Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Μέτρα για την ενίσχυση του Τύπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέτρα για την ενίσχυση του Τύπου

Με τον πρόεδρο της ένωσης εκδοτών Νίκο Χατζηνικολάου συναντήθηκε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, παρουσία του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης- Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου, προκειμένου να συμφωνηθούν μέτρα στήριξης του γραπτού Τύπου, ο οποίος έχει πληγεί όσοι λίγοι κλάδοι από την οικονομική κρίση, αλλά και από τη μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία.

Κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε σε καλό κλίμα, η πλευρά των εκδοτών της ΕΙΗΕΑ (Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών) μετέφερε στον υπουργό δέσμη 14 μέτρων για τη στήριξη των ημερήσιων εφημερίδων, όπως για παράδειγμα τις επιβαρύνσεις στην αγορά του δημοσιογραφικού χαρτιού,το κόστος της μεταφοράς, φορολογικές επιβαρύνσεις κ.ά. Η πλευρά της κυβέρνησης παρουσίασε τις δικές της προτάσεις και αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν τις προτεινόμενες λύσεις, δεδομένης και της επιτροπείας των θεσμών, και να επανέλθουν σε διαβούλευση την ερχόμενη Τετάρτη. «Έχω ελπίδες, έγινε μια καλή συζήτηση», δήλωσε μιλώντας στην «Αυγή» ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ Νίκος Χατζηνικολάου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την ενίσχυση του γραπτού Τύπου, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, από τον περασμένο Ιανουάριο. Παράλληλα, είναι και αποτέλεσμα δέσμευσης της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, μετά την επιβάρυνση όλων, με ποσοστό 2% επί του τζίρου τους για τον ΕΔΟΕΑΠ, το ταμείο επικούρησης και περίθαλψης των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Ήδη, ως μέτρο εξορθολογισμού του βάρους ψηφίστηκε πρόσφατα η μείωση του Ειδικού Φόρου Διαφήμισης για τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, συνάντησε χθες και τους εκπροσώπους άλλων ενώσεων εκδοτών, ημερήσιου και περιοδικού Τύπου, τοπικού και περιφερειακού. Οι επαφές θα συνεχιστούν στο επόμενο διάστημα και με άλλους φορείς του Τύπου και των ΜΜΕ.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Παππάς, «η Ελλάδα κινείται στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων στήριξης του Τύπου, όπως γίνεται και σε πολλές ακόμα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε μια πυκνή, συμπαγή και γρήγορη διαδικασία διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους, με ανοιχτά χαρτιά και πόρτες και χωρίς αποκλεισμούς. Για αυτό τον λόγο, ζητήσαμε από τους συνομιλητές μας να καταθέσουν κατάλογο με προτάσεις, επί των οποίων θα εργαστούν οι δύο πλευρές πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης».

Συμπλήρωσε επίσης ότι «οι διαβουλεύσεις γίνονται στο πλαίσιο πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης, και όχι μόνο του αρμόδιου υπουργείου, ώστε να καταλήξουμε σε προτάσεις που θα ενισχύσουν συνολικά τον Τύπο, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση σε αυτές».

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL