Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
- Υψηλά ανταλλάγματα για το Ελληνικό Δημόσιο στη σύμβαση με την Hellas Sat / Ενδυναμώνεται η θέση της Ελλάδας στο Διάστημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

- Υψηλά ανταλλάγματα για το Ελληνικό Δημόσιο στη σύμβαση με την Hellas Sat / Ενδυναμώνεται η θέση της Ελλάδας στο Διάστημα

Με στόχο την αξιοποίηση της ελληνικής τροχιακής θέσης στο διάστημα (39ο ανατολικά), δηλαδή τη χρήση και εμπορική εκμετάλλευσή της, κατατέθηκε στη Βουλή η σύμβαση που υπέγραψε το Ελληνικό Δημόσιο με τον πάροχο δορυφορικών τηλεπικοινωνιών υπηρεσιών Hellas Sat.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ξεκίνησε τη συνεργασία με την Hellas Sat ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε εκτοξεύθηκε από τη Γαλλική Γουιάνα ο δορυφόρος Hellas Sat 3. Με την υπογραφή της σύμβασης, εικοσαετούς διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο επιτυγχάνει:

* Τον τριπλασιασμό των ανταλλαγμάτων που θα λάβει η Ελλάδα σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση.

* Τη διασφάλιση της παρουσίας της χώρας στο Διάστημα, καθώς ενδυναμώνεται η θέση της (στη θέση 39ο ανατολικά), γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για τη συνέχιση και την επέκταση σχετικών δραστηριοτήτων.

* Την κάλυψη των δορυφορικών τηλεπικοινωνιακών αναγκών του Δημοσίου και των υπηρεσιών του (Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΥΠ, ΕΛ.ΑΣ. κ.ά.), ενώ υποστηρίζεται η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών (τηλεϊατρική, τηλεκπαίδευση κ.λπ.).

* Τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης από το Ελληνικό Δημόσιο των αναμεταδοτών του.

* Εξασφαλίζεται η στρατηγικής σημασίας παραμονή του κέντρου ελέγχου του δορυφορικού συστήματος εντός της ελληνικής επικράτειας και η λειτουργία του από Έλληνες και Κύπριους επιστήμονες και συνεπώς οι αντίστοιχες εξειδικευμένες και υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας.

* Τριπλασιάζονται τα οφέλη για την Ελλάδα, καθώς το Δημόσιο θα μπορεί να αξιοποιεί πλέον έξι (6) αναμεταδότες, έναντι τριών που προέβλεπε η αρχική σύμβαση, όπως την είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, και των δύο που είχαν παραδοθεί τελικά.

* Εξασφαλίζονται 17 χρονοαναμεταδότες για το Δημόσιο ως αντάλλαγμα στην καθυστέρηση παράδοσης του τρίτου αναμεταδότη.

* Λαμβάνονται ως ανταλλάγματα τρεις (3) επίγειοι δορυφορικοί κομβικοί σταθμοί Hub, καθώς και διακόσια (200) τερματικά για τις ανάγκες του Δημοσίου σε νευραλγικούς τομείς, όπως η Άμυνα, η Ασφάλεια, η πολιτική προστασία.

* Παρέχεται η δωρεάν συντήρηση του εξοπλισμού για πέντε έτη.

* Σε περίπτωση μερικής ή ολικής καταστροφής των αναμεταδοτών του Δημοσίου εξασφαλίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες σε εναλλακτικούς δορυφόρους, ενώ, στην περίπτωση που κριθεί ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν είναι ικανοποιητικές, θα λαμβάνεται και σχετική ασφαλιστική αποζημίωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL