνή, συμπαγή και γρήγορη διαδικασία διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους, με ανοιχτά χαρτιά και πόρτες και χωρίς αποκλεισμούς. Για αυτόν τον λόγο ζητήσαμε από τους συνομιλητές μας να καταθέσουν κατάλογο με προτάσεις, επί των οποίων θα εργαστούν οι δύο πλευρές πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης» εξήγησε το πλαίσιο του διαλόγου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Ο Νίκος Παππάς είχε προαναγγείλει τον διάλογο για τη λήψη μέτρων στήριξης μετά την επιβάρυνση 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, επικουρικού ταμείου των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο της ΕΙΗΕΑ (Ένωση Εκδοτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών) Νίκο Χατζηνικολάου σε πολύ καλό κλίμα, όπως βεβαιώνουν και οι δύο πλευρές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκδότες κατέθεσαν δέσμη 14 μέτρων για τη στήριξη των ημερήσιων εφημερίδων, τα οποία θα μελετηθούν, θα ποσοτικοποιηθούν και θα εξεταστούν ως προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις δεσμεύσεις της χώρας στους εταίρους. Η συνάντηση θα επαναληφθεί.

Αντίστοιχες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν και με άλλες τοπικές ενώσεις εκδοτών εφημερίδων, αλλά και με τις Ενώσεις Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ) και Περιφέρειας (ΠΕΙΡΑΣ), οι οποίες κατέθεσαν επίσης τις προτάσεις τους. Στο επόμενο διάστημα, ο Ν. Παππάς θα έχει συναντήσεις και με άλλες εργοδοτικές ενώσεις και ενώσεις εργαζομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL